A büszke hazafiság nem ellentétes az európai értékekkel.

A büszke hazafiság nem ellentétes az európai értékekkel.

 

 

A büszke hazafiság nem ellentétes az európai értékekkel.

Újhelyi István, az Európai Palament szocialista képviselője, az MSZP Országos Választmányának elnökjelöltje beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a választási tapasztalatokról, pártja megújulásáról, valamint arról a csapatról, amelyik erre a célra szövetkezett.

 

A politikus elmondta, az MSZP-ben most rendezik a sorokat, a választási eredmény nagy csalódása és a kampányban elvégzett hatalmas munka után, az MSZP él, még ha nem is virul – tette hozzá Újhelyi István, aki megerősítette, ismételten vissza kíván térni a szocialisták vezetésébe, ezért is indult el a választmány elnöki posztjáért. Tavaly októberben lemondott a párt alelnökségéről, mert kifejezetten rossznak tartotta azt a politikai irányt, amelyet a vezetés eldöntött. Újhelyi István hozzátette, már akkor is azt gondolta, az egyéni körzetekre vonatkozó megállapodás, amit az MSZP és a DK kötött, az rossz időben történt meg, nem volt kellően átgondolva. Véleménye szerint hamarabb kellett volna megkötni az együttműködést Karácsony Gergelyékkel. Kérdésre válaszolva annyit közölt a politikus, hogy majd egy olyan főpolgármester-jelöltet kell indítania a demokratikus ellenzéki pártoknak, aki személyében is bírja a lehető legszélesebb támogatottságot.

Újhelyi István elmondta, bebizonyosodott Botka László azon véleménye, hogy az ellenzéki pártoknak nincs más célja, mint az MSZP-vel és az egymással való versengés. Már ez is megmutatta, hogy nem igazán vannak az Orbán-kormány leváltása mellett, a szocialistákat kivéve. Mindezek ellenére az európai képviselő szinte mindenhol megfordult a kampány során, nagyon is kivette a részét a munkából.

A terveit illetően a politikus elmondta, választmányi elnökként nagyon számít majd Botka Lászlóra, de az összes olyan polgármesterre is, akik megmutatták, a NER meglehetősen antidemokratikus körülményei között is lehet dolgozni, közösséget építeni. Olyan politikusokat említett még Újhelyi István, mint Csige Tamás, Szitka Péter, de sok kisebb településen is van ellenzéki, szocialista polgármester. Ezen túlmenően természetesen az MSZP „nagy öregjeivel” is folyamatos kapcsolatot kíván fenntartani, ahogy azt eddig is megtette. Már azért is, mert két társaság győzte meg őt, hogy el kell induljon a választmány elnökségéért, ezek egyike pont a párt „nagy öregjei”, a másik csoport meg az ő korosztályának politikusai voltak. Mindkét társaság azt mondta el a politikusnak, hogy nem elegendő az EP képviselőség, többet kell tennie, fel kell mutasson az MSZP-vel együtt egy hazafias, de baloldali alternatívát a jelenlegi hatalommal szemben. Azért kell ehhez a párt, mert a szocialistáknak kell lennie az ellenzék mágnesének.

Újhelyi István szerint képes lesz egyszerre EP képviselő és az MSZP választmányi elnöke is lenni, hiszen eddig is a hét második felében itthon van és folyamatosan járja az országot, tart előadásokat iskolákban, lép fel számos szakmai programon és természetesen folyamatosan jelen van az MSZP rendezvényein is. Sőt azzal a feltétellel vállalta el a jelöltséget, hogy az Európai Parlamentben a képviselői munkát folytatni szeretné még 2019 után is.

Arra a felvetésre, amelyik a kormánypárti oldalon jelenik meg, mely szerint az ellenzéki EP képviselők az ország ellen dolgoznak, azaz nem hazafiak, a képviselő azt felelte, ő maga is megtapasztalta már ezt a véleményt, nemrégiben is verbálisan támadtak rá egy rendezvényen, Újhelyi István szerint ez a vélekedés a kormánypárti média és politika „áldásos” tevékenységének köszönhető. A politikus kijelentette, véleménye szerint az a hazafi, aki képes gondoskodni a gyermekei jövőjéről, lefordítva, Magyarországnak alapvető érdeke, hogy az európai közösség tagja maradjon, amely közösséget belülről próbáljuk meg megváltoztatni. Újhelyi szerint fontos a biztonság helyzete, a határok védelme, ugyanilyen fontosnak tartja a szociális biztonságot, nem beszélve arról, hogy a nagy világpolitikai, globális kihívások tekintetében szövetségesre van szüksége az országnak, ez pedig csak Európa lehet. A politikus megismételte, a büszke hazafiság nem ellentétes az európai értékekkel.

Újhelyi István nem kívánta kommentálni a szintén EP képviselő Szanyi Tibor szavait, aki az MSZP elnöki tisztségére pályázik, ugyanakkor megerősítette, ő maga annak a csapatnak a tagja a párton belül, amelyik Tóth Bertalan elnökségét támogatják az MSZP élére. Szerinte érdemes megfontolni azt, amit a pártelnök-jelölt javasolt, hogy legyenek a mostani MSZP vezetők olyanok, amilyenek ők maguk voltak ifjúsági mozgalmi politikusként, amikor még képesek voltak egymásért küzdeni, amikor volt belső szolidaritás. Ezt a szemléletet osztja még Komjáti Imre, aki alelnöki posztra pályázik a párton belül. A többi pártelnökjelölt közül Kunhalmi Ágnesről is beszélt Újhelyi István, vele kapcsolatban megemlítette, többször is tárgyalt már verle, kérve, hogy ő is álljon be Tóth Bertalan mögé.

A Liberálisokkal való kapcsolatot érintő kérdésre a politikus azt felelte, ő maga sohasem bántotta Fodor Gáborék pártját, sőt ő maga korábban több rendezvényen is együtt szerepelt Bősz Anettel. Véleménye szerint a Liberálisok egy komoly politikai hibát követtek el, a magyar liberalizmus eszményének nem tett jót, ami a pártjuk csinált a Parlament megalakulása környékén. A további együttműködéssel kapcsolatban Újhelyi István megismételte, az MSZP-nek kell lenni annak a mágnesnek, amely magához húzhatja a különböző mozgalmakat, a szakszervezeteket, gondolkodókat, a jelenlegi kormány ellen dolgozó kisebb pártokat, velük kel közösen leülni, hogy tényleg le lehessen váltani a mostani hatalmat, ennek lesz része a megmaradt liberális pártok mindegyike.

A Jobbikot illetően, az esetleges együttműködés kapcsán a politikus elmondta, talán elegendő csak annyit mondania, hogy ő maga a Jobbik jelenlegi elnökével perben áll, mert rámutatott, hogy Sneider Tamás egy neonáci társaságból érkezett a politikába, nem lenne lehetséges, hogy valakit az Országgyűlés alelnökének válasszanak meg egy ilyen múlttal. Ennek kapcsán zajlik a per, elsőfokon Újhelyi István nyert. Ez is mutatja – a képviselő szerint, hogy ő maga bármiféle összeborulásban venne részt a Jobbikkal.