A Föld Napjától az emlékezésig

A Föld Napjától az emlékezésig

Idén is megrendezték a Föld Napját Erzsébetvárosban. Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt az előtte álló feladatokról. Benda Iván fotókiállítása nyílt meg a Holokauszt Emléknapon.

 

Föld Napja Erzsébetvárosban

A Föld Napja nemzetközi rendezvénysorozat, amelyhez Magyarország 1990-ben csatlakozott. Azóta minden évben települések, zöld szervezetek színes programokat szerveznek, hogy felhívják az emberek figyelmét közvetlen környezetünk védelmére. Természetesen Erzsébetváros is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

 

Kerületi óvodások, iskolások több helyszínen is megünnepelték a Föld Napját, voltak vetélkedők, virágültetés, festettek is a gyerekek, takarítottak közparkokat, szemetet szedtek.

 

Továbbra is a kerületért

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros még hivatalban lévő alpolgármestere, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője beszélt a kulturális, művészeti terekről, de szóba került még, hogy mit gondol városvezetői munkájáról.

 

A politikus, aki az országgyűlési képviselői mandátuma átvétele utáni harminc napban kell megszüntesse összeférhetetlenségét, azaz erzsébetvárosi alpolgármesteri tisztségét. Addig, mindenképpen részt kíván venni az önkormányzat életében, feladataiban. Ezen munkájából adódóan kérdésre elmondta, a nagy meleg beköszönte ad majd munkát a kerületnek, szükség lesz majd minél több párakapu elhelyezésére, mellette rendelkezésre tudnak majd bocsátani hűvösebb közintézményeket is, de természetesen osztanak majd vizet is szükség esetén, sőt úgynevezett hideg sátrakat is felállítanak majd. Az utak, járdák locsolását, hűtését is biztosítani fogják, ez a módszer eddig is működött Erzsébetvárosban.

Bajkai István elmondta, a bulinegyeddel kapcsolatos sikertelen és eredménytelen népszavazás előtt is beszélt már arról, hogy Belső-Erzsébetvárosban már hajnalban elindul az utcák kitakarítása, ez a program már egy ideje el is indult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével minden érdeklődő nyomon tudja követni, hogy éppen hol járnak a takarítógépek, amivel a lakosság is figyelemmel kísérheti az önkormányzat ebbéli munkáját, de mellette minden bejelentésnek is nagyon örülnek. Az önkormányzat létrehozott egy speciális bizottságot, amelyik csak és kizárólag a bulinegyeddel foglalkozik, ezen testület elé kerülnek a különböző javaslatok, elképzelések, most készül egy jelentés a képviselőtestület számára.

Erzsébetváros folytatja a hagyományt, idén is szerveznek programokat a nyárra, de nem csak a diákoknak, hanem az idősebb korosztály számára is. A programot folytatják, sőt még a költségvetésben az erre fordítható összeget meg is emelték. Mint azt a városvezető elmondta, ez számukra természetes, hiszen egy gondoskodó önkormányzatnak ez is a feladata.

Erzsébetvárosban egyre több kulturális színtér van, Bajkai István megerősítette, a számtalan hely, még több esemény mellett szabadtéri programok szervezését is tervezik, elsősorban a Madách, a Klauzál és az Almássy téren. Ugyanakkor már az is eldőlt, hogy a K11-ben, a Király utcában egy eddig nem használt épületrészt is a művészetek, a kultúra népszerűsítésére használnak majd. Ugyanakkor mindezek mellett az ERőMŰVHÁZ-ban is többen dolgoznak már, ők kifejezetten kultúraszervezéssel foglalkoznak. Azt biztos, hogy egyre több érdekesebb és színvonalasabb produkció jöhet majd létre, hiszen idén sikerült egy nagyon kiváló minőségű hangszert, egy Steinway zongorát is megvenni, ez a hangszer is biztosan vonzani fogja a kiváló művészeket – tette hozzá Bajkai István. A tervek szerint a K11-ben, de a Csányi utca 5. szám alatti Zsidó Történeti Tár termében is lesz majd egy zongora, erre még az alpolgármesteri tisztségéből való lemondása előtt tesz majd javaslatot a képviselőtestületnek a politikus.

A kerület új kulturális színhelye, a Zsidó Történeti Tár egyre sikeresebb, ez elsősorban az ott dolgozók érdeme, de szerepe van ebben a hely egyedisége, ilyen autentikus helyszín nem létezik még egy Magyarországon.

Erzsébetváros saját erőből újította meg a Klauzál téri vásárcsarnokot, ami mára már egy közösségi tér, egy kulturális színhely is lett. Ezzel kapcsolatban Bajkai István elmondta, amikor a kulturális színhelyek bővítéséről beszélt, akkor ezek között a csarnok is szerepet kap, hiszen eleve úgy tervezték az újjáépítés során az épületet, hogy az koncerteknek, kiállításoknak is helyet tudjon adni. Nagyon szeretnék, ha ez a csarnok egyszerre lenne képes művészeti és piactérként is működni, ahol arra is van lehetőség, hogy az emberek találkozzanak, beszélgessenek is egymással. A Klauzál teret is átépítik majd, a tervek szerint egy mélygarázs is lesz itt, természetesen a tervezése során figyelemmel lesznek arra a tömegsírra, ami itt van, hiszen több ezer embert, a gettóban meghaltakat temették ide el. Bajkai István kiemelte, hogy terveznek egy emlékművet is a térre, ahol a Holokauszt során elhunyt zsidó honfitársaknak kívánnak méltó emléket állítani.

A politikus május 8-án veszi át hivatalosan az országgyűlési képviselői mandátumát, miután a Fidesz-KDNP országos listáról lett képviselő. Ezzel kapcsolatban Bajkai István elmondta, bár nem sikerült egyéni képviselői mandátumhoz jutnia, de továbbra is Teréz- és Erzsébetváros érdekében kíván dolgozni, nem is fog felhagyni ezirányú tevékenységével. Az alpolgármesterként eltöltött évekre úgy fog majd visszaemlékezni, mint a jó tanulóévekre, amely alatt is igyekezett a legtöbbet segíteni, tenni, de ezt a munkát nem fejezte be, hiszen, mint az elmondta, még nem értek véget azok a tervek, amiket alpolgármesterként kitűzött maga elé, ezt már az új alpolgármester, illetve az önkormányzatnál dolgozó munkatársai teszik majd meg.

 

Emlékezz!

Benda Iván fotóművész, fotóriporter legújabb kiállítása a Holokauszt Emléknap alkalmából nyílt meg.

 

Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete beszélt a megnyitó alkalmából, ahol felemlítette a Holokauszt szörnyűségeit, de beszélt még arról is, hogy – többek között – az áldozatok hamujából született meg a modern Izrael 70 évvel ezelőtt. A nagykövet elmondta azt is, bár egyre halványul a Holokauszt emléke, de a mai kornak is az a feladata, hogy emlékeztesse az utánuk jövőket arra, ami megtörtént. Yossi Amrani kiemelte, Benda Iván képei egy olyan épületben kerültek kiállításra, a Zsilipben, ahol rövidesen zsinagóga nyílik, egy olyan épületben, aminek korábban egészen más funkciója volt, ez is mutatja a megújulásra való képességét a zsidó közösségnek. Benda Iván fotói meg azt üzenik, ami a pészahi Hágádában van, azaz, úgy kell emlékeznünk, mintha mi is megszabadultunk volna az egyiptomi rabszolgaságból és ezt nemzedékről nemzedékre meg kell tenni.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédében elmondta, 11-12 évesen kezdte el keresni a világ értelmét, Istent és ekkortájt hallott először a nagyszüleitől a Holokausztról. Természetesen felmerült benne ekkor a kérdés, ha van Isten, akkor ez hogyan történhetett meg? A vezető rabbi szerint nagyon sokan feltették már ezt a kérdést, amire nem lehet pontos választ adni, ám, ha a kérdést átfogalmazzuk, akkor úgy kellene feltenni – emelte ki Köves Slomó, hogy miként tehetett ilyet az ember? Elie Wiesel gondolatai nyomán azt mondta el a vezető rabbi, ha a bennünk lévő isteni lélek adta lehetőséggel, hogy a jót válasszuk, akkor akár megölhetjük a bennünk lévő Istent.

A kiállítás meg nyitása után a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit, mécseseit.

 

ERASMUSOS cserediákok a Baross Gábor Általános Iskolában

A nemzetközi ERASMUS program keretében a Baross Gábor Általános Iskola diákjai mutatták be Magyarországot az ide érkező cserediákoknak. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere is köszöntötte a több országból érkező gyerekeket.