A HetiTV reggeli hírei 2017.01.31

Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy kiemelkedő regionális központ legyen

– monda Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program szegedi állomásán, ahol Botka László polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodásnak része egyebek mellett az M47-es út négysávosítása, a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése, a szegedi repülőtér fejlesztése, egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, továbbá több sportlétesítmény építése – sorolta a kormányfő.

 

Botka László hangsúlyozta, alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza.

 

Töretlen az otthonteremtési program népszerűsége, decemberben rekordösszegben, 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket.

 

Dömötör Csaba azt mondta, a program 2015-ös bevezetése óta már 36 ezer igénylést fogadtak be, ezek összértéke 87 milliárd forint. Novák Katalin elmondta: húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint most, és szerinte ehhez hozzájárult az otthonteremtési program is.

 

Jogerősen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatával. A vád szerint Hiszékeny Dezső – aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő – 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

 

Az LMP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hallgassa meg a civilek aggályait a paksi atomerőmű bővítéséről. Ferenczi István úgy fogalmazott, a beruházásról szóló „Orbán-Putyin paktum” ellentétes az ország érdekeivel.     Példaként említette, hogy civil szervezetek szerint a paksi bővítés teljesen kiszolgáltatottá teszi a magyar energiaszektort Oroszországnak.

 

Betekintést kér Tarlós István főpolgármestertől a Demokratikus Koalíció az Európai Csalás Elleni Hivatala 4-es metró beruházásáról szóló jelentésébe – közölte Gy. Németh Erzsébet. Az ellenzéki politikus elmondta, a DK hétfőn levelet kapott az Európai Bizottságtól az OLAF-jelentéssel kapcsolatban, és ennek alapján Tarlós Istvánnál betekintést kezdeményez a vizsgálati anyagba.

 

Továbbra is jelentős fölénnyel vezet a Fidesz–KDNP – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A kormánypártok a pártválasztók körében 52, a Jobbik 20, míg az MSZP 15 százalékon állt. Rajtuk kívül csak a Demokratikus Koalíció jutna be a parlamentbe, ha önállóan indulnának.

 

Mindent meg kell tenni az ukrán válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtásáért – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. A kelet-ukrajnai válsággócból érkező hírek azt jelzik, hogy továbbra sincs fegyvernyugvás, mégis tovább kell vinni a minszki folyamatot, folytatni kell a tárgyalásokat az Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország alkotta normandiai formátumban és helyre kell állítani Ukrajna területi egységét, akkor is, ha ez „nagyon nehéz” – tette hozzá.

 

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20 csoport hamburgi csúcstalálkozója előtt, júliusban találkozhat egymással. Putyin és Trump szombaton beszélt telefonon, ezzel kapcsolatban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy az elnökök beszélgetése jó hangulatú volt. „A jelenlegi helyzetben nem lehetséges bármilyen (az Oroszország elleni szankciók feloldásáról szóló) megállapodásról beszélni. Előbb meg kell állapodni a két elnök találkozójának időpontjáról és helyszínéről” – mondta.

Ismeretlen fegyveres nyitott tüzet hétfőn egy közkedvelt isztambuli étteremben, a város Beykoz nevű kerületében, legalább egy ember életét vesztette és ketten megsebesültek. Értesülések szerint a támadót elfogták a hatóságok. Az NTV úgy tudja, hogy az őrizetbe vett személy felismerte, majd agyonlőtte azt a férfit, aki 12 évvel korábban meggyilkolta az apját. A támadó többször is rálőtt áldozatára, az étterem két vendégét az eltévedt lövedékek sebesítettek meg. Őket kórházba szállították.

Hat ember meghalt, 19 pedig megsebesült, amikor fegyveresek tüzet nyitottak egy mecsetben a kanadai Quebecben. A támadást a vasárnap esti ima közben hajtották végre. A kanadai kormányfő szerint muszlimok elleni terrortámadás történt. A rendőrség két embert őrizetbe vett, de a lehetséges indítékról egyelőre nem közöltek részleteket.   A kanadai város iszlám kulturális központjába vasárnap este hatolt be egy vagy több fegyveres, majd tüzet nyitottak a bentlévőkre, akik éppen imádkoztak. Az áldozatok 35 és 70 év közöttiek, mindannyian férfiak.

Késes terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok Jeruzsálem északi részén – jelentette az Israel Hayom. Az újság szerint a katonák két tizenéves fiatalt fogtak el. Miután felszólították őket, hogy tegyék le a fegyverüket, elsőre nem engedelmeskedtek. Ezt követően a katonák közölték, hogy lábon fogják lőni őket, de a késes támadók ekkor már engedelmeskedtek a hatósági felszólításnak.

 

Megdorgálta a mexikói kormány az ország izraeli nagykövetét – írta az Israel Hayom. A mexikói fél azért fejezte ki a rosszallását, mivel Benjamin Netanjahu miniszterelnök üdvözölte Donald Trump azon tervét, hogy falat épít a mexikói-amerikai határon. Mexikó továbbra is barátja Izraelnek, és a miniszterelnöknek ezt figyelembe kellene vennie a kijelentései során – közölte a mexikói külügyminisztérium. Az izraeli külügyi szóvivő szerint Netanjahu nem az izraeli-mexikói viszonyról nyilatkozott.

 

Érvényben van a Washingtonnal kötött megállapodás, amelynek értelmében az Egyesült Államok befogadja azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek – jelentette ki Malcolm Turnbull. Az ausztrál miniszterelnök elmondta, megköszönte Donald Trump amerikai elnök elkötelezettségét, hogy tiszteletben tartja a megállapodást, amelyet Ausztrália még az Obama-kormánnyal kötött. Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg arról Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás kötés idején Pápua Új-Guineán vagy Naurun tartózkodtak.

 

A munkaadói érdekképviseletekkel és önkormányzatokkal történt egyeztetést követően a következő hónapokban további munkaerő-mobilitást segítő intézkedések lépnek életbe, a regionális különbségek csökkentése érdekében – mondta Varga Mihály. A terv szerint főleg a munkaadói oldal kedvezményeit szeretnék bővíteni, részben a bejárási költségek további csökkentésével, a szálláshelyek költségeinek kedvezményes elszámolásával – fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta, a gazdaság teljesítménye és a gazdaságpolitikai erőfeszítések nyomán 2010 óta 702 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon.

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új gazdasági hangulatindexek azt mutatják, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai – különösen a magyar és a lengyel gazdaság – erősen kezdték az idei évet. A Capital Economics tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) a decemberi 104,6-ról januárban 105,7-re emelkedett. A Capital Economics visszatekintő mérési módszertana alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok jelenlegi ESI-indexe arra vall, hogy a térség éves összevetésben számolt gazdasági növekedése az év elején meghaladhatta a 4 százalékot.

 

Sport:

 

Megvásárolná a nyíregyházi Bozsik Akadémiát Jonas Eduardo Américo, azaz Edú, a brazil válogatott 1970-ben világbajnok labdarúgója. Edú megjegyezte: tavaly, amikor Nyíregyházán járt, jó benyomást tett rá az akadémia – és annak fiatal tehetségei -, amelynek földrajzi elhelyezkedése is kitűnő, hiszen Ukrajnához, Romániához és Szlovákiához is közel van, ráadásul Budapest is könnyen megközelíthető. „Ezek nagyon fontos tényezők. Egy nemzetközileg nívós akadémia létrehozása van a tervemben, ha megegyezünk a feltételekben – mondta Edú, aki tervei szerint a legjobb játékosokat top európai, illetve brazil klubokba küldené, ennek megvalósításához pedig több híres brazil futballistát és szakembert is bevonna a projektbe.

 

Katona Máté elkötelezte magát az MTK Budapest csapatánál, miután meghosszabbította a szerződését. A középpályán bárhol bevethető játékos megjárta az egyesület korosztályos gárdáit, majd a II. csapatban is bemutatkozott. A 19 éves labdarúgó tavaly lépett pályára először az NB I-ben, idén pedig beverekedte magát Teodoru Vaszilisz rotációjába, míg Tamási Zsoltnál kezdőként kapott helyet az FK Senica elleni felkészülési mérkőzésen – olvasható a klub honlapján.

Kedden hajnaltól északon, északnyugaton kisebb havazás valószínű, majd napközben egyre többfelé várható csapadék; északon döntően havazás várható, másutt a havazást ónos eső, délen délután eső válthatja fel. A déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11, a tartósabban derült, havas részeken -15 és -20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában -1 és -7 fok között valószínű, de délen helyenként 0, +1 fokra várható.