A vásárlás nehézségei

A vásárlás nehézségei

Kis Pál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője arról beszélt, hogy mit jelent a tudatos vásárlás, mire kell vigyázni az ünnepek előtti őrületben, de a hétköznapokon is.

 

Az ünnepek előtt mindenki a boltokban rohangál, ajándékokat vásárolunk és csak vásárolunk, vásárolunk. Mit javasol, hogyan vásároljunk?

Mindig is azt mondjuk, tudatosan vásároljunk, ez a mi hívószavunk, bár az is igaz, hogy ez nagyon sok mindent takar.

Mit jelent a tudatos vásárlás? Rajzoljunk inkább, hogy kézzel készített ajándékkal lepjük meg a szeretteinket vagy inkább azt, hogy ne vegyünk meg mindent, tervezzük meg előre a megveendő tárgyakat?

Ezeket mindet is jelentheti. Azt látjuk a világon és Magyarországon is, hogy az internetes vásárlás felé mozdulunk el, ez részben azért is van, hogy ne tülekedjünk a boltokban és ne kelljen még az utolsó nap is sorban állni. Azt látjuk, nagyon sokan már hetekkel ezelőtt megkezdték a felkészülést az ünnepekre, megrendelik az adott ajándékot. Igen ám, de rengeteg webáruház van, azt nagyon kevesen nézik meg, hogy az adott nagyon hangzatos név mögött van-e egyáltalán cég. Ez a cég magyarországi-e vagy netán az Egyesült Államokból, Kínából rendelik meg az adott terméket, ki tudja, hogy ideér-e időben, ha pedig ideér és netán gond van vele, akkor hol lehet reklamálni. Itt indul a tudatosság, hogy nem csak azt nézem meg, hogy a termék a legolcsóbb legyen, a magyar fogyasztó egyébként nagyon árérzékeny, azaz hajlik arra, hogy a legolcsóbb terméket vegye meg. Érdemes még azt is megnézni, mennyi lesz a szállítási költség, honnan is jön, biztosan megérkezik-e, kap-e a vásárló számlát, nyugtát.

Hol lehet megkérdezni, hogy megérkezik-e? Volt már úgy, hogy kinéztem valamit, azt írták, raktáron van a termékből, majd amikor kifizettem, akkor tudtam meg, hogy majd csak 3 hét múlva kaphatom meg.

Azért azok a webáruházak, amelyek erre figyelnek, valós információkat adnak meg, illetve sok helyen látni lehet azt a felhívást, hogy meddig kell megrendelni ahhoz, hogy garantáltan megérkezzen az ünnepek előtt s nem csak majd szilveszterkor tudjuk átadni a karácsonyi ajándékot.

Betartják a webáruházak ezt az előírást vagy sok a reklamáció?

Be szokták tartani, azzal nem tudnak mit kezdeni, amit mondjuk a napokban is hallhattunk, hogy a Posta mennyire leterhelt. Az áruházak az átlagos állapotokból indulnak ki, azokat be is szokták tartani. Természetesen vannak reklamációk, olyanok is, hogy kifizette, de soha nem érkezett meg az adott termék, a pénzét sem tudja visszakapni, mert az a webáruház azóta már nincs is meg, ám ezek a panaszok elenyészőek.

Hova fordulhatnak ilyen esetekben a vásárlók?

Mi mindig a békéltető testületeket szoktuk javasolni, ezeknek mindig ingyenes az eljárása, megpróbálják felvenni a kapcsolatot a vállalkozással is, tartanak egy meghallgatást, ott próbálnak meg egyezségre jutni a felekkel.

Az nem segít, hogy a bankunkat kérjük meg, hogy állítsák le az utalást, tartsák vissza a pénzt?

Csak akkor van erre lehetőség, ha bankkártyával fizetünk, ha elektronikusan utalunk, akkor ez nem lehetséges.

Ha egy boltban vásárlunk, készpénzzel fizetünk, akkor mire kell figyelnünk?

Először is nézzük meg a terméket, mert mindenhol ki van írva, a pénztártól való távozás után nincs helye a reklamációnak, ez persze nem így van, de ettől függetlenül ki van írva. Ha egy termék látható hibával van kitéve és úgy vesszük meg, akkor nincs helye a reklamációnak, ezért tényleg nézzük meg alaposan a terméket a vásárlás előtt. Műszaki cikket is ki lehet próbálni, szinte mindenhol a vevőszolgálaton van lehetőség a termék áram alá helyezésére.

A vevőszolgálathoz akkor szoktunk megérkezni, ha már fizettünk és a jótállási pecsétre van szükség. A pénztárnál ezren állnak mögöttünk, ha ott kezdünk el beszélgetni, akkor a tömeg haragját vonjuk magunkra. 

A vevőszolgálatnál, a jótállás lepecsételése előtt kiveszik a terméket, ha nagyobb, akkor nem is mi cipeljük oda, ott lehet alaposabban megnézni, kipróbálni.

Mi a helyzet a házhozszállítással, akkor ugye akkor bontják ki, amikor kihozzák.

A legtudatosabban akkor járunk el, ha addig nem engedjük el a futárt, amíg ki nem bontottuk a terméket a csomagolásból. Persze abban biztos vagyok, ember nincs, aki így csinálna, meghozzák a csomagot, aláírjuk és majd a szobában bontjuk ki, de mégis az lenne a helyes eljárás, ha a futár előtt bontjuk ki, mert ha törötten vettük át, de mi ezt nem láttuk, csak a kibontás után, akkor utólag ezt már nem nagyon tudjuk megreklamálni.

Ha mégis csak a szobában bontjuk ki a csomagot, a futár már elment, a termék meg hibás. Ilyenkor kit kell hívjunk azonnal?

Kapunk jótállási jegyet, van kötelező jótállás és vannak vállalt jótállások is, ugye az alapeset egy év, de ettől el lehet térni a fogyasztó javára. Tudni kell,  hiába szerepel ezen a jótállási jegyen szakszerviz, lehet hozzájuk fordulni, de mi mindig azzal a kereskedővel állunk jogviszonyban, akitől vásároltuk a terméket. Ha szakszervizhez fordulunk, az gyorsabb szokott lenni, de ő csak javíthat, nem kérhetünk tőle olyat, ha cserét szeretnénk vagy vételárat kérjük vissza, azt csak a kereskedőtől kérhetjük. Érdemes ezért oda is bejelenteni, hogy a kereskedő is tudja, baj van a termékkel. Azt szokták mondani, hogfy csak három napig lehet visszavinni, onnantól kezdve már csak a szakszerviz foglalkozik vele, de ilyen szabályok nincsenek, tehát, ha én a kereskedőhöz akarom visszavinni a terméket, akkor én oda viszem vissza. Csak ez az út lassabb, mert ekkor a kereskedő küldi el a szervizbe a terméket, majd oda érkezik vissza.

Mit tegyünk, ha valamiből kettőt kapunk és az egyiktől meg akarunk szabadulni?

Ha egy termék nem hibás, akkor a kereskedőnek semmilyen kötelezettsége nincsen a vevők felé, hogy kicserélje vagy más terméket adjon helyette, netán visszaadja a vételárat. Ez utóbbival még nem találkoztunk, sokkal gyakoribb, hogy más terméket lehet vásárolni helyette, de mint mondtam, nincsen ilyen jogszabályi kötelezettsége. Mindenkinek azt javasoljuk, ha vásárol, akkor kérdezze meg, vissza lehet-e hozni, ha látszik, hogy nem volt használva, a címke is rajta marad és nem lett jó a méret, többet kaptunk belőle, stb. Ez csak a kereskedő jóindulatán múlik, egyébként van olyan gyakorlat, ilyet láttunk is, a kereskedő ráírta a nyugtára, hogy a vásárlást követő 15-30 napon belül vissza lehet cserélni a terméket.

Önök az ajándékokat becsomagolják otthon?

Persze, nálunk alapfelszerelés a csomagolópapír, sőt, a gyerekek ajándékát már jó előre becsomagoljuk, így kisebb a kísértés nekik is, hogy elkezdjenek kutakodni, mert nem érdemes.

Hogyan zajlik a Karácsony Önöknél?

A gyerekek már nagyobbak, így az ünnep előtt összeül a családi kupaktanács, ahol elmondják, miket szeretnének kapni, így nagyjából tudják előre, hogy mit kapnak, persze mellette szokott lenni egy-két apróság is meglepetésként.

Ezek szerint azt is tudja, hogy Ön mit kap?

Igen, ezt is tudom, ezt is megbeszéltük előre. kicsit gyakorlatias az idei Karácsony, de ennek örülünk a legjobban.

A kisgyerekeknek szánt ajándékoknál mire kell figyelnünk?

Ki kell mondani, sajnos nagyon sok gagyi termék van, főleg olyanok, amiket kisgyerekeknek árulnak, nem csak a szakmámból adódóan, hanem gyakorló anyukaként is szembesülök ilyenekkel nap mint nap. Itt is meg kell próbálni megnézni a játékot, ugye, ezek műanyagból vannak, hogy mennyire rugalmas, fennáll-e a veszélye, hogy azonnal szálkásra törik, ilyet nem szabad megnézni. Azt is meg kell nézni, hogy hány éves kortól ajánlott az adott termék, ez azért is fontos, mert ha apró egy játék, akkor azt a kisgyermekek lenyelhetik. Érdemes megnézni az egymás mellett lévő termékeket, akár kézbe is venni, így összehasonlítva őket, ha valamin azt látjuk, hogy könnyen eltörhet, az el is fog törni.

Ön szerint az ajándékok megvásárlásához jó hely a piac?

Mi nem szoktuk azt mondani, hogy ne vásároljanak az emberek piacon, nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak, piacoknak, addig nincsen gond, ha ott is kapunk nyugtát, amin fel van tüntetve, hogy kitől vásároltuk a terméket, az már egy nehezebb kérdés, hogy reklamáció után hova tudunk fordulni. Ez nehezebb, ezért is érdemes inkább üzletben, webáruházban vásárolni. Azt nem merem kijelenteni, hogy a piacon rosszabb lenne a minőség, ott is vannak nagyon jó minőségű termékek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter