Gulyás Gergely napirend előtti felszólalásában.

INDOKOLATLAN, HOGY A KORMÁNY VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁSI SZABADSÁGÁT KORLÁTOZNI AKARJÁK

 

Ahogy a Helsinki Bizottság véleménynyilvánítási szabadságát sem korlátoztuk soha, úgy ez a kormányt is megilleti nemzeti konzultáció formájában – hangsúlyozta Gulyás Gergely napirend előtti felszólalásában.

Gulyás Gergely elmondta, az a Helsinki Bizottság, amely mindig a szabadságjogok lehető legliberálisabb értelmezése mellett szállt síkra, most bírósági keresetet nyújtott be, hogy a bíróság állítsa le, zúzza be a nemzeti konzultáció kiküldött íveit.

„A HELSINKI BIZOTTSÁG, AMELY MINDIG A SZABADSÁGJOGOK LEHETŐ LEGLIBERÁLISABB ÉRTELMEZÉSE MELLETT SZÁLLT SÍKRA, MOST BÍRÓSÁGI KERESETET NYÚJTOTT BE.”

Hozzátette: ráadásul, még azt sem állítja a Helsinki Bizottság, hogy valótlan tények szerepelnének a nemzeti konzultációban.

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott, ahogy a Helsinki Bizottság véleménynyilvánítási szabadságát sem korlátoztuk soha, úgy ez a kormányt is megilleti a nemzeti konzultáció formájában. Teljesen indokolatlannak tartjuk azt, hogy valaki ilyen értelemben a kormány véleménynyilvánítási szabadságát akarja korlátozni – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlamentben nem javult, hanem romlott a helyzet. Mondhatni, hogy a valóság tagadásának egy olyan szintjét érte el, mely a testület hitelességét veszélyezteti – tette hozzá. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az LMP konzultáljon azzal az európai zöldek képviselőjével, aki Magyarországgal szemben készít egy jelentést, mely a 7. cikkely szerinti eljárást indítaná el.

Tisztelettel arra kérjük a magyarországi zöld pártot, hogy járjon el az európai zöldeknél, hogy ne kerüljön sor egy Tavares-féle ámokfutásra Magyarországgal szemben – fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Fotó: fidesz.hu

A Fidesz frakcióvezetője szólt a dublini 4-es rendelet módosítási tervéről is, amely egy felső keret nélküli áthelyezési rendszert hozna létre. Ezzel kapcsolatban kifejtette, az Európai Unió területére érkező bármely menekült kérelmező ettől fogva automatikusan, kötelezően nyerne áthelyezést egy másik tagállamba, hogy ott folytassák le ezt követően a menekültügyi eljárást. Egy ilyen tervnek az elfogadása lehetetlen helyzetet eredményezne – mutatott rá.

Gulyás Gergely közölte, közös bevándorláspolitika nincs az Európai Unióban, már pedig az, hogy valaki benyújtja a menedékjog iránti kérelmet, az illetőt még nem teszi menekülté. Hozzáfűzte, erről október 19-én lesz döntés az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságban.

Szeretném valamennyi ellenzéki parlamenti párt frakcióvezetőjét megkérni arra, hogy járjanak el annak érdekében, hogy a bevándorlást elutasító magyar álláspontnak megfelelően szavazzanak képviselőik, mert ellenkező esetben teljesen hiteltelen az, amit a bevándorlás ügyében Magyarországon elmondanak – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Dömötör Csaba államtitkár szerint a magyar ellenzéki vezetők azon versenyeznek, ki tudja hangosabban elbagatellizálni a bevándorlás ügyét, miközben gőzerővel zajlik Brüsszelben az ezzel kapcsolatos terv végrehatása.