A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

         Az elmúlt egy év legjelentősebb eseménye a Visegrádi négyek (V4) megerősödése – mondta a miniszterelnök Tusnádfürdőn, aki arról is beszélt, hogy „Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy hangon beszél”. A kormányfő több mint 10 pontban fogalmazta meg egy erős állam ismérveit, ezek között említette, hogy legyen gazdasági növekedés, és a stratégiai ágazatok nemzeti tulajdonban legyenek. Kifejtette, hogy egy erős ország esetében nem lehet beszélni demográfiai hanyatlásról, és a feltételek között említette a közbiztonságot, amely magába foglalja a határvédelmet és a terrorkísérletek elhárítását. Fontosnak nevezte, a kulturális identitás megtartását, a jövő magyarságának egy közösségbe való szervezését. A miniszterelnök hangsúlyozta: a modern állam feltétele az is, hogy képes legyen vendégül látni a világ nagy rendezvényeit, Budapest épp most bizonyítja be magának és a világnak, hogy nincs olyan rendezvény a foci vb-n kívül, amit ne tudna vendégül látni.

A gazdasági problémák megoldására a migráció nem válasz – jelentette ki. Úgy vélte: a munkaerőhiány migránsokkal való pótolása olyan, mint amikor a hajótörött tengervizet iszik. „Az is víz, de tovább növeli a bajt” – jelentette ki. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a migránsok kultúrája élesen szemben áll az európai kultúrával. Példaként hozta fel, hogy míg az európai kultúra kívánatosnak tartja, hogy a férfiak és a nők egyenrangúak legyenek, az iszlám kultúrában a nő alárendelt a férfinak. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a muszlim közösségek a saját kultúrájukat erősebbnek tekintik, mint a keresztény kultúrát. Az erősebb ezért soha nem fogja a gyengébbet magáévá tenni. Az átnevelés ezért nem lehet sikeres – vélekedett Orbán Viktor.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online értékesítési rendszerének bevezetésekor kialakult helyzet tisztázására Tarlós István főpolgármester vizsgálatot rendelt el a közösségi közlekedés biztonságos és utasbarát működtetése érdekében, a BKK mindenben támogatja a vizsgálatot és a megnyugtató megoldás kidolgozását – közölte a cég vezérigazgatója. Dabóczy Kálmán felszólította a T-Systems Magyarország vezérigazgatóját, mint az online értékesítési rendszert kifejlesztő és üzemeltető szerződéses partner felelős vezetőjét a szükséges információk átadására és a jelentés elkészítésére.  A vezérigazgató sajnálatát fejezte ki a problémák miatt, és elnézést kért, amiért utasoknak kényelmetlenséget, nehézséget okoztak. Tájékoztatása szerint a jövő héten kivizsgálják, hogyan tudják kompenzálni azokat az utasokat, akiket kellemetlenség és hátrány ért.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint 2010-óta közel 50 százalékkal, 370 forintról 570 forintra emelkedett az egy gyermek egynapi nyári szünidei étkeztetésére fordított összeg. Rétvári Bence ezt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő írásban feltett kérdésére válaszolva írta. Kifejtette: az étkeztetés időtartama 54 napról 70 napra emelkedett, a napi költségkeret növelésével pedig bőségesebb és jobb minőségű ételt kapnak a szünetben a szociálisan rászoruló gyerekek.

Országszerte MSZP-s matricákat ragasztottak „Kormányváltás? Botka megoldja!” felirattal azokra a feltehetően magánszemély által megrendelt óriásplakátokra, amelyeken „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” szlogen látható. Az eredeti plakátok a hét elején jelentek meg a Simicska érdekeltségbe tartozó Mahir Cityposter Zrt. felületein – írja a Magyar Idők.

A Magyar Vöröskereszt nemzetközi összefogással segít a júniusi viharok ezerháromszáz károsultjának – mondta Nagy Gábor, a szervezet főigazgató-helyettese. A forrást a héten kapták meg a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófasegélyezési alapjából – közölte Nagy Gábor, hozzátéve: a helyreállítási munkák most kezdődhetnek el. Első körben tetőfelújítások, ablakcserék, konyhakert-helyreállítások lesznek, és élelmiszersegélyt is adnak, ahol szükséges. Körülbelül 230 ház érintett és több mint 1300 károsult van főleg Északkelet- és Közép-Magyarországon – hangsúlyozta.

Magyarországon elérhető a Xanax gyógyszer, annak csupán egy speciális kiszereléséből volt hiány június 21-e és július 17-e között – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A nyelv alá helyezhető, úgynevezett Xanax SL (sublingualis 0,5 mg) tablettából volt hiány, erről a készítmény gyártója időben tájékoztatta az OGYÉI-t. Ismertették: a depresszió, a szorongásosos kórképek, illetve a pánikbetegségek kezelésére szolgáló készítmény jelenleg nyolcféle kiszerelésben engedélyezett Magyarországon; a korábban átmenetileg hiánycikként regisztrált Xanax SL forgalma kevesebb, mint 1 százaléka a Xanax-termékcsoport forgalmának.

Külpolitika:

Egy rakétát lőttek ki Izrael felé a Hamász által uralt Gázai-övezet déli részéből – jelentették az izraeli biztonsági erők. A rakéta még a levegőben felrobbant, így semmilyen kárt nem okozott – írta az i24news. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen típusú rakétát lőttek ki.

Yisrael Katz, közlekedési és hírszerzési miniszter szerint halálra kellene ítélni azt a palesztin merénylőt, aki három izraelit késelt halálra a Halamis nevezetű telepen. Elmondta, hogy az izraeli katonai bíróság hasonló esetekre korábban már döntött halálbüntetésről – írta a Times of Israel. Felszólította a katonai ügyészt, hogy erre az esetre követelje a halálbüntetés alkalmazását. Izraelben legutóbb Adolf Eichmant náci háborús bűnöst ítélték halára még 1962-ben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali összehívását kérte Franciaország, Svédország és Egyiptom szombaton, az elmúlt napokban felerősödött izraeli-palesztin konfliktus miatt. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint a testület várhatóan hétfőn ül össze az ügyben. Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek este jelentette be, hogy megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi Mecsetek terénél bevezetett új biztonsági előírások miatt. Izrael a július 14-i, két rendőr életét kioltó merénylet után telepített fémdetektoros kapukat és biztonsági kamerákat Jeruzsálem óvárosába. Az intézkedés miatt a héten Jeruzsálemben palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel, több ember megsebesült. Közben az Európai Bizottság közleményben kérte Izraelt és a jeruzsálemi muszlim szent helyek felett őrködő Jordániát, közösen keressenek megoldást a biztonság fenntartására, valamint állítsák vissza a korábbi állapotokat.

További katonákat vezényelt Izrael szombaton Ciszjordániába, egy nappal azt követően, hogy egy palesztin merénylő halálra késelt három izraelit egy Rámalláh melletti telepen. Azt nem tudni, pontosan hány új katona érkezik, de már pénteken is több száz fővel megerősítették az izraeli csapatokat Ciszjordániában.

Korábban izraeli katonák átkutatták a Halamis telepen történt késes támadás elkövetőjének, Omar al-Abednek a házát Kobar faluban, és őrizetbe vették az egyik fivérét. A húszéves elkövető apja azt mondta: a fiát felbőszítette a jeruzsálemi al-Aksza mecset körüli feszültség, és azért támadt késsel az izraeli telepesekre, mert meg akarta védeni a muszlim szent hely „becsületét”. Az AP hírügynökség a merénylő egyik unokatestvérétől azt is megtudta, hogy al-Abedet három hónapja a palesztin biztonsági erők őrizetbe vették és arról faggatták, nem tervez-e támadást végrehajtani izraeliek ellen. Végül két hét után szabadon engedték.

Omar al-Abed a támadás előtt azt írta ki a Facebookra, hogy úgy készül, maga is meg fog halni a merénylet során. Azt akarta, hogy halála után a testét a Gázai övezetet uraló radikális Hamász zászlajával és a Fatah palesztin mozgalom alapítójának, Jasszer Arafatnak a fényképével takarják le. Michael Oren izraeli kommunikációs miniszterhelyettes azt mondta, hogy a Hamász és a Mahmúd Abbász vezette palesztin kormány az erőszak szítására akarja felhasználni a Mecsetek tere körüli konfliktust.

A lengyel szenátus jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot, amelyet egyben aláírásra felterjesztett az államfőnek. A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványt korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. A jogszabály az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki az országos igazságszolgáltatási tanács javaslatára.

A demokrácia védelmére sürgette a lengyel igazságügyi reform ellen országszerte tüntetőket a tiltakozásokhoz Gdanskban csatlakozó Lech Walesa volt elnök. A hatalmi ágak elválasztása a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalomra volt Szolidaritás mozgalomnak az egyik legfontosabb eredménye – hangoztatta a 73 éves Walesa, emlékeztetve a lengyelországi demokratikus átalakulásra. „Minden eszközt meg kell ragadnotok, hogy visszaszerezzétek, amit számotokra elértünk” – hangsúlyozta.

Jelentősen csökkent Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége júliusban: 54 százalékos volt, 10 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban a Journal du Dimanche című francia hetilap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint. Az IFOP francia közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés szerint Edouard Philippe kormányfő népszerűsége is  erősen  visszaesett: 64-ről 56 százalékra csökkent júliusban. A megkérdezettek 47 százaléka válaszolta azt, hogy „inkább elégedett” Macronnal (szemben a júniusi 54 százalékkal) és 7 százalékuk volt „nagyon elégedett” (míg júniusban még 10 százalékuk). Az elégedetlenek aránya viszont 35 százalékról 43 százalékra nőtt júliusban, a „nagyon elégedetleneké” pedig 12 százalékról 15 százalékra, míg az „inkább elégedetleneké” 23-ról 28 százalékra nőtt. A megkérdezettek 3 százaléka nem válaszolt, szemben a múlt havi 1 százalékkal.

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője szerint jelenleg nem képzelhető el rendezés Szíriában Bassár el-Aszad szír elnök nélkül, az amerikaiaknak is tudomásul kell venniük, hogy nem tudják elmozdítani, mert mögötte áll Oroszország, Irán és a Hezbollah. Besenyő János azt mondta, nem jelenthető ki, hogy Bassár el-Aszad „megúszta”, de nélküle nem képzelhető el rendezés a térségben, mert az oroszok nem hagynák veszni azt az „időt, energiát, pénzt”, amelyet befektettek az Aszad-családba több mint ötven éve, a tengeri kikötőt, a repteret és a helyi érdekeltségeket. Azt mondta, hogy bár felmerült Szíria három részre osztása, ez lekerült a napirendről, jelenleg arról van szó, hogy közvetítéssel megpróbálják az ellenzéket az elnökkel egy asztalhoz ültetni, új alkotmányt létrehozni, esetleg választásokat kiírni.

A Berlin és Ankara között egyre feszültebbé váló viszony ellenére megbecsüléséről biztosította a  Németországban élő törököket Sigmar Gabriel külügyminiszter. A Berlin és Ankara kapcsolatában bejelentett irányváltás nem a Törökországban élő emberek és nem is a Németországban élő török gyökerekkel rendelkező személyek ellen irányul – hangsúlyozta Gabriel. A tárcavezető a Törökországban fogva tartott Peter Steudtner német jogvédő és öt társa ügyében ismételten kiemelte: Berlin nem fogja tétlenül nézni állampolgárai letartóztatását. „Meg kell védenünk őket” – jelentette ki.

Christian Kern osztrák kancellár arra intette külügyminiszterét, Sebastian Kurzot, hogy ne helyezkedjen szembe Olaszországgal az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult vitában. A szociáldemokrata kancellár beszámolt arról, hogy szombat reggel telefonbeszélgetést folytatott Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. Gentiloni sajtóértesülés szerint a telefonbeszélgetés során megütközve reagált Kurz közelmúltban elhangzott nyilatkozatára, amelyben a külügyminiszter felszólította Olaszországot, hogy szüntesse be az illegális migránsok komphajókkal történő átszállítását a szigetekről a szárazföldre. Kurz úgy fogalmazott, hogy az Olaszországba érkezett menekülteket nem szabad a szigetekről a szárazföldre engedni. Szerinte a menekülteket az uniós külső határon kellene megállítani és ellátni. Hangsúlyozta, hogy az emberek kimentése a Földközi-tengerből nem jelentheti azt, hogy automatikusan belépőt kapnak Közép-Európába.

Gazdaság:

Izrael élen jár az információs technológia gazdasági életben való alkalmazásában, kiberbiztonságban és a mérnök-, valamint informatikusképzésben is, így ezeken a területeken értékes partnere lehet hazánknak – mondta a Világgazdaságnak Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Emlékeztetett arra, hogy vízgazdálkodásban és energetikában Izrael és Magyarország is jó eredményeket mutathat fel, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában korábban hazánknak is voltak e területeken komoly projektjei, például Egyiptomban és Tunéziában, s bár ezek a rendszerváltás után elhaltak, az együttműködés Izraellel logikusnak tűnik. Egyetlen jelentősebb projekt elég lenne ahhoz, hogy lendületet adjon az összefogásnak – tette hozzá.

Húsz-harminc százalékkal ugrott meg egyes építőanyagok forgalma az első fél évben – írja a Magyar Hírlap. Az építőanyagok idei árnövekedése jellemzően 5-8 százalék volt – mondta a lapnak a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség ügyvezetője. Szarka László hozzátette, változatlanul probléma a kivitelezői szakemberhiány, amely 3-6 hónapos csúszásokat eredményez. A csok, az ötszázalékos lakásáfa keretében végzett beruházások és a magánlakás-építések hatása egyaránt közrejátszott a piac bővülésében.

Sport:

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója az Origónak nyilatkozva kiemelte, hogy minden idők legjobb hosszútávúszó világbajnoksága zajlott Balatonfüreden. A Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója szerint a vizes vb eddigi rendezése csodálatos, a magyar rendezők nagyon magasra tették a lécet a következő vb-k rendezőinek. Marculescu külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyaroknak azért, mert az ország rekordidő alatt készült fel a világbajnokságra.

A címvédő Honvéd négygólos döntetlent játszott a vendég Diósgyőrrel a labdarúgó OTP Bank Liga 2. fordulójának szombati játéknapján, míg a Mezőkövesd kétgólos hátrányból fordítva legyőzte a Paksot. Az esti meccsen a Haladás egy korai góllal megverte a Debrecent Sopronban. A Mezőkövesd hat pontjával egyedüli százszázalékos csapatként vezeti a tabellát, a Debrecen viszont még nem szerzett pontot.

Könnyű:

A floridai Key West egykoron Ernest Hemingway által látogatott kocsmájában megkezdődött a Hemingway-hasonmások versenye. A floridai városban fehér szakállas, a Nobel-díjas amerikai regényíróra szinte a megszólalásig hasonlító 160 amerikai férfi gyűlt össze az idén – az Egyesült Államok megannyi szövetségi államából -, hogy részt vegyen az évente megrendezett versenyen. Ernest Hemingway az 1930-as években élt a dél-floridai kisvárosban, egykori otthona ma múzeum és hozzá kötődő relikviák díszítik a híres Sloppy Joe’s kocsmát, ahová annak idején rendszeresen járt. Ebben a kocsmában tartják a hasonmások versenyét, amelyet 1981 óta rendez a Hemingway Hasonmás Társaság.