A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei


Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Stop Soros törvénycsomagról, az Alaptörvény módosításáról, azoknak a várható hatásairól. A politikus mindezeket európai és hazai szempontból is mérlegelte. Azzal kapcsolatban, hogy az Alaptörvény módosítása kapcsán többen az alapvető emberi jogok, a vélemény-nyilvánításé, a sztrájké és másoké károsítását vélik felfedezni, Bajkai István elmondta, erről szó sincsen, az Alaptörvény teljes mértékben biztosítja a gyülekezési jogot, a sztrájkhoz való jogot. Ami a gyülekezési jogot illeti, előfordulnak korrekciók, mert látták, hogy miként is éltek ezzel vissza az elmúlt években.

Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a főváros III. kerületében tartott megemlékezésen. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljuk – közölte a terület fideszes országgyűlési képviselője, pénzügyminiszter. Hozzátette: ezért a 21. században is erősítenünk kell a magyarság összetartozását és sem kishitűségből, sem külső, idegen nyomás hatására nem engedhetünk a magyarság érdekeiből.

A Demokratikus Koalíció újra arra kéri az Európai Uniót, hogy közvetlenül ossza el a Magyarországra érkező uniós forrásokat, és a folyamatból hagyja ki a magyar kormányt. Niedermüller Péter, a párt alelnöke a 24.hu cikkére reagált, amely szerint az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását javasolja, ami körülbelül 100-150 milliárd forintos büntetést jelenthet Magyarország számára. A DK EP-képviselője kérdésre azt mondta, meg tudja erősíteni, hogy létezik ilyen jelentés és abban „ilyen összegekről van szó”, már kezdeményezte is a dokumentum nyilvánosságra hozatalát. Niedermüller Péter úgy fogalmazott: az EU láthatóan megunta azt, ahogy az Orbán-kormány az uniós forrásokkal bánik. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága korábban már megfogalmazta a Magyarországgal szembeni kritikáit.

Szolidaritási akciót tartottak civil szervezetek a „Stop Soros” törvénycsomag ellen a Parlament előtt, a Kossuth téren. A felszólalók azt hangsúlyozták, hogy a jogvédők nem bűnözők, és a törvénycsomag alapvető jogokat sért. Az Amnesty International (AI) akcióján mintegy ötven aktivista vett részt. A rendezvény díszletéül egy tíz méter magas, civil feliratú, szív alakú piros léggömb szolgált. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke kiemelte, nem a civileknek kell változtatniuk álláspontjukon, hanem a kormányerőnek. Arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Hamarosan folytatódik a Szombathelyi Törvényszéken a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt idősebb Győrkös István pere; várhatóan a szakértőknek lesz ügydöntő szavuk az eljárásban, hiszen a vádlott nem ismeri el a bűnösségét, a védelem pedig igyekszik megingatni a szakértői véleményeket – írta a Magyar Idők. A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt hungarista, Győrkös István június végén áll ismét a Szombathelyi Törvényszék elé. A bíróság két napot tűzött ki, és tanúk meghallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást, továbbá iratokat ismertet, hangfelvételeket hallgat meg, valamint dönt az előterjesztett bizonyítási indítványokról. A lap azt írta, a megidézett szakértők hivatalos elfoglaltságuk miatt nem tudnak megjelenni, a várhatóan ügydöntőnek számító meghallgatásukra később kerül sor.

Elválasztja egymástól az új kormány az állami vállalatok tulajdonosi joggyakorlását és e cégek szolgáltatásainak megrendelői oldalát – mutatott rá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint elmondta, az energiapolitikáért ő felel mostantól, kivéve egy fontos elemet, a Paks II beruházást, amelynek felelőse továbbra is Süli János miniszter, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea pedig a vállalatokkal fog foglalkozni. „Változni fog a viszony. A miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, ebbe beleértve a vállalatokat is, optimálisan irányítsa. Az innovációs és technológiai minisztériumnak pedig az a feladata, hogy a fogyasztók érdekében megrendelőként lépjen fel az állami vállalatokkal szemben, és számon kérje a teljesítményt” – mondta Palkovics László, és hozzátette, az irányítás módja nagyon egyszerű: az ITM mint megrendelő szerződést köt valamelyik állami vállalattal, és utána számon kéri, hogy ebből mit teljesített. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek pedig az a feladata, hogy ezt az állami vállalatot az optimális működési feltételek között irányítsa.

Külpolitika:
Az izraeli biztonsági erők agyonlőttek egy baltával felfegyverzett palesztint, aki a Gázai övezetből próbált behatolni társával a zsidó állam területére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A hadsereg közzétett egy felvételt is, amelyen állítása szerint a megölt férfi baltája volt látható a földön a kerítéssel elválasztott határ közelében. A szóvivő szerint az agyonlőtt palesztinnak társa is volt, akivel közösen megrongálták a kerítést. Hozzáfűzte, hogy a biztonsági erők mindkét palesztinra tüzet nyitottak, de csak a baltát viselőt érte halálos lövés, míg társa elmenekült.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Európába utazott, hogy támogatást szerezzen a legfontosabb szövetségesektől az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodás módosítására és az iráni erők kivonására a szomszédos Szíriából. Netanjahu Németország, Franciaország és Nagy-Britannia vezetőivel fog találkozni, elsőnek Angela Merkel német kancellárral hétfőn. A kabinet ülés során vasárnap Netanjahu azt mondta, hogy az iráni ellenfél kiemelt pontja a napirendjének, és optimistán tekintett az európai útra. Izrael az iráni nemzetközi nukleáris megállapodás egyik fő kritikusa, és nemrég világosan kijelentette, hogy nem fogja engedi, hogy Irán állandó katonai jelenlétet létesítsen Szíriában. “Évekig egyedül álltunk e két fenyegetés ellen, és úgy gondolom, hogy a helyzet pozitív irányba változott,” – mondta Netanjahu. A múlt héten a miniszterelnök a közelgő találkozókról azt nyilatkozta: “Megbeszélem velük a módját, hogy megakadályozzák Irán nukleáris törekvéseit és Irán terjeszkedését a Közel-Keleten”, rámutatva, hogy ezek a kérdések “létfontosságúak Izrael biztonsága szempontjából”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra utasította a nemzetbiztonsági tanács (a biztonsági ügyeket összehangoló központi szerv) vezetőjét, Meir Ben-Sabbatot, hogy indítsa meg az eljárást, amellyel a Palesztin Hatóság számára beszedett vámjövedelmekből fizetik majd ki a tüzet okozó gázai papírsárkányok okozta károkat. A kormányfő vasárnap este rendelte el a földművelőknek okozott károk megtérítését (azok értékét a palesztinok pénzéből kellene levonni), s ugyancsak kérte az erre vonatkozó eljárás kidolgozását. Az Izrael és a palesztinok képviselői között 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió dollárt ad át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó, de a palesztin piacokra szánt árukra kivetett vámbevételekből. Netanjahu lépésének bírálói szerint azonban nem a Palesztin Hatóság irányítja a Gázai övezetet, hanem a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet, amely 2007-ben eltávolította a Palesztin Hatóságot az övezetből. A Gázai övezet határvidékén élők és az izraeli hadsereg egyelőre nem találták meg a Gázából útnak indított, a tenger felől fújó nyugati szél által sodort, hosszan égő anyaggal vagy robbanószerrel felszerelt papírsárkányok ellenszerét.

Az antiszemitizmus új formájának tekinti az Izrael-ellenes bojkott mozgalmat az egyik német szövetségi állam titkosszolgálata. Baden-Württemberg hírszerzése a BDS-mozgalomhoz tartozó csoportokat is figyeli – derül ki a szervezet nemrég publikált jelentéséből. A The Jerusalem Post cikke szerint ez az első alkalom, hogy egy német belbiztonsági szervezet antiszemita fenyegetésnek minősítette a világszerte tevékenykedő mozgalmat. A neonácik, így a Der Dritte Weg nevű szerveződés is, előszeretettel állnak be a BDS mögé, ami a jelentés szerint a ’30-as évek „ne vásárolj zsidótól!” náci propagandát idézi. A Der Dritte Weg weboldalán a PayPal fizetési lehetőséget is felajánlja a támogatóknak, ami miatt a pénzügyi szolgáltatást üzemeltető cég magyarázkodásra kényszerült. Mint elmondták, a szolgáltatáshoz használt felülethez nem tudnak megjegyzéseket fűzni, de mindent megtesznek az illegális tevékenységek ellen, valamint igyekeznek megfelelni a törvényi előírásoknak mindenhol, ahol a szolgáltatás elérhető. Ha illegális tevékenységet észlelnek, akkor szerződést bontanak az ügyféllel – tették hozzá.

Terjedelmes tájékoztató anyagot juttatott el a francia oktatásügyi minisztérium az országban működő közoktatási intézményeknek, melyben emlékeztet arra, hogy egy 2004-es törvény értelmében tilos vallási jelképeket hordani az állami iskolák falain belül. A 83 oldalas dokumentum, melyet több ezer francia iskolának küldték ki, a tiltott viseletek között említi a kipát, a keresztet ábrázoló medálokat és a muzulmán lányok által hordott fejkendőt is. Az utasítás kitér arra, hogy nem lehet vallási okokból bizonyos közös tevékenységek alól felmentést kérni – például koedukált úszásoktatás esetében. Az is a szabályzat megszegésnek bizonyul, ha valaki vallási okból visel hosszú szoknyát – olvasható a Forward írásában. A kézikönyv alapján mindez a szélsőséges nézetek elterjedésének megakadályozását szolgálja, és betartatását esetenkénti mérlegelésre bízza. Francis Kalifart, a francia CRIF nevű országos zsidó érdekszervezet vezetője az ügy kapcsán kiemelte: míg az 1990-es években a zsidó gyerekek többsége állami iskolában tanult, mára mindössze egyharmaduk folytat tanulmányokat ilyen intézményben. Több ezren döntöttek más megoldás mellett részben az állami iskolákban tapasztalható antiszemitizmus, részben az olyan előírások miatt, amelyekkel a vallásos családokból érkezők szembesülnek.

A globális migrációs csomag jelenlegi formájában afrikai migrációs csomag, amelynek haszonélvezője Afrika, és amely miatt Európa népessége az elkövetkező időszakban radikálisan megváltozhat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. A tárcavezető az ENSZ-székházban felszólal a világszervezet globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson. Ezzel kapcsolatban kifejtette: ahogy halad előre a vita a csomagról, úgy válik a helyzet egyre rosszabbá. Most már indokolt volna, hogy a globális migrációs csomagot afrikai migrációs csomaggá nevezzék át, hiszen „egyértelmű haszonélvezője Afrika, és egyértelmű elszenvedője Európa” – fogalmazott. Úgy látja, ez a globális migrációs csomag jelenlegi formájában olyan változtatásokat tartalmaz, amelyek nemcsak tényként, hanem kívánatos folyamatként is írják le a nagy népvándorlási folyamatokat, és az ezek elleni küzdelmet gyakorlatilag Európa ezzel a csomaggal fel is adta.

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unióban olyan kompenzációs rendszert vezessenek be, amelynek keretében a migránsokat be nem fogadó államok bizonyos támogatást, kompenzációt nyújtanának a migránsokat befogadó államoknak. Az elképzelésről Angela Merkel német kancellár beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban vasárnap megjelent interjúban. „Mi ezt (a menekültek befogadását) nem akarjuk kompenzálni, miért is kompenzálnánk ezt támogatással. Mi világosan kinyilvánítottuk, hogy arról, ki fog nálunk dolgozni vagy élni, a mi lakosságunk, a mi cégeink döntenek” – mondta Babis.

Tóth Norbert egyetemi docens, az Alapjogokért Központ kutatója szerint akkor születhet uniós kompromisszum a migráció kezeléséről, ha a nyugat-európai tagállamok engednek „nagyon merev kvótapárti álláspontjukból”. A szakértő arról beszélt: nyilvánvalóan szeretne sikert elérni Bulgária az e hónap végéig tartó soros uniós elnökség során, de a balkáni állam csupán beterjesztője a migrációs javaslatnak, nem szerzője, az Brüsszelben született. Az alaptörvény módosításáról Tóth Norbert közölte: Románia már korábban hozott olyan alkotmányos rendelkezést, amely megtiltja idegen népesség betelepítését.

A jogállamiság, a polgári alapjogok és demokrácia védelmében hirdet nagygyűlést szombat estére a román kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) – jelentette be Liviu Dragnea pártelnök. A párt végrehajtó bizottsági ülése után Dragnea kifejtette: a nagygyűlés a (választói) legitimitás nélküli, az „államon élősködő”, a demokratikusan választott intézmények döntéseit „eltérítő” hatalmi szervek visszaélései ellen irányul. A szociálliberális koalíció az utóbbi időben azt hangoztatja, hogy a korrupcióellenes harc ürügyén Romániát ügyészállammá tette a – titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből álló – „párhuzamos állam”, amely zsarolással vásárolt hamis feljelentésekre alapozva küldi rács mögé vagy félemlíti meg az akaratával szembeszegülő közéleti szereplőket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bizalmát fejezte ki, hogy a szlovéniai választások nyomán felálló kormány konstruktív szerepet fog játszani az Európai Unióban. Levelében a bizottság elnöke bizalmát fejezte ki, hogy az új kormány hozzá fog járulni egy „demokratikus, sikeres és erősebb Európai Unió építéséhez” – közölte Margarítisz Szkínász. A csaknem véglegesnek mondható eredmények alapján Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali SDS nyerte meg az előrehozott parlamenti választást Szlovéniában. Szakértők szerint azonban valószínűleg sem a győztes párt, sem a második helyen végzett balközép tömörülés nem fog tudni kormányt alakítani.

Benyújtotta lemondását Hani al-Mulki jordániai miniszterelnök II. Abdalláh királynak, aki Omár ar-Razzázt kérte fel egy új kabinet alakítására – jelentették jordániai kormányzati források. Politikai megfigyelők szerint Mulki lemondásával próbálja enyhíteni a gazdasági megszorító programja kiváltotta feszültséget, amely több éve nem tapasztalt hevességű tiltakozási hullámhoz vezetett Jordániában. Több ezren tiltakoztak szombaton és vasárnap is Ammánban a kormány megszorító intézkedései ellen a miniszterelnök távozását követelve.

A brit belügyminiszter szerint növekszik a szélsőjobboldali terrortámadások veszélye Nagy-Britanniában, de a legnagyobb fenyegetést továbbra is a szélsőséges iszlamista indíttatású terrorizmus jelenti. Sajid Javid elmondta: a brit elhárító és bűnüldöző szolgálatok az elmúlt öt évben 25 „iszlamista kötődésű” merényletterv végrehajtását akadályozták meg. Hozzátette: a rendőrség és az elhárítás jelenleg is ötszáznál több „aktív műveletet” folytat, és háromezer olyan embert tart nyilván, akiket e terrormegelőző műveletek során a hatóságok megítélése szerint „érdemes szemmel tartani”.

Vizsgálatot indítottak a francia elnöki hivatal vezetője ellen összeférhetetlenség gyanújával, miszerint Alexis Kohler korábban a pénzügy-, illetve gazdasági minisztériumnak és ezzel párhuzamosan egy olasz-svájci magáncégnek is tisztviselője volt – közölte az illetékes ügyészi hivatal. Kohler ellen az Anticor nevű korrupcióellenes szervezet tett panaszt befolyással való üzérkedés és összeférhetetlenség miatt. Az elnöki palota az ügyészségi bejelentésére reagálva közölte: Kohler be fogja bizonyítani, hogy ártatlan a vádban, az Anticor pusztán hamis médiajelentések alapján tett panaszt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ádáz amerikai belpolitikai harc gátolja, hogy létrejöjjön a találkozó közte és amerikai kollégája, Donald Trump között. Putyin erről az ORF osztrák közszolgálati tévének adott interjújában beszélt. Trump márciusban azt mondta: hamarosan létrejön a találkozója Putyinnal. A már akkor is feszült amerikai-orosz viszony azonban azóta tovább romlott a szíriai konfliktus és a Szergej Szkripal kettős ügynök megmérgezését követő nézeteltérések miatt. Putyin májusban azt mondta: a reménybeli csúcstalálkozó megrendezését több probléma is akadályozza, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhet rá sor. Az ORF-nek arra a kérdésére, hogy miért tart olyan sokáig a szervezés, az orosz elnök azt válaszolta: „Erről amerikai kollégáikat kell megkérdezniük. Szerintem az ádáz amerikai belpolitikai harc áll mögötte.” Nem fejtette ki, hogy mikre gondol.

Gazdaság:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kezelt bevételek 13 401 milliárd forintot tettek ki tavaly, ez 608,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A személyi jövedelemadó-bevétel kedvező alakulásában a NAV szerint szerepük volt a bérfejlesztéseknek, a bérminimumok kötelező emelésének, a közszférában bevezetett életpályamodelleknek is. Az adózók 2024 milliárd forintot fizettek be tavaly, 213 milliárddal meghaladva a 2016-os mértéket. Ezt a hatást tompította, hogy több volt az adó-visszaigénylés: az előző évi 93 milliárd forint után 104 milliárd forint. A költségvetésnek az év végére 1920 milliárd forint adóbevétele képződött, ez 202,3 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget – nyilatkozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a programban új elemként jelenik meg, hogy – az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében – a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása. A tárcavezető ismertette, utóbbi esetben a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

Könnyű:

Egy apró aszteroida lépett be a Föld légkörébe szombaton és néhány óra múlva már meg is semmisült Afrika fölött – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A mindössze kétméteresre becsült égitest másodpercenként 16 kilométeres sebességgel hatolt be a földi atmoszférába és az éjszakai eget megvilágító tűzgolyóként végezte több kilométerrel a Föld felszíne fölött – közölte a NASA. A 2018 LA-ra keresztelt aszteroida sokkal kisebb volt annál, mint amilyenek észlelése a NASA feladata – nyugtázta elégedetten az űrkutatási hivatal bolygóvédelmi főtisztviselője. A parányi kisbolygó felfedezése biztató jel arra, hogy az űrkutatási hivatal vészjelzési rendszere megfelelően fog működni egy nagyobb kozmikus tárgy becsapódásának veszélye esetén is – mondta Lindley Johnson.