Hölvényi György (EP) képviselő, aki az iraki Moszul környékén több keresztény települést is meglátogatott

 Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP) képviselő, aki az iraki Moszul környékén több keresztény települést is meglátogatott, hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jazidi kisebbséget a „szétszórattatás” vagy a megsemmisülés veszélye fenyegeti.

A fotón: Hölvényi György EP képviselő Neshirvan Idris Barzani kurdisztáni miniszterelnök társaságában

irak

Hölvényi György elmondta: EP-képviselőként és a vallásközi párbeszéd munkacsoport elnökeként ment a térségbe.
A képviselő emlékeztetett arra, hogy Moszul nem szabadult fel, a környékén vannak falvak, amelyek igen, de katonai vezetőkkel beszélve világosan látszik, hogy hosszú harc lesz a városért.
Amíg Moszul nem szabadul fel, a környező településekre gyakorlatilag nem lehet visszatérni. Nincs biztonság, nem tudják megszervezni a vízellátást és áramszolgáltatást sem – tette hozzá.
Jelezte: útja során a kurd miniszterelnökkel és külügyminiszterrel is találkozott. Három keresztény települést látogatott meg, Karakost, Karamlest és Bartellát.
Hölvényi György szavai szerint a helyzet teljesen képlékeny, elmenekült kétmillió ember a térségből, muszlimok és keresztények egyaránt.
A remény „elfoszlóban van”, mivel nem lehet visszatérni, egyrészt az említett katonai okokból, másrészt a települések állapota miatt – tette hozzá.
Úgy fogalmazott: megdöbbentő a helyzet, a településeken egy embert se látni, az üzemek környékén bombatalálatok nyomai láthatók, „a házak fölgyújtva, kirabolva, a templomok meggyalázva”, reményvesztett állapot uralkodik a térségben.
Mint mondta, hosszú sorokban állnak az ellenőrzőpontoknál a családok, akik szeretnék megnézni két éve nem látott, lehet, hogy lerombolt házukat. Hozzáfűzte: az iraki politikai problémák már itt is látszanak, megjelent a síita-szunnita ellentét, miközben a kurd pesmerga harcosok hatalmas emberáldozatokkal, nagyon rossz fegyverzettel küzdenek a felszabadításért.
Hölvényi György kiemelte: a keresztény kisebbségek, a jazidik miatt mentek oda, akiket a szétszórattatás vagy a „fizikai megsemmisülés” veszélye fenyeget.
Úgy fogalmazott: „nagyon rossz állapotban vannak”; másfél millióan voltak Irakban a 2003-as amerikai invázió előtt, még egy-két évvel ezelőtt is 3-400 ezren éltek a térségben, jelenleg 70-80 ezren lehetnek, de ők sem az említett településeken.
Hölvényi György szerint a visszatérésükhöz politikai nyugalomra van szükség. Hangsúlyozta: mindenképpen meg kell szervezni a települések biztonságát, valamint a víz- és villanyellátást.