Nem kötelező elmenni szavazni, de utána csendben kellene lenni

Nem kötelező elmenni szavazni, de utána csendben kellene lenni

Lattman Tamás nemzetközi jogász, a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt saját politikai szerepvállalásáról a választások körüli jogi helyzetről.

Miniszterelnök-jelöltként tűnt fel, ezzel kapcsolatban Lattmann Tamás elmondta, azt szeretné, hogy a jelenlegi kormányzás, a korrupció szűnjön meg, abban, hogy lesz-e benne valamilyen szerepe abban biztos, de azt nem tudta elmondani, ez milyen pozíciót jelent majd, miniszterelnök-jelöltként is hajlandó fellépni. Az most nem jó, hogy egymás után alakulnak meg új pártok, mint elmondta, minden új párt a Fidesz győzelmét segíti. Voltak az elmúlt választáson olyan pártok, amelyeket joggal lehet kamupártnak nevezni, bár nem folyt le ellenük vizsgálat.

Lattmann Tamás szerint nem kötelező elmenni szavazni, de aki nem vesz részt a voksoláson az jobban tenné, ha utána kicsit csendben lenne, nem ágálna. A nemzetközi jogász szerint sajnálatos módon van Magyarországon gyakorlat a ciklus közbeni kormányváltásra, ami nem kellemes, de bizonyos esetekben hasznos is lehet.  Ami a pártstruktúrát illeti, Lattmann Tamás szerint jó lenne, ha vidéken helye lenne egy tradicionális pártnak, mint a kisgazdáknak, de korántsem biztos, hogy ez meg is valósul, ha nem sikerül nekik, akkor végleg eltűnhetnek a politikai süllyesztőben. Főleg azért van erre igény, mert minden párt keresi a választókat vidéken, főleg azért, mert még nem alakultak ki végleges pártpreferenciák, szimpátiák igen. A nagyvárosokban és Budapesten a választók preferenciái már megvannak, vidéken igen erős az apátia, főleg a fiatalok körében. A pártok közül az tud komoly eredményt elérni, ha itt eredményt tudnak elérni.

Egyetemi oktatóként nem érte őt semmilyen retorzió a kormányzattal ellentétes véleménye miatt, persze – mint hozzátette – ennek az is az oka, hogy a nemzetközi jog története és a hazai aktuálpolitika két különböző világ.

Azt szörnyűnek tartja a nemzetközi jogász, ami a magyar Parlament őszi ülésszakának nyitónapján történt, egyszerűen lehetetlen, hogy a miniszterelnök konkrét válasz helyett egy ellenfelének a vélt, valós nem identitásával foglalkozott. Lattmann Tamás szerint az is szörnyű, amit a nemzetbiztonsági kockázat kifejezés körül zajlik, szerinte éppen az jelenti a kockázatot, ha egy kormánypárti politikus a Nemzetbiztonsági Bizottság üléséről hazudik, ezzel a szolgálatok vezetőit is kellemetlen helyzetbe hozza. Arról nem beszélve, hogy ezek a vádaskodások a megvádolt embereket is kellemetlen helyzetbe hozza, hiszen inzultusok érhetik őket.