Nem ellenségeket keresnék, hanem barátokat az országon belül és kívül

 

Nem ellenségeket keresnék, hanem barátokat az országon belül és kívül

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök beszélt pártjáról, a politikáról, a közéletről, a választási kampányról, a többi pártról, Orbán Viktorról, valamint arról is, mit tenne másként, ha ismét ő lenne a miniszterelnök.

A pártja nemrégiben ünnepelte hatodik születésnapját, de mit sikerült ezen évek alatt elérnie a DK-nak?

A hétvégi összejövetelünkön azt mondtam – kissé fura ódon -, hogy olyanok lettünk, mint 88-ban a Fidesz. Én magam sem gondoltam volna ezt, de a DK itt-ott polgári, az emberi méltóságra vigyázó, kétségtelenül szabadságpárti tömörülés, ami mára stabilan az ország negyedik legnagyobb pártja.

Volt valami az elmúlt hat év alatt, amire nem büszke?

A saját pártomból nem tudok ilyet mondani, persze ha a régmúltabbra lenne kíváncsi, akkor azért lenne egy hosszú listám, de ez nem a DK időszaka. Szerintem a mi pártunk a messze legkiszámíthatóbb és egységes párt ma, nem tudok olyan politikai fordulatot mondani, ami érdemben megváltoztatta volna az alapításkori szándékainkat. Ez azért is fontos, mert az várják el az embertől, hogy nagyjából ugyanazt csinálja kormányon, mint amit mondott ellenzékben. Ennek az egyik alapfeltétele, hogy az ember ellenzékben is konzekvens maradjon. Nem árulunk zsákbamacskát, nem udvarolunk a választóknak, mi ezt képviseljük, hála istenek, ez egyre többeknek tetszik, ha ezt akarják, akkor kérem, hogy ezt támogassák. Persze találnak más lehetőséget is, azaz mi egy vagyunk a választható sokaság közül.

Az ellenzéki pártok együttműködéséről sokat beszélnek, de kíváncsi lennék arra, Ön hisz a Jobbik átalakulásában?

Nem zárom ki, hogy amit a pártelnökük képvisel, azt komolyan gondolja, nem látok bele a fejébe, nincs közöttünk személyes viszony. Azt azonban határozottan gondolom, ne lehet elfelejteni mindazt, amit éveken keresztül képviseltek, az emberek listázását, a zsidózást, a cigányozást, az uniós zászló elégetését, az egyik politikusuk, az alelnökük nemrégiben tett nyilatkozatát, ami szerint, ha tehetné, ma is lelőné Horn Gyulát vagy engem.

Ilyenkor mit érez?

Semmit, a politikai ingerküszöböm azért magas, de nem is akarom tréfával elütni. Mindez nagyon messze van a mi világunktól, és azt is gondolom, a politika nem csak hatalmi kérdés, ki kormányoz ki ügyintéz, mert azért működtetni is kell ezt az országot, egyszerűen kell mögötte legyen valamilyen típusú erkölcsiség. Az én számomra ebben, hogy valakinek a vallása, hite, meggyőződése, politikai hovatartozása milyen, ahhoz egyrészt köze nincsen a kormánynak, másrészt meg mindezt tiszteletben kell tartani. Nem attól magyar valaki, hogy mindennap a szívében hordja Trianon iszonyatos tragédiáját. Mindenki attól magyar, ha annak érzi magát, egyszerűen csak éljen becsülettel, az alkotmányos keretek között. Persze az sem baj, ha Magyarország teljesítménye, benne a kormánynak ateljesítménye olyan, hogy arra lehet büszkének lenni.

A demokratikus ellenzék és a DK sem növelte a támogatói létszámát, netán csak én látom így? Volt Botka történet, meg számos más is.

Én azért ezt nem így látom, az utolsó mérés például 9 %-ot mutatott, ami ne rossz eredmény. Nagyjából háromszor annyi támogatót mérnek, mint kereken négy évvel ezelőtt, mi vagyunk az egyetlen párt, amelyik képes volt erre. Ami a Botka történetet illeti, én abban ugyanolyan ártatlan vagyok, mint Ön.

A sok vitában azért kiderült, hogy Ön bízhat a DK-s társaiban.

Igen, de ebben nagyon sok munka van, én a korábbi politikai életemből azt tanultam meg, egységes csapat nélkül nincs politikai siker, ez persze még nem elég, de nagyon fontos. Ezt azonban nem erővel, ígérgetéssel, fenyegetéssel, jutalmazással lehet elérni, hanem pokolian sok beszélgetéssel, hogy legyen érdemi fedezet amögött, ha valamire azt mondjuk a vagy b. Így működik nálunk, a pártunkat kívülről nem lehet megbontani, belülről meg nem látok ilyen szándékot. Nem örülök ennek a vitákkal teres elmúlt hónapoknak, ahogy azt is sajnálom, ahogy ez Botka László számára véget ért. Aki a politika nagyszínpadára fellép, azzal szemben követelmény, hogy a politikai alapvetésekkel legyen tisztában. Miközben azt látom, Botka László elismeréssel végzi a munkáját Szegeden, a politikai nagyszínpadon téblábolt, hibát hibára halmozott, a kérdés a végén az volt, mikor látja be, hogy ez nem megy. Nem lett volna baj, ha nem vesz el tőlünk kilenc hónapot, az is kétségtelen, ez az egész ártott ennek az oldalnak. Szembefordított olyan választókat, akik korábban nyugodtan szavazhattak volna egymás pártjaira, mára az lett a végeredmény, hogy az átszavazási hajlandóság nem olyan erős. Annak van alapja, hogy mutassuk meg a listákon, mi különböző kultúrát és politikai gondolkodást képviselünk, az egyéni választókerületekben meg egyeztetett indulással verjük meg a Fideszt, ahol lehet, sok helyen lehet. Összesen csak 20 olyan választókerület volt 2014-ben, ahol a Fidesznek abszolút többsége volt, de ma a többség kormányváltást akar.Ez az a momentum, amivel meg lehet verni a Fideszt, én az optimisták közé tartozom, mert a többség nagyon el akarja zavarni ezt a kormányt, így azt gondolom, a többségük a legerősebb ellenzéki jelöltre fog majd szavazni, így adott esetekben a DK jelöltjére.

Ám a kutatások szerint toronymagasan vezet a Fidesz, majd őket követi a Jobbik és a DK-t a szocialisták is előzik. Hogy lesz ebből siker?

Amiről beszél, az a pártpreferencia, ami nem teljes képet ad. Gondoljunk csak bele, Angliában, Amerikában amikor van egy uralkodó közhangulat, egyikben azt mondják, bent kell maradni az EU-ban, a másikban meg azt, Clintonra kell szavazni, akkor a közvélemény-kutatások iszonyatosan nagyot tévednek, mert az emberek egy része a kérdezéskor nem megy szembe a közhangulattal. Nem meri, nem akarja megmondani a véleményét.  Nálunk is ez van, vannak, akik félnek, vannak, akik csak igazodnak. Dacára annak, hogy 40 % fölé mérik a Fideszt, szerintem 35 % körül vannak. Ha a kutatók azt kérdezik, maradjon-e a kormány, a válaszolók kétharmada azt mondja, menjen. Nem lehet nekimenni egy küzdelemnek úgy, hogy nem látjuk a győzelem reális esélyét, én nem fogom feltenni a kezemet, ahogy a DK sem. Én vidéken töltöm a napjaimat, heti 5-6 fórumot tartok.

Újak is megjelennek a fórumokon?

Kevesen, de ez természetes, én nem járok Orbán Viktor fórumaira, ezeken a rendezvényeken adni kell az embereknek hitet, meg érveket, nekem mneg ez visszajelzés, mivel értenek egyet, mivel nem.

És mindenütt az Orbán, vagy Európa szlogennel kampányolnak?

Igen, ebben a szakaszban ezzel, majd novemberben kezdődik az előkampány második része más témákkal. Nagyjából 2-3 hónapra lehet előredolgozni a kampányban, érezni kell a hangulatot, hogy mi van az emberek fejében. Hiába van egy programunk többszáz javaslattal, ezeket úgysem tudom elmondani, ki kell belőlük választani. Majd január végétől pedig jön a kampány.

A szlogenükkel kapcsolatban azért a kormány is azt mondja, ők Európa pártiak, csak az EU vezetése csúszott kicsit el.

Persze Orbán Viktor azt is mondta, ne azt nézzük, amit mond, hanem azt, amit csinál. Tegnap is volt egy szavazás Európában, Magyarország volt azon három országok egyike, amelyik nem értett egyet a túlnyomó többséggel, persze ettől még a többség megvolt, arról, hogy a magyar munkavállalókra ugyanazok a bérszabályok vonatkozzanak, mint az európai polgárokra. Egy ilyen ellenszavazat a közös Európa felé visz minket, ellenkezőleg, segít a magyar embereknek, nem segít?  Én azt gondolom, hogy nem, ahogy azt is gondolom, előbb-utóbb mindenkinek elege lesz Orbán Viktorból, azt mondják neki, uram, kívül tágasabb! Ám ennek nem ő fizati ki majd az árát, hanem mi, Ön is, én is.

Sokak szerint Önben és Orbán Viktorban vannak hasonlóságok, például a DK tagok, szimpatizánsok számára szinte szentírás, amit mond.

Azért a mi tagjaink a közös döntést veszik szentírásnak, ami helyes, de a közös döntés nem úgy születik, hogy az elnök kihirdeti. Egy közösségnek az értéke, ha együtt van, ám az a kérdés, ez a közösség hogyan jön létre, parancsra, vagy közös akarattal. Van nekem egy festőbarátom, mondtam neki, hogy nem láétok új elemeket a képein. Ő erre azt felelte, azt tanulta a mestereitől, ha az ember bemegy egy kiállítóterembe, akkor már messziről meglát egy képet, akkor tudja, azt ki festette, még akkor is, ha azt a képet még nem látta addig. A DK is ilyen, én erre büszke vagyok, a mi egységünk az nem a Fidesz hatalom által vezérelt egység, hanem nagyon sok beszélgetés által megteremtett egység.

2002-ben az MSZP-nek, míg most az LMP-nek ad tanácsokat Ron Werber kampánytanácsadó. Nem lehetséges, hogy a tanácsaival most Széll Bernadettéket segíti a győzelemhez?

Én azért politikai értelemben jó barátságban vagyok Ron Werberrel, mi korábban konziultáltunk vele, de végül mást választottunk tanácsadónak, az Obama kampány csapata mellett döntöttünk. Ron egy kitűnő ember, aki szerintem két ügyben tud segíteni az LMP-nek. Egyrészt segíthet megépíteni a miniszterelnök-jelölt asszonyt, a másik pedig az, hogy a picike balrafordulás azért már érezhető az LMP-nél. Szerintem jót tesz majd nekik, de ezzel együtt a felelősség az soha nem a tanácsadóé. Ahogy a választók egy része sem felejti majd el az LMP-nek, hogy egy ideig kokettáltak a jobboldallal, a Jobbikkal is. A schifferi múlt azért még itt van.

Azért ezt ma kikérnék maguknak.

Lehet, de ezek az emberek ott voltak Schiffer mögött is. Szerintem az a politikai irányvonal, amit ő vitt, az egy öngyilkos irányvonal volt, az új LMP eredményei vissza is igazolták már a távozása utáni új politikát.

Ön szerint mennyire segíti az LMP-t, hogy nő miniszterelnök-jelöltjük van?

Segíti, van ilyen vágyakozás széles körben, de inkább Budapesten. Azért Magyarország az EU-ban a nemi szerepeket tekintve a legkonzervatívabb ország. A családok többségében a hagyományos munkamegosztás működik, a nők járnak a szülőikre, a nő vásárol, mos, főz, mosogat. Vannak kivételek, mint nálunk, de én nagyon jól vagyok ebben a szerepben. Emlékszem rá, még miniszterelnökként voltam egy dunaújvárosi fórumon, ahol azt mondtam, mit szólna a hallgatóság, ha olyat tennénk, mint a norvégoknál, ahol 12 hetet lehet otthon maradni a babával, de ezt meg kell feleznie a szülőknek. Akkor azt vetettem fel, a magyar hároméves GYES-ből csak 3 hónapot kéne megkövetelni a férfiaktól. A fórumon pont a nők mondták, hogy azt azért nem.

Napjainkban megrázta a közvéleményt a nevezetes zaklatási ügy, Önnek mi erről a véleménye?

Pokoli nehéz ebben igazságot tenni, de ha feltételezzük, hogy igazat mondanak a nők, akkor én bármennyire is tisztelem Marton László munkásságát, itt ebben az esetben a férfiként való viselkedését kel megítélni. Tehát ha igaz, amit mondanak róla, akkor egy megengedhetetlen határt lépett át Udvarolni lehet, még akár rámenősen is, de az a kérdés, visszaél-e az ember a hatalmi helyzetével. Egy tanár, egy főrendező a tanítványával szemben mindig olyan informális hatalmi helyzetben van, ahol különösen óvatosnak kell lenni. Rengeteg ilyen főnök-beosztotti eset van.  Ám ez nem az, ha az ember megdicséri a beosztottját, hogy milyen csinos, ha fodrásznál volt, stb. Visszatérve erre az ügyre, ezt ki kell beszélni, ez nem normális dolog, ilyen nincsen, ilyen viszonyban, sőt semmilyen viszonyban sem élünk vissza a hatalmunkkal. Erővel nem kényszerítünk ki sem véleményt, sem kapcsolatot, sem hitet, sem vallást.

Egy kis játék, ha Ön lenne 2018-ban a miniszterelnök, akkor mik lennének az első lépései?

Amióta lemondtam a miniszterelnökségről, azóta sokkal jobban tudomásul veszem már a nyugalmat, a békét, szerintem egy országnak elsősorban erre van szüksége. Tehát: csendesebb miniszterelnök lennék, többet hallgatnék, kevesebbet beszélnék. Nem bánnám, hogy az országban szabadon élnek olyan emberek, akik másként gondolkodnak, mint én, van sajtójuk, nyilvánosságuk, színházuk. Nem ellenségeket keresnék, hanem barátokat az országon belül és kívül, befejezném a háborús kabinet logikát, amit a miniszterelnök folytat, erősíteném a nyugati orientációt. Mellette olyan alapkérdésekkel foglalkoznék, mint oktatás, egészségügy, nyugdíj, szociális helyzet.

Elszámoltatás?

Igazságszolgáltatás. Én nem szeretem a népi bíróságok rendszerét, amikor egy politikus mondja meg, ki a bűnös és ki nem. Persze legyen független bíróság és ügyészség. Törvénnyel mentesíteném a politikai elítélt barátaimat és természetesen belépne Magyarország az Európai Ügyészséghez.

És kikkel kormányoznának együtt? Vannak, akikkel Ön nem állna össze? Nem beszélve azokról, akik Önnel nem állnának össze?

Ez utóbbiról azt mondom, a csuda tudja, ez szájkarate, amikor az intellektuális silányság eljut egy szintre, akkor jön a gyurcsányozás, ez engem ne zavar. Ami a kérdést illeti, a demokratikus oldalon mindenkivel összefognék, a Jobbikkal nem.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter