Helyesen kell dönteni, nem pedig keményen

Helyesen kell dönteni, nem pedig keményen

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere beszélt a bulinegyed történetéről, az önkormányzat eddigi lépéseiről, valamint arról, hogy milyen egyeztetések előtt áll a városvezetés.

 

A bulinegyed kapcsán megerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a nagy zaj egyre ártalmasabb, a kerületben élők pihenését akadályozza. Ugyanakkor az is igaz, hogy vannak olyan vendéglátósok, akik komoly figyelmet fordítanak a tisztaságra és a környéken élők nyugalmára is.

Egy dolog biztos, a probléma valós, már eddig is érkeztek hozzánk jelzések a nagy zaj miatt, ez az elmúlt 10 évben folyamatosan jelen van. A negyeddel kapcsolatos első rendeletünk is 2009-ben született, amit a kormányhivatal jelzése alapján meg is kellett szüntetnünk, így egy ideig nem is volt rendeleti szabályozás a bulinegyedre. Amikor polgármester lettem, akkor kezdtük el a rendeleteket megalkotni, már akkor is rengeteg vita övezte ezeket. Akkor úgy döntöttünk, hogy körúton kívüli területeken már éjfélkor be kell zárni, ott nem lehet nyitva tartani. Belső-Erzsébetvárosban a teraszokat próbáltuk meg szabályozni, ott a döntésünk értelmében 10 óra után már azokat be kellett zárni, amennyiben a társasház közgyűlése ezt engedélyezi, akkor éjfélig üzemelhet a terasz. Közben történt törvényi szabályozás, hiszen ez nem csak Erzsébetvárost érinti, hanem Budapest turisztikai arcát is, hiszen ezek az intézmények komoly bevételt jelentenek a fővárosnak és az államháztartásnak egyaránt. Tudni kell, ezekből a bevételekből a kerület közvetlenül nem részesül, mi a szálláshelyektől az ott eltöltött vendégéjszakák után kapunk pénzt. Visszatérve a törvényre, 2013-ban az Országgyűlés által elfogadottak szerint a világörökségi részen más szabályok vonatkoznak a vendéglátásra, mint a város másik részein. Belső-Erzsébetváros, a bulinegyed nagyobbik része a világörökséghez tartozik, mi szerettük volna, hogy a teljes Belső-Erzsébetváros legyen a világörökség része, de ebben még nem sikerült előrelépni.

Mi a helyzet akkor most?

Az, hogy Belső-Erzsébetváros nagy része tartozik a világörökséghez, a szabályozás úgy néz ki, hogy ezeknek a helyeknek 24 és 6 óra között zárva kell tartani, hangsúlyozom, ez nem az önkormányzaton múlik, ez a törvényi szabályozás. Azonban a törvény hagyott egy kiskaput, mely szerint abban az esetben, ha a vendéglátóipari egység megállapodik a rendőrséggel, mint hatósággal, azaz, ha a rendőrség engedélyt ad, akkor a kerületi jegyző engedélyt ad ki a fentiektől való eltérésre. Bonyolult ez a helyzet, hiszen a zárva és nyitva tartást önkormányzati rendelettel nem tudjuk szabályozni. Nekünk most az a dolgunk, hogy erre is keressünk megoldást, ez éppen most zajlik. Ez abba az irányba menne a mi álláspontunk szerint, hogy a vendéglátóegységeknek a lakóházzal mis meg kell egyeznie.

Ehhez azonban az erzsébetvárosi képviselőtestületnek a támogatása is kell.

Valóban, készülök a rendkívüli közgyűlés összehívására, már el is kezdtük a megbeszéléseket a képviselőkkel, én magam nagyon szeretnék minden képviselőtársammal leülni, már tárgyaltam civi8l szervezetekkel, de a kerület országgyűlési képviselőjével is egyeztetek majd, de ugyanígy leülök majd a fővárosi rendőrfőkapitánnyal, a kerületi kapitánnyal.

Ha már a rendőrséget említette, korábban az önkormányzat kiemelten támogatta a kerületi rendőröket, a bulinegyedben eltöltött túlóráikat fizették, de mostanában ez mintha nehezebben menne, hiszen sok rendőrt elvezényeltek innen, elsősorban a migrációs válság okán.

Én úgy látom, hogy a rendőrség létszáma az elmúlt években folyamatosan növekszik, de az is igaz, hogy közben a megoldandó feladatok száma is növekszik. Ha csak azt nézzük, hogy milyen különbségek vannak a tíz évvel ezelőtti állapotok, a kocsmák száma tekintetében a tíz évvel ezelőtti állapotok és a maiak között, ahogy az itt eltöltött vendégéjszakák száma is növekszik. Tíz évvel ezelőtt a környéken mondjuk volt 8 rendőr, ma már ez a szám kevés, egyre többre van szükség. Erzsébetváros önkormányzata igyekszik a közterület-felügyelők munkáját is segíteni, ehhez megállapodtunk biztonsági cégekkel is.

A társasházak feladata az épület előtti utcaszakasz takarítása, amire – talán jogosan – igényelnének jelentősebb hozzájárulást. Nem tervezik, hogy Belső-Erzsébetvárosban a már ismert takarítócsapatokat hamarabb indítják útnak, hogy kora reggel tiszta utcákon lehessen sétálni?

Az való igaz, hogy át kell szervezni ezt a munkát, de tudni kell, az elmúlt években megháromszoroztuk a takarításra szánt összegeket. Voltak olyan helyek eddig, ahol heti egy, másutt két takarítás volt, ma már ez négy-öt alkalmat jelent. Lesznek olyan helyek, ahol legalább naponta egyszer szükséges takarítani. Ezektől külön kell elindítani a kézi takarítást a kora hajnali órákban. A közterület-felügyeletet is meg kell erősíteni, ahogy a polgármesteri hivatal azon részeit is, amelyek ezzel a területtel, így például az ellenőrzéssel is foglalkoznak. Ezeket kell mindenképpen megtennünk, ha az egyeztetésekkel sikerül végezni, akkor lesz egy rendelet-tervezet, amelyet szeptemberben nyújtunk be a képviselőtestületnek. Egy biztos, olyan rendeletet szeretnénk megalkotni, ami kiállja az idők próbáját.

Még esetleg az is elképzelhető, hogy addig, amíg a dolgok nem rendeződnek, nem adnak ki több engedélyt romkocsmák létrehozására?

Ez nem ilyen egyszerű, hiszen én nem adok ki engedélyeket, a vendéglátóegységeknek bejelentési kötelezettsége van, ezeket csak akkor lehet bezáratni, ha arra ok van, történt már ilyen, a rendőrség is lépett már, ha olyan tevékenység zajlott vagy verekedés volt, netán nem tudták a rendet fenntartani, ekkor a jegyző bezáratta ezeket a helyeket, mint mondtam, történt már ilyen.

Nem lehet, hogy az elégedetlenségek mögött van egy olyasfajta gondolat is, hogy a romkocsmák feletti, melletti lakásokat olcsón megvásárolhassák, hogy aztán kiadhassák azokat?

Egy biztos, Erzsébetvárosban nem lehet olcsón lakást venni, ma már nálunk is szinte budai árakon lehet ingatlant venni. Már ezek miatt sem hiszem, hogy ez az állítás igaz lehet.

Beszélt az előbb arról, hogy az összes képviselővel egyeztet a bulinegyed kapcsán, ennek is kapcsán vannak olyan vélemények, hogy Erzsébetvárosban a kormányzó Fidesz nem eléggé kemény a többi párttal szemben.

Én viszont azt gondolom, hogy a várost jól kezeljük, nekünk az a dolgunk, hogy Erzsébetváros fejlődjön, ami meg is történi, folyamatosan épül. Nem igazán értem a kemény kéz, nem eléggé kemény kéz dolgot, mert szerintem helyesen kell dönteni, nem pedig keményen. Persze ha kell, akkor határozottan kell dönteni, de minden döntést úgy kell meghozni, hogy az helyes és az emberek számára megfelelő legyen. Szerintem eddig helyesen döntöttünk, ha valamin módosítanunk kell, akkor azt is megtesszük, ez a természetes.

Mindeközben a kerületi diákok – bármennyire is nem szeretnék – számára megkezdődik rövidesen a tanév. Mivel segíti őket Erzsébetváros?

Van iskolakezdési csomagunk, ezt az első osztályosok kapják, idén először lesz óvodai csomag is, de már idéntől van nálunk babaköszöntő csomag is. Szeptemberben sem fogunk unatkozni, hiszen a kerületben lesz a Zsidó Kulturális Fesztivál, a Sóletfesztivál, a Spinoza Fesztivál, de lesz még futónapunk is és sok minden más érdekesség is. Ezek az események is nagy érdeklődés mellett zajlanak, Erzsébetváros egy turisztikai központ, ez valóban terhet ró a lakókra, de tudni kell azt is, a kerületben sokan élnek a turizmusból, így ha kiürülne a kerület, megszűnne turisztikai központ lenni, akkor sokan elvesztenék a munkájukat. Mérlegelni kell ezt is, ahogy azt is, az embereknek nyugalomra, pihenésre van szükségük. Ez egy szűk mezsgye, ezt meg kell oldani, ebben számítok mindenki pozitív hozzállására, egyszerre kell megmaradnunk kulturális központnak, munkát kell biztosítani embereknek, de az erzsébetvárosiak nyugalma is fontos.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter