A HetiTV későesti hírei

A HetiTV  későesti hírei

Egyetlen szabályosan működő külföldi egyetem van Magyarországon, ez a McDaniel College, a többi 27 nem tartja be a törvényeket – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos elmondta, az Oktatási Hivatal ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. A vizsgálat kimutatta, hogy egy kivétellel nem működnek megfelelően ezek az intézmények – tette hozzá. A frakcióvezető úgy fogalmazott, ilyen „tömeges törvénysértés” esetén felvetődik, hogy esetleg a szabályozás is rossz.

Az LMP európai jelentőségűnek tartja a CEU ügyét, és állításuk szerint az egyetem nem sértett törvényt. Az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője azt szeretné, ha az Országgyűlés nem is tárgyalná a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerinte kizárólag a CEU-ról szól. Meszerics Tamás kijelentette: egy jogállamban diszkriminatívnak tekintik azt a törvényhozást, amely egyetlen alanyra koncentrál. A kifogásolt törvényjavaslatnak ugyanakkor szerinte ennél nagyobb tétje van: az az akadémiai szabadságról szól Európa szerte.

 

Ha a Fidesz elfogadja a felsőoktatási törvény „CEU-ellenes” módosítását, a DK népszavazást kezdeményez a kérdésben – jelentette be Oláh Lajos DK-s politikus, független országgyűlési képviselő. Közölte azt is, hogy pártjuk a keddi parlamenti szavazáson nem vesz részt. Ha a kormány erővel akarja bezáratni a CEU-t, akkor erővel fogja szembetalálni magát – fogalmazott a független képviselő. Hozzátette, ismerve az ellenzéki pártok és a civil szervezetek hozzáállását, egy referendumon, együttes erővel, meg tudják akadályozni az egyetem bezárását.

A Párbeszéd Magyarországért alkotmányjogi panasszal él, ha az Országgyűlés elfogadja a Közép-európai Egyetemmel kapcsolatos kormány előterjesztést – mondta Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke. Közölte: módosítót nyújt be, amelyben a kormány javaslatainak törlését kezdeményezi, de amennyiben az Országgyűlés változatlan formában elfogadja a lex CEU-t, akkor alkotmányjogi panasszal él, mert véleménye szerint a javaslat hátrányos megkülönböztetést alkalmaz.

 

A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén, amelyen beszámoltak a tavalyi országos népszavazás tapasztalatairól. Pálffy Ilona arról beszélt, indokolt lenne a népszavazási törvényben tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait, a kampányköltés szabályait, és szükséges lenne lerövidítni a kúriai jogorvoslati határidőt. Emellett fontos lenne tisztázni, hogy helyi népszavazás esetén ki jogosult szavazni – tette hozzá. Patyi András a népszavazás kezdeményezőire vonatkozó szabályok egyértelművé tétele mellett szükségesnek nevezte azt is, hogy rögzítsék, az országos népszavazás esetén a kezdeményezők hogyan tudják a határon túli választópolgárokat közvetlenül elérni a kampányeszközökkel.

 

A 26. tüdőátültetést végezték el Magyarországon a közelmúltban – közölte az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem. Magyarországon 2015 decembere óta van lehetőség tüdőtranszplantációk elvégzésére. Idén március 24-én egy 59 éves nő kapott új tüdőt huszonötödikként, a betegnél veleszületett hörgőtágulata miatt vált szükségessé a beavatkozás. Nem sokkal ez után egy 58 éves férfin végeztek tüdőátültetést az Országos Onkológiai Intézetben. A férfinek egy húsz évvel korábban elszenvedett légúti égés miatt ment tönkre fokozatosan a tüdeje, ezért volt szüksége új szervre.

 

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a Momentum Mozgalom alapvetően a baloldalról „szakítgat le” társadalmi csoportokat, de a Jobbikra és az LMP-re is veszélyes lehet. Nagy Dániel azt mondta, ha a Momentum az elittel szemben határozza meg magát, a Jobbiktól vehet el támogatókat. Az LMP esetében ha 10-20 ezer támogató átpártol a Momentumhoz, elképzelhető, hogy nem jut be a parlamentbe – tette hozzá.

 

Külpolitika:

Robbantás történt hétfőn a szentpétervári metrón. Egyelőre 14 halottról tudnak az orosz hatóságok a metrórobbantással kapcsolatban. Egy szerelvény vagonjában történt a robbanás, ám a vezető a detonáció hallatán nem állt meg, hanem elvitte a szerelvényt a következő Szennaja-téri megállóhoz. Ezt követően indulhatott a sebesültek kimentése, akiknek számát különböző források 20 és 40 között becsülik. Vlagyimir Putyin orosz elnök is a város közelében járt, a robbantás idején, mert belorusz kollégájával Alekszandr Lukasenkoval tárgyalt. A sajtónak igen visszafogottan nyilatkozott: Korai volna terrortámadásról beszélni, egyelőre minden lehetőséget megvizsgálunk, beleértve a bűncselekmény és a baleset lehetőségét is. Az orosz ügyészség azonban – miután egy másik metróvonalon előkerült egy fel nem robbant pokolgép – hivatalosan kijelentette: terrortámadás történt és körözés is indult ezzel kapcsolatban. A merényletért ugyanakkor még senki nem vállalta magára a felelősséget.

 

Újabb koalíciós válság fenyeget Izraelben, mivel Naftali Bennett, a Zsidó Haza párt vezetője és egyben oktatási miniszter azt mondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapitulált az Egyesült Államok akarata előtt a júdeai és szamáriai telepek felépítése kapcsán – írta az Israel Hayom. A lap tudósítása szerint az ügy előzménye, hogy csütörtökön úgy döntött a védelmi tanács, hogy a jelenlegi telepek építését fékezni kell az egyesült államokbeli aggályok miatt. Bennett Twitter üzenetében azért bírálta a kabinetet, mert egyre inkább ismét előtérbe kerül a kétállami megoldás a palesztin-kérdésügyében, és ez pedig nem vezet sehová. Bennett szerint az izraeli kormány nem állt elő semmilyen javaslattal ebben az ügyben. A Likud válaszában leszögezte, hogy Bennett oktatási miniszterként hagyta egy baloldali civil szervezet nyomására egy palesztin költő a tananyag része maradjon, valamint a palesztinok agresszív lépései ellen sem tett semmit Kelet-Jeruzsálem oktatási intézményeiben.

 

Rekordszámú halálos baleset történt az izraeli utakon 2017 első negyedévében. 84 ember vesztette életét autóbalesetben, miközben a városok közötti utakon csökkent a halálos áldozatok száma – írta a Jediót Ahronót. A lap szerint a halálos balesetek száma az arab lakta országrészekben növekedett, valamint a 65 év fölötti korosztály lett nagyobb számban áldozata a közlekedési tragédiáknak, mint a korábbi évben.

 

Gabi Ashkenazi and Benny Gantz, egykori katonai vezetők új mozgalom létrejöttét jelentették be – írta a The Jerusalem Post. A Pnima nevezetű alakulat Izrael belső szociális problémáira kíván fókuszálni és megoldást nyújtani azokra. A párt az élet minden területéről megpróbál minél több embert integrálni maga mögött, és arra tesz kísérletet, hogy a politikai szempontokon túl egyesítse Izraelt. A párt célja, hogy a követező választások után meghatározó pozícióban legyenek – írta a lap.

 

Meglepte a spanyol külügyminisztert az a hangvétel, amelyet Nagy-Britannia tanúsított, miután kiderült, hogy Spanyolország vétójogot kaphat az Európai Uniótól a Gibraltárt érintő döntésekben az Egyesült Királyság kilépése után. Alfonso Dastis azt mondta, azt hiszem, hogy az Egyesült Királyságban valaki elveszítette a fejét, de ennek nincs semmiféle alapja. A spanyol miniszter reagálásának előzménye, hogy Theresa May brit miniszterelnök azt hangsúlyozta: London soha nem engedi meg, hogy Gibraltár akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön. Ezt megelőzően pedig a kormányzó Konzervatív Párt egyik volt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Michael Howard párhuzamot vont a Gibraltár feletti brit szuverenitás és az Argentína által 1982-ben megszállt, majd a brit hadsereg által 77 napos véres háborúban visszavívott Falkland-szigetek brit fennhatósága között.

 

 

Európa déli szomszédságában egyre nagyobb az instabilitás, egyre több és súlyosbodó válság üti fel a fejét, amelyek rendezésével kapcsolatban az Európai Unió és a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek dacára áttörő sikerről nem lehet beszámolni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Mint mondta, az egyre inkább jelentkező déli instabilitás miatt az Európai Unió komoly biztonsági fenyegetéssel néz szembe, az Európára háruló bevándorlási nyomás a jövőben könnyen fokozódhat.

 

Litvánia titkosszolgálata szerint Oroszország katonai fejlesztései révén a parancs kiadását követően már 24 órán belül képes lenne támadást indítani a balti országok ellen, és ez a gyorsaság arra kárhoztatná a NATO-t, hogy csupán a térségben eleve jelen lévő erőivel tudna ellenállni. A litván titkosszolgálat a Litvánia fenyegetettségéről készült legutóbbi éves jelentésében úgy fogalmaz, hogy becslései szerint Oroszország korszerűsítette a kalinyingrádi exklávéban lévő haderejét, lerövidítve a támadási parancsot követően a hadművelet megkezdéséhez szükséges időt. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov alaptalannak és oroszellenes hisztériának nevezte a litván aggodalmakat, hozzátéve, hogy Moszkva mindig jó kapcsolatokra törekedett a balti államokkal.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor vállalt romániai kötelezettségek folyamatos megsértéséről tájékoztatta Kolozsváron az Európa Tanács szakértői küldöttségét. Országunk következetesen ideális képet fest a kisebbségek itthoni helyzetéről, de nem veszi komolyan sem saját törvényeit, sem a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit – mondta Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke.

 

Gazdaság:

Új, kétéves lejáratú állampapírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ, 50 milliárd forint értékben, fix évi 2,5 százalékos kamattal – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, az új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál. Évek óta töretlen a magyar állampapírok népszerűsége és a kereset irántuk – jelentette ki. A lakossági állampapírok részaránya a központi költségvetés adósságán belül 2012 óta 2 százalékról 20 százalékra nőtt – ismertette.

 

Emelkedik bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szerdán. Az emeléssel a benzin átlagára 354 forint, a gázolajé pedig 353 forint lesz. Legutóbb szombaton csökkent az üzemanyagok ára: a benziné bruttó 6 forinttal, a gázolajé bruttó 12 forinttal mérséklődött.

 

Akár négy százalékkal is bővülhet 2017-ben az izraeli gazdaság – derült ki a Merrill Lynch legfrissebb elemzéséből. A Bank of America befektetési részlege szerint a sékel a közeljövőben erősödni fog a dollárral szemben, de hosszabb távon gyengülésre kell számítani. Izrael továbbra is vonzó befektetési célpont a világban, ezért az ország finanszírozását semmilyen veszély sem fenyegeti – írta az Israel Hayom.

 

Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig – értesült az Israel Hayom. A terv megbeszélésére Juvál Steinic energiaügyi miniszter vendégül látta tel-avivi irodájában Georgiosz Lakkotripisz ciprusi energia, kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi minisztert, Jeórjiosz Sztatakisz görög környezetvédelmi és energiaügyi minisztert, Carlo Calenda olasz gazdaságfejlesztési minisztert, valamint Miguel Arias Canetet, az EU éghajlat- és energiapolitikai biztosát.

 

Sport:

A magyar válogatott a francia, a skót és a feröeri csapattal került egy csoportba a horvátországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Az európai szövetség honlapja szerint a zágrábi eseményen Szélesi Zoltán szövetségi edző csapata a B jelű négyesbe kapott besorolást, és a tervezett program szerint május 3-án a franciákkal, 6-án a skótokkal, 9-én pedig a feröeriekkel találkozik. „Itt már nincsenek könnyű csoportok, könnyű ellenfelek, így függetlenül attól, hogy kik lesznek az ellenfeleink, minden mérkőzésen a maximumot kell kihozni magunkból. Legfontosabb célunk, hogy minden meccsen tudásunk legjavát nyújtva, hiányérzet nélkül zárjuk a nyolcvan percet” – mondta Szélesi.

 

Térdsérülés miatt nem számíthat Rafinhára a következő mérkőzéseken Luis Enrique, az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője. A támadó középpályás vasárnap este bő negyedóra elteltével kénytelen volt elhagyni a pályát Granadában, ahol együttese 4-1-re győzött. A katalán klub közleménye szerint Rafinhának az ízülete sérült meg a jobb térdében. A tréner ennek tudatában úgy fogalmazott, hogy bár nem tűnik súlyosnak az eset, a brazil futballista „a következő hetekben” nem lesz bevethető, ami komoly veszteség a Barcelonának.

 

Időjárás és könnyű:

Kedden az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Többfelé várható zápor, helyenként zivatar is előfordulhat jégesővel, a legkisebb eséllyel északkeleten. Az élénk északi, északkeleti szelet időnként erős, a zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között alakul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy 1000 évvel ezelőtt feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg a halottakat, amelyeknek maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg – számoltak be brit archeológusok. A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták – állapította meg a Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja. A tudósok a maradványok elemzésekor bizonyítékokat találtak arra, hogy haláluk után ezeknek az embereknek a testét megégették és csontjaikat összetörték. A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, és nem a végtagokon vagy ízületeken.