A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.15

A  BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.15

Az Országgyűlés hétfőtől tárgyalja a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A hatnapos ülésen emellett terítékre kerül még a kabinet adócsomagja is. A 2018-as költségvetés általános vitája szerdán kezdődik. Az általános vita a nemzetgazdasági miniszter  nyitóbeszédével kezdődhet, amit az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnökének  felszólalása, majd a frakciók vezérszónokainak  beszédei követnek.

 

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a tankönyvek ingyenességét ugyanis a 9. évfolyamig kiterjesztik – jelentette be Palkovics László. Az oktatási államtitkár elmondta, hogy 2011-ben tűzték ki célul, hogy 2013-tól éves felmenő rendszerben ingyenessé teszik a tankönyveket az általános iskola 1-8. osztályos tanulói számára. Ezt terjesztik ki most a középiskola első évfolyamára. Palkovics szerint ez a legdrágább évfolyam a családok számára, mivel több olyan könyvet is megvásárolnak ilyenkor a diákoknak, amelyeket a későbbiekben még évekig használnak.

Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a budapesti kórházfejlesztéseket. Elkészültek a fővárosi szuperkórházak tervei: három intézményből a dél-budai lesz az új, a Honvéd és a Szent István Kórházban pedig fejlesztések valósulnak meg. Az egészségügyi centrumok 2022-re készülhetnek el. Több helyen már megkezdődtek a fejlesztések, újítások, többek között a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségi osztályán, az új Országos Pszichológiai Intézet Központjában, az Országos Onkológiai Intézetben pedig a sugárterápiás eszközparkot cserélik le.

 

A belügyminiszter állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a közterület-felügyeletek kizárólag a térfigyelő kamerák felvételei alapján nem büntethetik a szabálytalankodó autósokat – mondta Tarlós István főpolgármester. A közterület-felügyeletek tehát nem bírságolhatnak csak felvételek alapján közlekedési szabálysértéseket. Egy dolgot tehetnek, hogy a felvétel mellékelésével közigazgatási eljárást indítanak a rendőrségen – mondta a főpolgármester.

A Médianéző kft. igazgatója szerint egy új radikális jobboldali párt megjelenése a Jobbiktól vehet el szavazókat. Boros Bánk Levente utalt arra, hogy mintegy másfél éve indult a Jobbik úgynevezett cukiságkampánya, „kiskutyás fotókkal”, „jól öltözött, jól fésült” elnök szereplésével és finomabb témák megjelenésével. Lehetett látni, hogy van egy elégedetlen réteg a Jobbikban és körülötte, amely már nem tud közösséget vállalni a párt új politikájával és Vona Gábor pártelnökkel – fogalmazott.

Két pályakarbantartó autónak ütközött egy turistabusz vasárnap dél körül az M0-s autópálya halásztelki kihajtójának közelében. A szerb turistabusz egyszerűen belehajtott két, úgynevezett ütközést elnyelő kocsiba az M0-s 16-os kilométerénél, az M1-es autópálya felé vezető oldalon, a Duna híd előtt. A halásztelki kihajtó közelében történt balesethez a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók vonultak ki, riasztották a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is. A buszon harmincan utaztak, az első információk szerint a sofőr meghalt, egy ember az ülések közé szorult, tizenheten megsérültek. Ketten súlyosan.

 

Külföld:

Az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a kínai kormány a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, ami Kínában a legmagasabb kategória – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Pekingben a közmédiának, az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével folytatott hivatalos tárgyalások után.

    A kormányfő helyi idő szerint szombat délelőtt megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai államfővel, Li Ko-csiang miniszterelnökkel, majd a két kormányfő jelenlétében több megállapodás is született a két ország között.
    A tárgyalások és a megállapodások után Szijjártó Péter a közmédiának elmondta: Kínában azokat az országokat tartják számon átfogó stratégiai partnerként, amelyekhez fűződő kétoldalú együttműködésnek a legnagyobb jelentőséget tulajdonít a pekingi kormány. Értékelése szerint így a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok előtt újabb lehetőségek nyílnak.
    Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy megkapták a Budapest-Belgrád-vasútvonalra a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát, amely 20 éves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat. Ha viszonylag gyorsan sikerül lezárni a tárgyalásokat, az őszi Kína-Közép-Európa miniszterelnöki csúcstalálkozóig – amely Budapesten lesz – elkészíthető lesz a tenderkiírás is – tette hozzá a politikus.

D_MTI20170515003

A magyar-török kétoldalú kapcsolatok helyzetének áttekintése volt a fő napirendi pont Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati pekingi megbeszélésén – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a kínai fővárosban az MTI-vel.

    A politikusok a Pekingben vasárnap kezdődő Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum előtt folytattak kétoldalú tárgyalást.
    A megbeszélésről tájékoztatva Havasi Bertalan elmondta: hamarosan átadják Budapesten a felújított Gül Baba türbéjét, és az ünnepségen várhatóan Recep Tayyip Erdogan is részt vesz majd.
    A török elnök pedig meghívta hivatalos látogatásra Ankarába Orbán Viktort, amit a magyar miniszterelnök köszönettel elfogadott – közölte.

Vízgazdálkodási, gyógyszeripari és sportügyi együttműködési lehetőségekről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök mongol kollégájával, Dzsargaltulga Erdenebattal szombaton Pekingben – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a kínai fővárosban .

    A kormányfők az Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórumra érkeztek Pekingbe, ahol 28 állam- és kormányfő részvételével kezdődik vasárnap a találkozó.
    A magyar-mongol miniszterelnöki tárgyalásról beszámolva Havasi Bertalan azt is elmondta: Orbán Viktor és a mongol kormányfő a két ország közötti ösztöndíjprogrammal kapcsolatban aláhúzta annak fontosságát, hogy magyar és mongol diákok a másik államban felsőfokú tanulmányokat folytathatnak.

 

Történelmi vereséget szenvedett az SPD a németországi  Észak-Rajna-Vesztfália tartományban . Az exit pollok szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson, a voksok 34,5 százalékával. A német szociáldemokraták 30 százalék körüli támogatottsága minden idők leggyengébb eredménye. A választás egyértelmű győztese az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), és a természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP.

Emmanuel Macron megválasztott francia államfő vasárnap délelőtt ünnepélyesen átvette az elnöki hatalmat Francois Hollande távozó államfőtől. A szigorú protokoll szabályoknak megfelelően az Elysée-palota lépcsőjén Francois Hollande fogadta a gépkocsin érkező Emmanuel Macront, aki kamerák kereszttűzében vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán. Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd egyórás megbeszélésre félrevonultak az elnöki irodába. Ennek során Hollande egyebek mellett a francia nukleáris erő titkos kódját és az azzal kapcsolatos bizalmas információkat adta át utódának.

 

Sebastian Kurz külügyminisztert választotta a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt vezetése a konzervatív párt új elnökének. Sebastian Kurz elmondta: a pártvezetés egyhangúlag döntött mellette, egyúttal határoztak a párt megújulásáról is. Továbbá arról tájékoztatott, hogy hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és javasolni fogja az előrehozott választás megtartását. Kurz tervei szerint az előrehozott választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék. A vasárnapi ülésen megállapodtak arról is, hogy a következő választáson Sebastian Kurz listája – az új néppárt néven fognak induln

Egy jordániai terrorista szombaton megkéselt egy izraeli rendőrt, aki agyonlőtte a támadót. A hasonló utcai merényletek sorozatába illeszkedő támadás Jeruzsálem óvárosában történt. A rendőr az utcán haladt, amikor az 57 éves terrorista kést rántott elő, és megpróbálta lerohanni. Többször is megszúrta, de nem okozott súlyos sérülést. Izraelben számos hasonló utcai támadás volt 2015 októbere óta, és ezekben 37 izraeli, 2 amerikai turista és egy brit diák vesztette életét. A támadásokat elkövető terroristák közül 244-en haltak meg ebben az időszakban.

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek Izraelben Donald Trump amerikai elnök jövő hétfői fogadására. A patinás jeruzsálemi King David szállodát választották az elnök szálláshelyéül. Noha a szálloda előzőleg telt házas volt az elnöki látogatás idején, minden foglalást lemondtak, és a csalódott vendégeknek új helyet kerestek a városban a látogatás idejére, a május 21. és 23. közötti napokra. A The Jerusalem Post szerint valószínűleg biztonsági megfontolások miatt döntöttek a King David mellett, mert különösen jól védhető, bejáratához keskeny kis út vezet, nincs nagy üvegajtaja, és semmilyen környező épületből nem lehet belátni az elnöki lakosztályba, onnan viszont csodálatos panorámában, az óváros falaiban gyönyörködhetnek.

Ferenc pápa újságírók kérdésére válaszolva leszögezte, hogy senkit sem ítél meg, amíg meg nem hallgatta a mondanivalóját, és ez így lesz az amerikai elnök esetében is. Az egyházfő a Portugáliából Rómába tartó repülőgépen beszélt erről még szombaton az őt kísérő tudósítóknak. A kérdésre, hogy miként fog fogadni egy olyan államfőt, akinek a nézetei annyira különböznek az övéitől például a migráció, a falak építése és a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésben, a pápa egyszerűen azt válaszolta, hogy „meghallgatja” a május 24-én Vatikánba látogató Donald Trumpot.

 

A WannaCry zsarolóvírus  legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet – adott hangot félelmének az Europolt vezető Rob Wainwright. Wainwright elmondta: a támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt. „Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa” – hangsúlyozta az Europol-igazgató.

 

Gazdaság:

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivataladatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott. Tállai András tájékoztatása szerint az ír adóhatóság adatai szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

 

Az IMF üdvözölte a magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét. A jelentés megállapítja, hogy az elért eredményeket egyaránt elősegítette a támogató gazdaságpolitika, az európai uniós források magas szintű felhasználása, valamint a kedvező külső környezet is. A valutaalap ugyancsak üdvözli az adóigazgatás reformja kapcsán elért eredményeket: a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását. A közfoglalkoztatási program kapcsán elismerően szól az elsődleges munkaerőpiacra átlépést segítő ösztönzők beépítéséről, a termelékenység növelése érdekében tett fontos lépésként értékelve azt  – írta a Világgazdaság.

 

Rómában az utóbbi hetekben ismét akadozott a hulladék elszállítása, és az utcákon felgyülemlett a szemét. A felmérések szerint az olasz fővárosban élők a hiányos köztisztaságot jelölik meg Róma kiemelt problémái között. Utoljára 2015 nyárán lepte el hulladék Róma utcáit, és akkor a szeméthelyzet, valamint a korrupciós botrányok Ignazio Marino PD-főpolgármester lemondásához vezettek.  A PD akcióját megelőzve a római köztisztasági vállalat (Ama) a héten rendkívüli takarítást tartott.

 

Sport:

 


A listavezető Honvéd hazai pályán 2-1-re legyőzte az MTK együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában.  A forduló zárómeccsén a Videoton magabiztosan verte a Megyeri úton az Újpestet. A címvédő Ferencváros hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a Debrecennel. Jelenleg 59-59 ponttal áll az élen Honvéd és a Videoton. Az MTK vereségével továbbra is kieső helyen áll, de még két fordulójuk van arra, hogy javítsanak.

 

Időjárás :

Hétfőn főként a Dunántúlon kell záporokra, helyenként zivatarokra számítani, másutt változóan felhős lesz az ég. Nyugaton erősödhet meg az északias szél. Délután 20-26 fok között alakul a hőmérséklet.