Új gép átadására került sor a Hantech Zrt-nél

Új gép átadására került sor a Hantech Zrt-nél

A Hantech Zrt. csornai gyárában egy új gép átadására került sor, ahol ezzel együtt a cég vezetője, Zelenka Pál tárgyalásokat folytatott a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának rektorával, valamint Farkas Flórián országgyűlési képviselővel. Az átadási ünnepségen természetesen szóba került a duális képzés jelentősége, ebben a Hantech Zrt. már letette az alapokat, a sikeresebb folytatáshoz kellenek más cégek és más települések is.

 

Dr. Kátai László, a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja elmondta, már közel hatvan esztendeje foglalkozik mérnökképzéssel. A kar vezetői már az induláskor is megfogalmazták, amit azóta is tartanak, hogy nem csak a szűkebb régiónak, hanem országosan is képeznek mérnököket. Szerencsére Csornáról is jönnek az egyetemre mérnöknek tanulni, a dékán szerint ők azt szeretnék, ha a diplomájuk átvétele után immár képzett mérnökként ezek a fiatalok igenis jöjjenek vissza a városukba, itt helyezkedjenek el. Ennek egyik kiemelten fontos momentuma, hogy a Szent István Egyetem együttműködjön a helyi, jelen esetben a csornai cégekkel. Mindkét fél tudjon egymásról, legyenek tisztában a másik fél igényeivel, a gyakorlati igényeknek megfelelően szervezzék az oktatást, majd az egyetemen végzett fiatalok utána el is tudjanak helyezkedni. Kátai László a mostani gépátadás alkalmával kifejtette, ez a technika már tökéletesen megfelel a XXI. század követelményeinek. Ez már nem csak a gépkezelői kvalitásokat kívánja meg, hanem precíz mérnöki tudást is igényel.

Kérdésre válaszolva a dékán kifejtette, annak ellenére, hogy általánosságban csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karára, az úgynevezett elsőhelyes jelentkezők aránya húsz százalékkal növekedett.

Az átadáson jelen volt Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere, aki  elmondta, a városban már évek óta egy százalék alatt van a munkanélküliek aránya, ugyanakkor magas az ingázók száma, már ezért is jelentős, hogy a Hantech Zrt. gyára a településen van, hiszen akkor itt is lehet dolgozni. A gyár iskolájában is sok csornai gyerek tanul, de mellettük még a környékről, a Rábaközről is sokan bejárnak.

Zelenka Pál, a Hantech Zrt. tulajdonosa mindezekhez hozzátette, a duális képzés kiemelten fontos a cég számára, ám a terveik szerint nem csak a szakképzés, hanem a diplomás képzés területén is előrelépnének. Ezért is hívták meg a mostani gépátadásra a Szent István Egyetem vezetőit, hogy ezzel kapcsolatban megkezdjék a tárgyalásokat, amelyet nem sokkal később Brüsszelben folytatnak majd. A Hantech Zrt. tulajdonosa kiemelte, nagy szerencse, hogy Csorna polgármestere is maximálisan támogatja a céget, ez nem csak a településnek, hanem a Hantech dolgozóinak is sokat jelent.

A mostani gépátadáson is elmondta Zelenka Pál, a Hantech Zrt. jövője is csak a fejlesztésben és a kutatásban, az oktatásban lehet. A cégvezető kérdésre elárulta, a brüsszeli tárgyalásokon a cégcsoporthoz tartozó budapesti Közlekedési Műszergyár érdekében lépnek fel, várhatóan sok sikerrel.

Az átadási ünnepség után a cégvezető külön említést tett arról, hogy a Hantech Zrt. iskolájában a duális képzésnek köszönhetően több mint ezer diáknak adtak már a kezébe szakmunkás bizonyítványt. A Hantech már letette az alapokat, ezt az utat kellene több cégnek is csinálni más városokban is. A Hantech ezzel is Magyarország gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni.

Ebben az évben is 80 új szakmunkástanuló kezdte meg tanulmányait a Hantech Zrt. iskolájában és a tervek szerint ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog. Olyannyira, hogy idén is többszörös túljelentkezés van a Hantech Zrt. szakiskolájában, de mint ahogy azt az iskola és a cég vezetése is leszögezte, igyekeznek minél több diáknak lehetőséget biztosítani a szakmai alapok elsajátítására.

Farkas Flórián országgyűlési képviselő elmondta, nagy köszönet illeti a Hantech Zrt-t és Zelenka Pált is, hogy a képzésnek köszönhetően több cigány fiatalnak is tudott szakmát adni a kezébe. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki a képviselő, hogy már az első gépátadásnál is jelen volt, már akkor is látszott, hogy milyen kiemelkedő szakmai képzést biztosít a Hantech Zrt., ami modellértékkel bír a cigányok felzárkóztatása ügyében. Már csak azért is, mert itt a gyerekek többféle szakmát tanulnak, azokat, amelyekre a legnagyobb szükség van. Farkas Flórián azt is kiemelte, az egyik legfontosabb kitörési pontja a magyarországi cigányságnak a felzárkózás, az integráció érdekében a tanulás. Ez nagy szerepet kapott az eddigi Orbán-kormányokban, a most megalakulóban szintén fajsúlyos szerepet kap. Farkas Flórián szerint mindezek mellett azt is el kell mondani, hogy soha nem volt még ilyen jelentős előrelépés az otthonteremtésben, mint most, ami nagyon kedvezően érinti a cigány fiatalok életét is.

A Hantech Zrt. a világ mezőgazdasági gépgyártásának piacán egyre elismertebb, a cég piacai Ausztriától kezdve egészen az Egyesült Államokig terjednek. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal, a japán Kubota és az amerikai John Deere mezőgazdasági cégek, továbbá hosszú távú stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal is.

Ugyan Európában találhatók a főbb piacok, de nagyon fontosak számukra, hogy a keleti piacon is megállják a helyüket. Az Öböl-menti országoktól kezdve egészen Kazahsztánon át a Távol-Keletig is ismerik a cég termékeit.

A Hantech Zrt. az elmúlt gazdasági évben a tervezettnél jóval kiválóbb eredményt ért el, ez a tulajdonosok számára egyfelől öröm, másfelől viszont hatalmas felelősség, mert számukra a folyamatos fejlődés a legfontosabb, hiszen mindig van lehetőség fejlődni, előrelépni. Mindezekhez a Hantech Zrt. számára kiváló partnert jelent egyrészt a kormányzat, a hazai vállalkozásokat támogató környezet.

Az eredmények természetesen azt is jelentik, hogy a Hantech Zrt. tulajdonosai nem csak a cég, a munkavállalók, a magyar ipar felé tartoznak hatalmas felelősséggel, hanem a társadalom felé is. Ennek okán a cég immár több éve vesz részt különböző jótékonysági akciókban, programokban, mint például a Gondviselés Háza támogatása, amelyik a Győr-Moson-Sopron megyéből érkező enyhe, közép, illetve súlyos fogyatékkal élők részére biztosít nappali ellátást és támogató szolgáltatást.

Breuer Péter