A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Áder János köztársasági elnök fogadta Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét. Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a köztársasági elnök kormányalakításra vonatkozó felkérését. Áder János elmondta: április 8-án a választók döntöttek, a 2018-as országgyűlési választásokat a Fidesz-KDNP nyerte meg. Hozzátette: már az alakuló ülés összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Az összes jogorvoslati eljárás lezárult. A hivatalos jogerős végeredmény megegyezik az április 8-ival. Orbán Viktor kiemelte, hogy negyedik alakommal kapott felkérést. Mint mondta: a felkérést megköszönte, és el is fogadta. „Ígéretet tettem, hogy odaadással és kitartással fogom a munkámat végezni. Röviden vázoltam az ország helyzetét, és utána tájékoztattam az kormányalakítás állásáról. Annyit mondhatok, hogy olyan kormányt szeretnék felállítani, ha ehhez a bizalmat megkapom, amely 14 emberből fog állni velem együtt, hét a politikából, és hét kívülről érkező ember. Az új kormány legfontosabb feladata Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzése lesz – fejtette ki a kormányfő, aki hangsúlyozta: a kétharmadot arra fogja használni, hogy a három harmadot, Magyarország minden polgárát szolgálja.

 

Kilépett az LMP-ből Schiffer András. Az egykori társelnök közösségi oldalán azt írta: az utolsó csepp a pohárban Szabó Szabolcs (Együtt) csatlakozása volt az LMP parlamenti frakciójához – a politikus két évvel ezelőtt vonult vissza a párt vezetéséből és adta vissza parlamenti mandátumát, párttagságát azonban mostanáig fenntartotta. Mint közölte, akkor úgy látta, másfajta közéleti szerepvállalása jótékony harmóniában lesz az LMP politikájával, de – fogalmazott –, nem így alakult. Ez számára múlt szeptemberben, a „werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá”. Miután pártja Ron Werber kampánystratégával kezdett dolgozni, fokozatosan vonult ki a párt belső életéből. „Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz” – írta, és kifogásolta, hogy míg számára a szabadkereskedelem előrenyomulásának megállítása a cél, Szabó Szabolcs szerint a szabadkereskedelem jó.

 

Múlt hét csütörtökön szavazott a Mazsihisz Rabbitestülete arról, hogy ki vegye át a nemrégiben lemondott Frölich Róbert helyét az országos főrabbi pozíciójában, írja az akibic.hu. Mint írják, az ülésen három rabbit, Verő Tamást, Kardos Pétert és Radnóti Zoltán jelölték a pozícióra. Az első két rabbi nem vállalta a jelölést, és végül sor sem került a szavazásra, mivel a Rabbitestület úgy határozott, nincs szükség a poszt betöltésére. Ezentúl az országos főrabbi főként protokolláris feladatait Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke fogja ellátni. Frölich egyébként azzal indokolta lemondását, hogy az elmúlt években a szervezet olyan irányba mozdult el a világi vezetés tudtával és támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képvisel.

A fővárosi Szent István parkban szerveztek faültetést a modern Izrael megszületésének 70. évfordulója alkalmából. Budapesten 35 fát ültettek, a másik 35-öt pedig Izraelben. Az eseményen megjelent Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere is, aki szintén elültetett egy fát.  Vattamány Zsolt elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy meghívták a rendezvényre, mert fát ültetni egy hatalmas dolog, hiszen az a jövőt, a kötődéseket, a barátságot jelenti. Erzsébetváros első embere hozzátette, közismert a városrész erős zsidó kötődése, természetesen a kerületnek van izraeli testvérvárosa is, ez pedig Cfát.  A kerületi vezetés idén el is látogat majd Izraelbe, Vattamány Zsolt ezzel kapcsolatban megjegyezte, amennyiben felkérés érkezik, akkor minden olyan dolgot, ami a barátságot jelenti, megteszik. Ami Erzsébetváros és Cfát testvérvárosi kapcsolatát jelenti, a polgármester megerősítette, számos közös projektje volt a két településnek, ezeknek a bővítéséről is beszélnek majd, hiszen a két város erősen kötődik egymáshoz a zsidó közösségek miatt, de mára már számos más területen, mint a kultúra voltak már együttműködések.

 

Az eseményen Kardos Péter főrabbi is elültetett egy fát. A zuglói főrabbi, aki Holokauszt túlélő is elmondta, szavakba sem lehet önteni az érzéseit, hiszen nem csak Holokauszt túlélő, hanem Izrael blokádjának is a túlélője, felidézve, amikor a Shir Ha Ma’alot-ot énekelték a Hatikva, Izrael himnuszának a dallamára, vagy amikor a Hállél zsoltárt énekelték ugyanerre a dallamra Zuglóban egykor, akkor ők, a helyi közösség így lehettek cionisták.  A főrabbi elmesélte azt is, hogy a nyolcvanas évek elején még illegálisan volt először Izraelben, ami számára akkor olyan élmény volt, mint az első szerelem. Kardos Péter megemlítette, az, hogy a fia kántor lett, a lánya pedig héber tanár, aki már unokákkal is megajándékozta a főrabbit, elégtételt jelent számára a XX. századért, a Holokausztért, Izrael Állam megalakulásáért, a sokáig változó diplomáciai kapcsolatokért, majd hozzátette, el kell ismerni, hogy még nem volt olyan magyar kormány, amelyik olyan jó viszonyt ápolt volna Izraellel, mint a jelenlegi.

Külföld:

 

Ismét Dmitrij Medvegyevet jelölte az orosz kormány élére Moszkvába a hivatalába frissen beiktatott Vlagyimir Putyin orosz elnök. A kormányfő kinevezését jóvá kell hagynia az orosz parlament alsóházának is, amely vitát tart a kérdésről. A miniszterelnöki szék sorsa ugyanakkor biztosnak tekinthető, mert az Állami Dumában a kormányzó Egységes Oroszország pártnak háromnegyedes többsége van. Az előző, az országot 2012 óta kormányzó Medvegyev-kabinet hétfőn az elnöki eskütételt követően mondott le.

 

Elutasította a szakértői kormány lehetőségét a jobboldali pártszövetséget vezető Liga miniszterelnök-jelöltje az olasz kormányalakítási tárgyalások újabb fordulójának napján. Matteo Salvini a közösségi oldalán azt üzente, hogy Sergio Mattarella államfő vagy őt bízza meg a kormányalakítással, vagy írjon ki új választásokat. Salvini hangsúlyozta, hogy leghamarabb július 8-án tarthatnának újabb parlamenti választásokat Olaszországban. A Liga vezetője azt mondta, nem akarja, hogy az államfő szakértői kormányt nevezzen ki,. Szerinte az egyetlen megoldás az, ha államfő őt bízza meg a kormányalakítással. Hozzátette, a március 4-i parlamenti választásokon az általa vezetett jobboldali pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot, több mint 37 százalékot, így (ha új választások lesznek) „elég lesz néhány százalékkal több, és megszerezzük a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget”. – mondta.

 

Szinte biztos, hogy a Hezbollah libanoni síita mozgalom (egyben iráni vazallus-milícia és terrorszervezet) és szövetségesei szerezték meg a többséget a vasárnapi libanoni parlamenti választáson – írta hétfőn a Reuters. Az alapvetően vallási szempontok szerint tagolt politikai mezőnyben a síitákat képviselő Hezbollah szövetségeseivel a 128 fős törvényhozásban valószínűleg 67 mandátumot fognak kapni.  Legutoljára egyébként 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat; azóta – főleg szíriai polgárháború eszkalációja miatti biztonsági veszélyekre hivatkozva – három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát. A Hezbollah politikai előretörése azért iszonyú fontos esemény, mert ezzel Libanon egy újabb lépést tett egy új izraeli háború felé.  A síita mozgalom a világ legtöbb országában terrorszervezetnek számít, a Hezbollah ugyanis számos terrorcselekményért felel, rakéták tízezreit halmozta fel az izraeli határon, és legutóbb 2006-ban rángatta bele az egész országot egy pusztító konfliktusba a zsidó állammal.  Részben az egyre éleződő iráni-izraeli konfliktus, részben pedig a szervezettel kapcsolatos rossz történelmi tapasztalatok miatt, a Hezbollah sikere harcias reakciókat váltott ki Izraelben: ezentúl Izrael nem fog különbséget tenni Libanon állam és a Hezbollah között; azaz magát az országot teszi felelőssé bármiféle, a területéről kiinduló tevékenységért.

Izrael megölheti Aszad szíriai elnököt, ha folytatódik az iráni katonai egységek és rakéták közeledése az ország határaihoz – figyelmeztetett egy miniszter, ami még inkább veszélyessé tehet a szíriai konfliktust. Szokatlanul nyílt fenyegetést fogalmazott meg Juval Steinitz izraeli kabinetminiszter: „Ha Aszad elnök hagyja, hogy Irán számunkra ellenséges katonai felvonulási területté tegye Szíriát és onnan támadjanak bennünket, akkor tudnia kell, ez a ő vesztét és a rezsimje vesztét is jelenti majd”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök arról beszélt, hogy Izrael inkább most, mint később, kész háborút vívni Irán ellen, hogy megállítsa szíriai előrenyomulását. Az izraeli média pedig szintén arról írt, hogy Irán „masszív rakétatámadást tervez Izrael ellen”. Erről hírszerzési forrásokra hivatkozva írt a Jerusalem Post című lap. A forrás szerint a támadásban a Szíriában lévő iráni erők és a velük szövetséges libanoni milícia, a Hezbollah venne részt. A Post szerint az irániak bosszút akarnak állni a szíriai állásaik elleni izraeli támadásokért – bár ezt hivatalosan Izraelben nem ismerték el, egy magasrangú katonatiszt a New York Timesnak megerősítette, hogy az izraeli légierő állt az akciók mögött. Az izraelieket az aggasztja, hogy becsléseik szerint 70 ezer iráni fegyveres és több, mint 100 ezer rakéta található Szíriában és a régióban.

Gazdaság:

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését – tudatta a Magyar Pékszövetség.  Alépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben. Septe József, a pékszövetség elnöke szerint az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők – mutatott rá, hozzátéve: Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez minden érintett szerint hatékony volt.