A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

A kormányzati gondolkodásban a turizmus nem csak pénzkereseti forrás, vagy a magyar gazdaság saját erején felül teljesítő ágazata, hanem a hazaszeretet egyik formája, ami misszió – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, az első Turizmus Summit 2017 konferencián hétfőn Budapesten. Szavai szerint  Magyarország szép, élhető, biztonságos hely, ahol vendégszerető emberek élnek.  A magyar turizmus megállíthatatlan, már 2016 is rekordév volt, de az eddigi adatok alapján az idei még ezt is meghaladja majd – mutatott rá Orbán Viktor. Jó esély van, hogy a most bemutatott stratégiával Magyarország elfoglalja méltó helyét a világ turizmusában – jelentette ki a miniszterelnök.

Az eredmények közül kiemelte, tavaly vendégéjszakák száma 50 százalékkal nőtt 2010-hez képest, a bevételek pedig 115,5 százalékkal megugrottak. A legfontosabbnak nevezte, hogy az ágazat több mint 360 ezer embernek ad munkát, és a GDP 10 százalékát adja.

Nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött idősek, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot a kormány legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az idősek világnapja alkalmából mondott beszédet és adott át díjakat, elismeréseket. Megerősítette: a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki. Az intézkedés 2 millió 750 ezer embert érint; például azokat is, akiknek az ellátását a nyugdíj alapján számítják, köztük a megváltozott munkaképességűeket vagy a fogyatékossági ellátásban részesülőket, a politikai rehabilitáltakat, az özvegyi nyugdíjasokat. Átlagnyugdíjjal számolva novemberben 24 ezer forinttal többet kapnak az érintettek – jelezte a miniszter.

Mivel Ukrajna megsérti az Európai Unióval (EU) kötött társulási megállapodásban foglaltakat, ezért az EU-Ukrajna Társulási Tanácsnak napirendre kell tűznie ezt a tényt decemberben esedékes ülésén, ugyanis az ukrán oktatási törvény nem erősíti, hanem megsérti a kisebbségek közösségi jogait – jelentette ki Szijjártó Péter. Kijelentette, Magyarország elvárása az Európai Unióval szemben, hogy a tanácsülésen mondja ki, az EU-Ukrajna társulási szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell. Az új ukrán oktatási törvény magyar gyerekeket és fiatalokat hoz vállalhatatlan és nehéz helyzetbe, rendkívüli versenyhátrányba ukrán társaikkal szemben, ugyanis az ukrán nyelv fontosságára való hivatkozással elveszi az országban élő kisebbségektől a jogot és a lehetőséget a saját nyelvükön való tanulástól – mondta Szijjártó Péter.

     Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Kara Ákos elmondta: a kormány döntése alapján minden állami és egyházi fenntartású általános iskola és középiskola, valamint szakképzési intézmény számára biztosítani fogják a gyorsabb internetkapcsolatot. Minden 500 fő alatti iskolában legalább 100 Mbit/s, minden ennél nagyobb iskolákban pedig legalább 1 Gbit/s sávszélességet szeretnének megvalósítani.

Elkezdődött az aláírások gyűjtése a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos, az Együtt és a Párbeszéd által közösen kezdeményezett fővárosi helyi népszavazás kiírása érdekében Budapesten. Az aláírások gyűjtésében a kezdeményezők mellett részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte, harminc nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük, ez ellenzéki összefogással sikerülni fog, és ahogy nem lett Budapesten olimpia, úgy nem lesz a Római-parton a part mentén mobilgát sem.

Csökkent a közmunkások száma. Augusztusban 1,9 százalékkal voltak kevesebben, mint az előző hónapban. Nagy változást – 12 és fél százalékos csökkenést – a belépők számában tapasztaltak. A legtöbb közmunkást Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében regisztrálták – írta a Világgazdaság.

Külpolitika:

Az izraeli légierő egy légvédelmi üteget bombázott Szíriában – írta a Times of Israel.  Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az orosz gyártmányú SZ-200-as légvédelmi rendszerrel korábban olyan izraeli vadászgépekre lőttek, amelyek „rutinberepülést” végeztek Libanon légterében. Az izraeli vadászgépek négy rakétával lerombolták a szíriai célpontot, majd visszatértek bázisukra. „Készen állunk minden eshetőségre” – közölte Ronen Manelis katonai szóvivő, és hozzátette, hogy a hadsereg nem akarja tovább feszíteni a húrt, de nem hagyja válasz nélkül a szíriai provokációkat.

30 százalékkal nőtt az írországi zsidó közösség létszáma az elmúlt öt évben. 2016-ban összesen 2557 zsidó élt a szigetországban, ennek több mint a fele Dublinban – írta a Jewish Chronicle. A portál összeállítása szerint a jelentős növekedés hátterében az húzódik meg, hogy a nagy számítástechnikai cégek, akik Írországban vannak, nagyon sok izraelit alkalmaznak. A zsidó közösség létszáma Írországban 1946-ban volt a legmagasabb, akkor több mint 4000 zsidó élt az országban. A helyi zsidó közösség vezetője szerint az izraeliek létszáma a valóságban 3000 fő lehet, mivel sokan vegyes házasságokban élnek, és ez nem jelent meg a népszámlálás adataiban.

Egy 1700 éves római színház romjait találták meg a régészek a Siratófal alatt Jeruzsálemben. A kutatók szerint a színházat soha nem használták a Bar Kochba felkelés miatt, mivel a lázadás leverése után már nem adták át a 200 férőhelyes építményt – írta a Jerusalemonline. A portál összeállítása szerint a szenzációs leletre nyolc méter mélyen bukkantak, amire egyébként egyáltalán nem számítottak a régészek.


A svájci Zöld Párt egyik jogalkotója, Jonas Fricker lemondott és elnézést kért azért a kijelentéséért, mely szerint az auschwitzi áldozatoknak nagyobb esélyük volt a túlélésre, mint egy disznónak. A disznók szállítását pedig az auschwitzi rabok szállításához hasonlította: „A [nácik által] deportáltaknak egészen kicsi volt az esélyük a túlélésre. Ami a disznókat illeti, ők biztos halálra vannak ítélve.”- mondta Fricker a svájci Nemzeti Tanácsban, a svájci Szövetségi Közgyűlés alsóházában – derült ki az israelnationalnews.com összeállításából.

Nincs teljes egyetértés a washingtoni kormányban az iráni atommegállapodásról. Miközben a külügyminiszter az alku fennmaradását az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekének tartja, az ENSZ-nagykövet szerint a felmondást akár jó lépés is lehet. Washington egyelőre nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi egyezményt – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az NBC televíziónak nyilatkozva. „Úgy gondolom, hogy egyelőre maradunk az egyezmény mellett, mert azt reméljük, hogy így javíthatunk a helyzeten. És pontosan ez a célunk” – fogalmazott. A Politico című lap értesülései szerint Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter ellenezte, hogy Trump ne írja alá az igazolást, de Nikki Haley ENSZ-nagykövet támogatta azt. Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója a CNN hírtelevízióban arról beszélt: egyetért James Mattis védelmi miniszterrel abban, hogy a kongresszusnak nem kellene azonnal új szankciókat kiszabnia Iránra. A külügyminiszter szerint a megállapodás életben tartása az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke.

Izraelben vegyes érzelmekkel fogadták az osztrák parlamenti választások eredményét. A katonai rádióban megszólalt a bécsi zsidó közösség rabbija, aki héberül elmondott beszámolójában elégedett volt a választások eredményével, és reményét fejezte ki, hogy a győztes konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), és nem az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít majd koalíciós kormányt. Júda Glick, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselője viszont Izrael barátjaként jellemezte a szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strachét, aki személyes találkozójukon megígérte neki, hogy kancellárrá választása esetén Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az osztrák nagykövetséget.

Az új osztrák vezetés egyfajta új kapcsolódási pont lehet az uniós integrációt gyorsítani szándékozó német-francia tengely és az ezt lassítani kívánó V4-ek között – mondta az InfoRádiónak Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője pedig úgy véli, jó a kapcsolat a leendő osztrák kancellár és a magyar kormány között, ami mindenképpen a kapcsolatok javulását eredményezheti, viták azonban továbbra is lesznek. Pulai András szerint a menekültkérdés kulcspontja volt az osztrák választásnak. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltje, Sebastian Kurz meglehetősen markánsan foglalt állást a válsággal kapcsolatban, hasonló állásponton van Orbán Viktorral, így a választás eredménye jó hír a magyar miniszterelnök számára is – véli a Publicus Intézet vezetője. „Ausztriában a választók 15-20 százaléka levélben szavaz” – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Így a jelenlegi számok egyáltalán nem tekinthetők végeredménynek. Az viszont biztos, hogy Sebastian Kurz győzött, és ez az ő személyes teljesítményének tudható be – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezetője. Az elemző szerint a magyar kormány jó személyes kapcsolatot ápol a potenciális kancellárral, ahogy ideológia kapcsán is sok az átfedés. A két államvezetés között azonban viták is várhatók, többek között adókérdésekben és a bankok szerepvállalásával kapcsolatban.

Párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt Carles Puigdemont katalán elnök, de nem adott egyértelmű választ arra kérdésre, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – derül ki a katalán elnök leveléből. „Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni” – fogalmazott Carles Puigdemont abban a válaszlevélben, amelyet a spanyol kormányfőnek írt. A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasol, a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében.

Több mint 10 millió dollár (2 milliárd 600 millió forint) gyűlt össze az idei év harmadik negyedében Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányára. A kampányra összegyűjtött 10,1 millió dollárból már mintegy 4 millió dollárt el is költöttek az elnököt képviselő jogászok javadalmazására. Donald Trump hivatali beiktatási napján azonnal bejegyeztette indulását a 2020-ban esedékes elnökválasztáson. Ez lehetővé tette számára, hogy hivatalban lévő elnökként is változatlanul gyűjthessen, és költhessen pénzt választási kampányára. Eddig a hivatalban lévő elnökök, újraindulási szándékuk esetén, elnöki ciklusuk második felében regisztráltatták magukat. Az elnök kampányára januártól 36 millió dollár gyűlt össze.

Egyértelműen az ANO mozgalom sikerére számítanak a cseh fogadóirodák, amelyekben vasárnapig már mintegy 70 millió korona (840 millió forint) értékben tettek fogadásokat az emberek a péntekre és szombatra kiírt képviselőházi választások eredményére. A politikai témájú fogadások terén ez új rekordot jelent. Az eddigi rekordot 50 millió koronával (mai árfolyamon 600 millió forint) a 2013 elején lezajlott államfőválasztás jelenti. Nagy a valószínűsége annak, hogy a mostani választások végéig a megtett tétek összege meghaladja a 100 millió koronát (1,2 milliárd forint) is, véli a prágai sajtó. Az Andrej Babis vezette ANO mozgalom választási győzelmére 1,02:1 arányban lehet fogadni. A többi párt győzelmét jóval kevésbé tartják valószínűnek a fogadóirodák: a Cseh Szociáldemokrata Pártra (CSSD), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára (KSCM) 20:1-hez arányban lehet fogadni, míg a legtöbb pártnál több mint 100:1-hez a fogadási arány.

Gazdaság:
A Portfolio arról ír, nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank. Egyre több elemző veti fel, hogy lassan nagyon megváltozhat a forint státusza a nemzetközi devizapiacon és finanszírozó deviza lehet belőle. A folyamat jelei már látszanak a piaci forgalomban, melynek szerkezete fokozatosan átalakul.

A napi.hu arról ír, aki ma – végrendelet útján – termőföldet örököl, de nem jogosult termőföld vásárlására, nem kaphatja meg az örökségét, a föld az államra száll, akinek fizetnie sem kell érte. Az Alkotmánybíróság az év végéig adott haladékot az Országgyűlésnek, hogy rendezze ezt az alkotmányellenes helyzetet.

A Világgazdaság azt írja, az építőanyag, illetve a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség értékelése szerint. Egyes építőanyagokra heteket, sőt van, hogy hónapokat kell várni, mindenekelőtt a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal. A teljes ágazatban 10-11 százalékos az átlagos drágulás.

Sport:
Magyarország hat helyet javítva 53. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján, melyet változatlanul a világbajnok német csapat vezet. A FIFA legfrissebb rangsorában a magyar válogatott vb-selejtezős ellenfelei közül az Európa-bajnok portugálok továbbra is harmadikak, míg a svájciak – akik Bázelben 5-2-re múlták felül a magyarokat – négy helyet rontva a 11. pozícióba csúsztak vissza. A sorban a Budapesten 1-0-s vereséget szenvedett Feröer-szigetek a 95., míg Lettország a 129., Andorra pedig a 144. A lista élén nincs változás a legutóbbi rangsorhoz képest, a németeket továbbra is a brazilok követik másodikként.

Könnyű:
Fokhagymából készült kávét fejlesztett ki Japánban egy hajdani kávézótulajdonos, aki szerint az új termék ízre olyan, mint a kávé, viszont állapotos nők és a koffeinre érzékenyek is fogyaszthatják. A 74 éves Simotai Jokimoto szerint a világon egyedülálló a találmánya. A fokhagymából készülő kávét januárban kezdte árulni Aomori prefektúra két ajándékboltjában, de telefonon is lehet tőle rendelni. A férfi elmesélte, hogy harminc éve véletlenül fedezte fel a kávészerű italt, amikor egyszer elégette a sült fokhagymás steaket. A megperzselődött fokhagymát összetörte egy kiskanállal, majd forró vízzel öntötte fel. Amikor megkóstolta, meglepte, hogy mennyire hasonlít az íze a kávéra. Nyugdíjba vonulása után látott hozzá, hogy kifejlessze a terméket. Sok kísérletezés után, öt éve jött rá az optimális módszerre: elektromos kemencében süti meg a fokhagymát, majd amikor kihűlt, összetöri és kicsöpögteti. A szabadalmi jogokat 2015-ben szerezte meg a találmányra.