Mi a magyar emberek érdekeit képviseljük, támogatjuk a magyar családokat, a magyar közösségeket.

 

Mi a magyar emberek érdekeit képviseljük, támogatjuk a magyar családokat, a magyar közösségeket.

Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről, a választásról, valamint az ÁSZ tevékenységéről is. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

Önről mikor derül ki hivatalosan, hogy a Fidesz-KDNP szövetség országgyűlési képviselőjelöltje lesz?

Holnap lesz erről döntés és utána természetesen a közvéleményt is tájékoztatjuk majd.

Vannak még vitás választókörzetek?

Nincsenek, úgy tudom, hogy már nincsenek.

A köztárssági elnök már kiírta a választás időpontját, kezdődik a kampány. Mire számít Ön, mi fog történni?

Azt gondolom, egy újszerű jelenségnek lehetünk majd a tanúi, eddig még nem fordult elő olyan, hogy valaki kívülről ennyire be akarna avatkozni a választásba, bár korábban is voltak erre kísérletek.

Most a román miniszterelnök szavaira gondolt, mint beavatkozási kísérletbe?

Nem, de ha már ezt kérdezte, akkor ez is az, ráadásul a legrosszabb és legdurvább időket idéző mondat volt, amit határozottan vissza kell utasítani. Az lenne a legjobb, ha a román miniszterelnök nem kezdene el hablatyolni, mint ahogy ezt tette később magyarázatként, hanem egyszerűen bocsánatot kérne az erdélyi magyarságtól. Egy biztos, a magyar kormány válaszkén, amit egy ilyen helyzetben meg lehet tenni, azt megtette, a külügyminiszter behívatta a román nagykövetet, magyarázatot várt, majd jelezte, számunkra egyetlen megoldás létezik ebben a helyzetben, ez pedig a bocsánatkérés.

Mindeközben egy magyar parlamenti delegáció vendégeskedett a tordai országgyűlésre emlékezve, a vallásszabadság fontos törvényi szabályozását ünnepelve.

Nem voltam a delegáció tagja, de úgy gondolom, a magyarság sokszor nehéz helyzetben, de együtt képes volt megtalálni a helyes utat. Ma Európa és Magyarország is ehhez hasonló útelágazódás előtt áll, nagy kihívások előtt. Magyarország ma először van egy olyan helyzetben, hogy nem csak az erkölcsileg jó utat választja, hanem a siker útját is. Gondoljunk csak bele, az elmúlt kétszáz évben mi magyarok mindig a helyes utat választottuk, ám mindig a vesztesek oldalára kerültünk, most ez fordul meg.

A Fidesz-KDNP most készül a negyedik ciklusára a rendszerváltozás óta, akkor ezek szerint még nem sikerült a siker útjára lépni?

Azt gondolom, ilyen történelmi léptékkel mérhető kihívások még nem álltak Magyarország előtt, meg természetesen az Európai unió, az európai közösség előtt, mint most. A bevándorlás kérdése alapvetően érinti az európai és azon belül a magyar identitást, ha erre nem adunk helyes választ, akkor hiába élt túl az országunk vérzivataros időket, ezer évet, egész egyszerűen az identitásunkat veszítjük el.

Európa problémája talán megoldódik Németországban, ahol a kormányalakítási tárgyalások mintha előrébb tartanának.

Nem tudom még, azt gondolom, Németország problémáját oldják meg Berlinben, nekünk egy a fontos, a német gazdaság a legerősebb partnere Magyarországnak, mondhatni úgy is, a német gazdasággal szimbiózisban élünk, ha német gazdaság jól teljesít, akkor ezzel mi is jól járunk. Ha Németországban politikai stabilitás van, ami az ottani gazdaság jó teljesítményének előfeltétele, az nekünk jó, ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehetőségek szerint minél hamarabb szülessen megnyugtató megoldás.

Kis belpolitika: most a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választáson a teljes ellenzék összeállt egy jelölt mögé. Felkészült erre a lehetőségre a Fidesz-KDNP szövetség az országgyűlési választáson?

Mi nem tehetünk mást, mint eddig. Mi a magyar emberek érdekeit képviseljük, támogatjuk a magyar családokat, a magyar közösségeket. Egyébként meg ellentmondunk annak a nyomásgyakorlásnak, ami Soros György és Brüsszel felől érkezik. Azt is gondolom, majd a saját lelkiismeretükkel kell elszámolni azoknak a liberálisoknak, baloldaliaknak, akik a Jobbik kapcsán, amelyik néhány évvel ezelőtt még markánsan antiszemita, cigányellenes, idegengyűlölő párt volt, ma meg már összeállásról beszélnek.

Akkor még az is elképzelhető, hogy a Jobbikot is Soros György támogatja?

A beszélgetés legelején említettem, ma azért új a helyzet, mert korábban kívülről támogatták az ellenzéki pártokat, akik nem szerettek volna jobboldali kormányt. Olyan még azonban nem volt, hogy annyira alkalmatlannak tartsák az ellenzéki pártokat, hogy már nem őket támogatják, mint Soros György, hanem a saját civil szervezeteikkel, a brüsszeli nyomásgyakorlással akarnak beleszólni a magyar belpolitikába.

A kormányszóvivő azt mondta, a Nemzeti Konzultációban megfogalmazottakat jogszabályokba öntenék. Milyen jogszabályokról lehet szó?

A Fidesz-KDNP szövetség is azt kérte a kormánytól, ha már ennyire egyértelmű az a beavatkozási kísérlet, ami a szemünk előtt zajlik, akkor ennek a fényében a kormány nem tehet mást, mint megvizsgálja ez milyen nemzetbiztonsági kockázatokat jelent.  A hatóságok természetesen végzik a dolgukat, azt kell megnézni, hogy milyen kockázatokat tárnak fel, ennek alapján kell a kormánynak megvizsgálnia, milyen további lépések várhatók, éppen ez volt a kérésünk is. Reménykedünk abban, hogy mindezeket a kormány szerdán át tudja tekinteni és egy olyan törvénycsomagot az Országgyűlés elé terjeszteni, amit az amúgy nagyon rövid tavaszi ülésszakon már meg is lehet tárgyalni.

Orbán Viktor rövidesen Bécsbe megy találkozni az új osztrák kancellárral, aki ellen a hétvégén azért tízezrek tüntettek.

Azt látjuk, ahol a választásokon végre a népakarat érvényesül, ahol a nép visszaveszi a hatalmat a kormányzás felett, indulhatunk Trumptól, eljutva az osztrák választásokig, mindenhol vannak tüntetések. Azok, akik magukat egyébként demokratának mondják, nem tudják elfogadni egy hivatalos, szabályszerű, legitim választás végeredményét.

Beszélt nyomásgyakorlásról, az ellenzéki pártok is ezt a kifejezést használják, azt mondva, az ÁSZ-ra helyezett nyomást a kormányzat, amikor komolyabb büntetésekkel sújtotta azokat.

Tudni kell, az Állami Számvevőszékre vonatkozó szabályok, hogyan kell a szervezetnek eljárnia, azok 1990 óta változatlanok. Érdekes módon ezzel eddig egyik pártnak sem volt gondja, a legnagyobb büntetést kapó Jobbiknak is csak azóta van problémája a számvevőszékkel, mióta őket büntették meg. Ha azt mondanák, tévedtek, ám az időzítés nem volt a legjobb a büntetések kapcsán, akkor ez korrekt dolog lenne, de nem ezt mondják. Egyébként pont emiatt is javasolta a gazdasági miniszter, hogy a büntetések behajtását a választás után kezdjék meg. Én egyébként nem tartanék rossz ötletnek egy olyan törvénymódosítást, hogy a választások előtt fél évvel már ne lehessen pártokat büntetni, pont azért, hogy még a látszatát is elkerüljük annak, hogy bárkit is egy ilyen büntetéssel akarjanak ellehetetleníteni.

Vizsgálta az ÁSZ a kormánypártokat is?

Vizsgálja, lehet tudni, a szervezetnek van egy ellenőrzési menetrendje, több évre lehet előre tudni, melyik pártot mikor fogják ellenőrizni, amikor minket ellenőriztek, akkor mindent rendben találtak. Már ezért sem értem az ellenzéki pártokat, mert tudták, hogy mikor kezdi meg az ellenőrzésüket az ÁSZ, amelyik még előzetesen is értesítést küld

Köszönjük a beszélgetést.