Azon vagyunk, hogy megtaláljuk a jó egyensúlyt

Azon vagyunk, hogy megtaláljuk a jó egyensúlyt

Dr. Bajkai István Erzsébetváros alpolgármestere egy különleges magánkezdeményezéséről beszélt, de szóba került még a tervezett rendkívüli ülés a bulinegyedről is.

Ön egy különleges esemény keretében vesz részt a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

Valóban, egy jótékonysági futáson, ami a Vereckei-hágón is átvezet majd. Amikor pár éve Nagydobronyba, az ottani református gyermekotthonba vittünk adományokat született egy terv, hogy az ötszáz évet egy ötszáz kilométeres futással tesszük emlékezetsebbé. Ez még pillanatnyilag nem egyszerű, Ukrajna miatt, de az biztos, hogy a futók a Vereckei-hágóig elfutnak. Amikor a megbeszéléseket tartottuk, én magam is felmentem a hágóra, azt láttam, az oltár szörnyű állapotban van, még valamikor ukrán nacionalisták rongálták meg. Azt gondoltam, az a méltó a helyhez, a magyarsághoz, ha ezt az oltárt rendbehozzuk, már meg is bíztam a művészt, így zajlik is a felújítás.

Akkor, ha jól értem, egy magánkezdeményezés kell ahhoz, hogy egy nemzeti kincset megújítsunk?

Szerintem erre van az államnak is pénze, de a bürokrácia miatt sincs elegendő idő arra, hogy egy ilyen munkát időben elvégezzünk Ukrajnában, talán még diplomáciai nehézségek is adódhatnak. Most még az is kérdés, hogy a futókkal együtt átmehetünk-e majd a határon, azt engedélyezik-e az ottani hatóságok, szeptember 29-én történne ez meg. Én pont a bürokratikus nehézségek miatt döntöttem úgy, hogy én magam közvetlenül veszem fel a kapcsolatot a művésszel az oltár rendbehozatala érdekében. Remélem, hogy nem rongálják majd meg utána az emlékművet, de sajnos erre is fel kell készülnünk. A Vereckei-hágó ügye mindenkinek, az egész magyarságnak is fontos.

Ön erzsébetvárosi alpolgármesterként is felügyeli azt a projektet, ami az Akácfa utcában zajlik.

Valóban, az Akácfa utca 61-ben működik egy idősek napközi otthona, 2006-ban az akkori városvezetés kötött egy szerződést az ingatlan hasznosítására, fejlesztésére egy vállalkozóval. Akkoriban szinte iparszerűen történtek olyan ingatlaneladások, hogy a bérlők még az ingatlanban voltak, itt is ez történt, ám a fejlesztés a kútba esett. Azóta tart az áldatlan állapot, mely szerint az ingatlan a fejlesztő társaság tulajdona, de az önkormányzat használta, fejlesztés meg nem történt. Tizenegy évnyi vitát sikerült a közelmúltban lezárni egy jó egyezséggel, így az idősek otthona visszakerül az önkormányzat tulajdonába. Ez egy eredmény, mert egykor egy rosszul megfogalmazott, rosszul elkészített szerződés volt. Most egy szociális intézmény működik ott, ami nappal fogadja az időseket alapvető szociális ellátást nyújtva a részükre. Persze eddig is működött ott ez az otthon, de folyamatos elszámolási viták voltak a projekttársasággal, amelyik tulajdonolta.

Már Ön is beszélt a rendkívüli testületi ülésről, melynek a bulinegyed lesz a témája. Mikorra lesz ez összehívva?

Szeptember végén, 20-a körül, még a frakciók egyeztetnek az időpontról. Az ülésen kerülnek áttekintésre, módosításra a bulinegyeddel kapcsolatos jogszabályok, rendeletek, ezeknek a szakmai, politikai, társadalmi egyeztetése is most folyik.

A bulinegyed jelentős bevételt produkál az országnak, a fővárosnak és a kerületnek is. Ez a több milliárd forint veszélybe kerülhet a testületi ülésen?

Az igaz, hogy a bevételek jelentős része a fővároshoz, az országhoz kerülnek, de mi így is jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre ezen a területen, legyen szó a takarításról, a zajkommandóról, a megemelt rendőri és közterület-felügyelői jelenlétről. Ami a kérdését illeti, mi azon vagyunk, hogy megtaláljuk a jó egyensúlyt, azaz a lakók lakásként használják a lakásaikat, a vendéglátással foglalkozók pedig fogadják el, itt is vannak együttélési formák, amiket be kell tartani, nekik felelősséget kell vállalniuk a vendégeikért, akik akár a hely bezárása után az utcán folytatnák a tevékenységüket. Tény, vannak helyek, ahol áldatlan állapotok vannak, mondom ezt akkor is, ha nagyon sokan élnek a bulinegyedből, itt dolgoznak, itt adják ki a lakásaikat, ráadásul nem kevés jövedelemre tesznek szert. Nekünk látni kell, van egy ilyen szektor is.

Nemrég volt a Zuglóban található Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanévnyitója a Dohány utcai zsinagógában. Ön tud arról, hogy más felekezetek, más iskolák templomban tartottak tanévnyitót?

Így még nem hallottam ilyenről, bár akár hallhattam is volna, hiszen a kerületünkben az összes történelmi egyház jelen van, mindegyiknek saját intézménye van, így akár ott is lehetne ilyen ünnepséget tartani.

Ön elmegy valamelyik egyházi, világi iskola tanévnyitójára?

Amennyiben meghívnak, akkor nagyon szívesen elmegyek, a kerületünk sokszínűsége, gazdagsága azon is múlik, hogy ezek a felekezetek miként tudják megtalálni a maguk kapcsolatait, együttműködéseit a saját híveikkel, gyerekekkel, más felekezetekkel, ebben is élen jár Erzsébetváros.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter