A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A miniszterelnök közlése szerint az Országgyűlés július 20-ig elfogadja az összes jogszabályt, amit megígértek, így az alaptörvény-módosítást és a „Stop Soros” törvényjavaslatot. Orbán Viktor azt is mondta, jövőre is garantálják a nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot. A kormányfő – egy a Facebook-oldalára csütörtökön felkerült videó tanúsága szerint -, a Belgrád Rakparti Idősek Klubjában tartott fórumon számolt be arról, hogy az aznapi kormányülés legfontosabb témája a migráció kérdése, az alkotmánymódosítás és a „Stop Soros” volt. Orbán Viktor kijelentette, július 20-ig az összes megígért törvényjavaslatukat el fogja fogadni az Országgyűlés. Azt is mondta: a gazdaság jó állapotban van, 2019-ben is négy százaléknál magasabb, 4,1-4,2 százalékos növekedésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium garantált jövőre is, nemcsak 2018-ban – tette hozzá a kormányfő.

A tervek szerint a kormány június 13-án nyújtja be a 2019-es költségvetést az Országgyűlésnek, amely július második felében fogadhatja el – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, jövőre is folytatódnak az adócsökkentések, a szociális hozzájárulási adó a korábbi megállapodásnak megfelelően két százalékkal csökken, és kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is. Hozzátette: az a célja a jövő évi költségvetésnek, hogy a hiány két százalék alatt maradjon, a növekedés pedig meghaladja a négy százalékot.

A Stop Soros törvénycsomag elfogadása után büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése – közölte Gulyás Gergely. Kifejtette: a kormány első érdemi ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, amelyek – a Stop Soros esetében a módosított előterjesztés – jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé, tárgyalásuk pedig az azt követő héten kezdődhet a parlamentben. Erre kaptak felhatalmazást a választáson – jelezte. A Stop Sorosról elmondta: módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.

Az Európai Unió jövőjének kulcskérdéseként jelölte meg a nyugat-balkáni bővítést Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki Budapesten arról biztosította Wolfgang Sobotkát, az Osztrák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökét, hogy Magyarország minden segítséget megad ehhez. A házelnök a kétoldalú találkozó után arról beszélt, hogy az osztrák házelnök a visegrádi négyek június 21-én kezdődő házelnöki találkozójára is elfogadta a meghívást, amelyen Magyarország átadja a V4 soros elnöki tisztségét Szlovákiának, Ausztria pedig az Európai Tanács elnökségét veszi át július 1-jén. Kövér László ezek közül kiemelte, hogy nézet- és érdekazonosság van a nyugat-balkáni bővítést illetően. Ez az osztrák elnökség egyik kiemelt témája és Magyarország kész minden segítséget megadni hozzá – jelentette ki.

Az Egri Törvényszék felújított épületében mutatták be a bírósági szervezetben augusztus végéig országszerte kiépülő távmeghallgatási rendszer működését. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a Közigazgatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) kiemelt elemeként megvalósuló fejlesztés a teljes közigazgatást érinti és 3 milliárd forintba kerül. Elmondta azt is, hogy a nyár végéig a bírósági szervezetben 72 tárgyalótermet, továbbá a büntetés-végrehajtási épületekben 39 helyiséget szerelnek fel a távmeghallgatáshoz szükséges eszközökkel, amelyek az ügyeket tárgyaló törvényszékektől távol tartózkodó tanúk és vádlottak kihallgatását teszik olcsóbbá, korszerűbbé és gördülékenyebbé.

Budapest fejlesztése pártok fölött álló ügy – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Fürjes Balázs Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár. A kiemelt beruházásokat korábban kormánybiztosként felügyelő Fürjes hangsúlyozta: a nemzet fővárosának fejlesztésébe ősztől bevonják a lakosságot is, bárki javaslatot tehet arra, milyen irányban fejlődjön a város. Az egyeztetések során bizonyára érinteni kell egyebek mellett a közlekedés témáját, a HÉV vonalak felújítását, az elővárosi vasút hatékonyabb bekapcsolását a főváros közlekedésébe, a város és a reptér közúti és kötött pályás összeköttetését, a P+R parkolók kiépítésének lehetőségét – sorolta az államtitkár.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A megismételt elsőfokú eljárás jogerős ítéletének indoklásakor a bíróság kiemelte: a Kúria az ügyben kelt 2017. júliusi végzésében egyértelmű iránymutatást adott arról, hogy szigorúan el kell határolni az állam közhatalmi és tulajdonosi minőségét. A bíróság megállapította, hogy a védetté nyilvánítási eljárás közvetlenül összefüggött a festmény eladásáról szóló tárgyalások elakadásával, így sérült a festmény tulajdonosa, Pákh Imre joga a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogállamiság alapelve is – indokolta döntését a bíróság. A Kúria tavaly júliusban helyezte hatályon kívül a Munkácsy-kép védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

Külpolitika:

Izrael reméli, hogy a Trump-kormány elismeri Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, mondta Jiszráel Katz hírszerzési miniszter egy szerdán közzétett interjúban, elmagyarázva, hogy egy ilyen lépés figyelmeztető üzenetként szolgálna Iránnak. Katz a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Izrael területi jogának elismerése “kiemelt helyen szerepel a listán” a Washingtonnal folytatott megbeszéléseken. Az amerikai kormány decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és ebben a hónapban áthelyezte a nagykövetségét a városba. Izrael az 1967-es hatnapos háború alatt foglalta el a Golánt Szíriától, majd 1981-ben az országhoz csatolta, ezt a lépést azonban a nemzetközi közösség soha nem fogadta el. “Ez a tökéletes pillanat egy ilyen döntés meghozására,”- mondta Katz, aki közlekedési miniszter is és a kormány biztonsági kabinetének tagja. “A legfájdalmasabb válasz, amit az irániak számára adhatsz, hogy elismered Izrael Golán feletti szuverenitását – egy amerikai nyilatkozattal, elnöki kiáltvánnyal.”

 

Katz szerint ezzel a lépéssel egyszerre büntetnék és figyelmeztetnék Iránt az
Roman Abramovics orosz milliárdos csütörtökön Izraelbe érkezett, ahol az Israel Hayom című értesülése szerint felveszi az izraeli állampolgárságot, miután Londonban nehézségekbe ütközött lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása.  Az izraeli lap úgy tudja, hogy a Chelsea labdarúgóklub orosz-zsidó tulajdonosa már új bevándorlóként landol a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Már létrehozta egyik első helyi ingatlanügyletét is, ugyanis hatalmas villát épít magának Neve Zedekben, a modern Tel-Aviv és a régi Jaffó közötti elegáns és méregdrága lakónegyedben.

Kétezer-ötszáz lakás építését jelentette be az izraeli védelmi miniszter Ciszjordániában. Avigdor Liberman közölte: a jövő héten kéri a ciszjordániai legfelsőbb tervezési bizottság jóváhagyását 2500 új lakás létesítésére, közülük  1400 azonnali felépítésére. „Júdea és Szamária teljes területén, északról-délre, kis- és nagy településeken is támogatjuk az építkezést. Tovább folytatjuk tetteinkkel Júdea és Szamária benépesítését és fejlesztését”- írta.

Az amerikai vezetésű szövetségesek légicsapást mértek a szíriai kormányhadsereg állásaira az ország keleti, sivatagos részén – jelentette a szíriai állami média és a Hezbollah libanoni síita libanoni szervezet katonai hírszolgálata, de a Pentagonban ezt egyelőre nem erősítették meg. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség egy meg nem nevezett katonai vezetőre hivatkozva azt írta, hogy az Albu Kamal és Hamímija települések közötti néhány katonai létesítményt agresszió érte, az amerikai vezetésű szövetség harci gépei mértek rájuk csapást. A damaszkuszi vezetés szövetségesének, a Hezbollahnak a katonai médiuma szerint a légicsapásokat a T2 néven ismert, az iraki határ közelében, az Eufrátesztől 100 kilométernyire nyugatra fekvő energiaipari létesítmény közelében hajtották végre. A szóban forgó térségben tevékenykednek az amerikai vezetésű szövetség által támogatott szárazföldi alakulatok, amelyek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcolnak. Bill Urban százados, az amerikai Középső Parancsnokság szóvivője közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy „nem kaptak operatív jelentést arról, hogy a szíriai kormány katonai létesítményei vagy kormányerők ellen hajtott volna végre légitámadást az Egyesült Államok vezette szövetség”.

Észak-Korea külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta – jelentették hírügynökségek. A kínai határ közelében, az ország északkeleti részében fekvő Punggje-ri üzem bezárását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartandó júniusi csúcstalálkozója elé időzítette. A létesítmény bezárására vonatkozó döntés pozitív visszhangot váltott ki, annak ellenére, hogy a lépés nem visszafordíthatatlan, és számos más intézkedésre is szükség van, hogy Phenjan eleget tegyen Trump elnöknek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésével kapcsolatos követeléseinek. Észak-Korea nemzetközi szakértőket nem hívott meg az eseményre, ami az AP amerikai hírügynökség szerint csökkenti a Phenjan által tett engedmény értékét.

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Bosznia-Hercegovina nagyszámú muszlim lakossága és széteső politikai irányítása miatt veszélyes tranzitország lehet. Speidl Bianka az arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók új útvonalon, Albániából Montenegrón keresztül jutnak be az országba. Egy másik változás, hogy jelenleg több migráns érkezik a török-görög határnál a Marica folyón keresztül, mint a Földközi-tengeren – fűzte hozzá. Bosznia-Hercegovina decentralizált állam, a központi hatalom befolyása csekély, és nem rendelkezik hatósággal, amely mérné a bevándorlás mértékét és hiteles adatközlésre alkalmas lenne – mondta a kutató. A migrációs hullám nem hasonlítható a 2015-ben tapasztalthoz, de így is hetente 400-500 bevándorló érkezik az országba – jelezte.

Nem vezethetnek rezsimváltáshoz Iránban az atomalku felmondása nyomán bevezetett amerikai szankciók – mondta a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgató-helyettese. Ugrósdy Márton úgy vélekedett: a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a külső nyomás nem megfelelő eszköz egy rendszer megbuktatására. Ugyanakkor európai támogatás hiányában az Egyesült Államok egyedül nem tudja térdre kényszeríteni Iránt – tette hozzá. Az amerikai politikát az is befolyásolta, hogy Irán még soha nem volt jelen olyan mértékű reguláris erőkkel a határain kívül mint most. Jemen mellett több tízezer katonát állomásoztathat Szíriában is Irán – mondta.

Egy orosz katonai egység rakétája lőtte le Ukrajna felett 2014 nyarán a malajziai légitársaság utasszállító gépét – közölték az MH17 járat tragédiája ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértők. A vizsgálócsoport tagjai „arra a megállapításra jutottak, hogy az MH17 járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik” – jelentette be Wilbert Paulissen. „Az 53. dandár az orosz fegyveres erőkhöz tartozik” – tette hozzá a szakértő a vizsgálat köztes eredményeit ismertetve. A Malaysian Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét Kelet-Ukrajna felett lőtték le 2014. július 17-én. A fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas és legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

„Messze még a kompromisszum” az Egyesült Államok és európai szövetségesei között Irán ügyében – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter szerdán Washingtonban, miután megbeszéléseket folytatott amerikai kollégájával, Mike Pompeóval.  Maas azt mondta, hogy a kétoldalú megbeszéléseken nem közeledett egymáshoz Washington és Berlin álláspontja, és új információk sem kerültek napirendre. A német diplomácia iránytója azt javasolta, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok együtt üljön tárgyalóasztalhoz, hogy legalább az Iránnal kapcsolatos következő lépéseket megvitassa. Maas azonban arról nem szólt, hogy Washington miképpen fogadta e javaslatot. Mike Pompeo a képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatáson azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező néhány hétben találkozni akar európai szövetségeseivel – köztük Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság külügyminisztereivel -, hogy megvitassák az iráni atomalku egyoldalú amerikai felmondása utáni átfogó stratégiát Iránnal kapcsolatban. „

Gazdaság:
Megkezdődött a versenyképességi fordulat Magyarországon – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Az ICEG European Center független közgazdasági kutatóintézet közreműködésével készülő 2018-as IMD Versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország öt helyet lépett előre. A miniszter erre reagálva hozzátette, ez már nem az első visszajelzése a magyar versenyképesség javulásának. Varga Mihály emlékeztetett: tavaly a World Economic Forum (WEF) versenyképességi listáján 9 helyet javított az ország. Két nagy intézet már nem téved, a mérések jól igazolják vissza azt a gazdaságpolitikai váltást, ami egyre inkább a versenyképességre, a hatékonyságra és a termelékenységre helyezi a hangsúlyt – húzta alá.

Könnyű:

Új emlősfajt fedeztek fel egy 130 millió éves észak-amerikai koponyalelet alapján, amely az ősi Pangea szuperkontinens szétválásának időpontját is későbbire teheti. A világ mai földrészei egykor egyetlen hatalmas szuperkontinenst alkottak. Az újonnan felfedezett primitív emlősfaj, a nyúlnagyságú Cifelliodon wahkarmoosuch észak-amerikai kövülete arra utal, hogy a Pangea sokkal később hasadt kontinensekké, mint korábban vélték. Hasonló állatok Észak-Afrikában talált, nagyjából egykorú kövületei a most felfedezett emlőskoponyával együtt azt jelentik, hogy földhidak köthették össze a régiókat jóval azután is, amikorra eddig a szárazföldek elválását tették. Ez tette lehetővé, hogy a korai emlősök még nagyjából 15 millió évvel később is vándoroljanak a kontinensek között. A Dél-kaliforniai Egyetem kutatója, a Nature friss számában megjelent tanulmány szerzője, Adam Hutenlocker szerint a felfedezés megerősíti a Pangea későbbi szétválására vonatkozó gyanút, amely a közelmúltban Európában és Afrikában talált dinoszauruszkövületek nyomán is felvetődött már.