Monopoly: Jeruzsálem

Monopoly: Jeruzsálem

 

Készítő: Új Kelet online

Ziva David

Az új társasjátékban megvásárolható a Bibilai Állatkert, a Siratófal és a Kneszet; a kritikusok panaszkodnak, hogy csak zsidó látványosságok szerepelnek a játékban

Meg akarod venni a Siratófalat? Ugorj fel egy vonatra aztán, hopsz egyszer kimaradsz a játékból, mert az utcát le kellett zárni, egy, a bibliai állatkertből megszökött zebra miatt. Mindez lehetséges a Hasbro népszerű játékának új verziójával, melyet teljes egészében Jeruzsálemnek szenteltek.

Az olyan nagyvárosok, mint London, New York és Róma után most, megelőzve Jeruzsálem egyesítésének 50 éves évfordulóját, az izraeli főváros is megkapta a játék saját verzióját.

743715001000100980653no

„Ez az első alkalom, hogy a Monopoly teljes egészében egy izraeli városra épül, és mi azt akartuk, hogy a játék Jeruzsálem szellemiségét tükrözze”. – mondta Eli Dagani, a KodKod vezérigazgatója, a Monopoly társasjátékok izraeli gyártója.

Dagani szerint nagy a kereslet a játékra, különösen az Izraelbe látogató turisták és a külföldi zsidó közösségek körében.

A helyszíneket a jeruzsálemi önkormányzat segítségével választották ki, és olyan nemzeti intézmények is bekerültek, mint a Kneszet, az államelnök rezidenciája és a Herzl-hegyi temető, ahol nemzetünk nagyjai nyugszanak. Mea Searim, Mahane Yehuda piac és számos turista célpont, beleértve az Izraeli Múzeum, a Bibliai Állatkert és Dávid városa is helyet kapott a játékban.

Jeruzsálem szellemiségét tükrözik a játék meglepetés kártyái is, olyan utasításokkal, mint pl. adományozz  150 sékelt a Kotel felé menet; várj egy kört, mert az utcát lezárták a Jeruzsálemi Maraton miatt. 

A játék azonban szokás szerint nem mindenkinek nyerte el a tetszését, mert csak zsidó helyszínek vannak feltüntetve. Míg a Sziklamecset megjelenik a tábla közepén, a játéban nincs lehetőség meg venni sem a mecsetet sem a Szent Sír-templomot.

Dagani magyarázata szerint a játékot zsidó-izraeli vevőknek szánták.

A cél az volt, hogy olyan helyszíneket találjunk, melyek nem okoznak vitát,” – magyarázta. „A legfontosabb, hogy a játék összehozza az embereket. Hébe-hóba frissítjük a játékot, ezért lehetséges, hogy a jövőben változni fog a játéktábla. „