Lázár János az aláírt bérmegállapodás kapcsán.

Realitássá vált a 40 százalékos béremelkedés az elkövetkező években – jelentette ki Lázár János az aláírt bérmegállapodás kapcsán.

A csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt évtized egyik legfontosabb eredménye az, hogy a kormány képes volt a munkaadók és munkavállalók közreműködésével egy hosszú évekre szóló megállapodást létrehozni.

„AZÉRT NYÍLT LEHETŐSÉG A BÉRMEGÁLLAPODÁS ALÁÍRÁSÁRA, MERT A MAGYAR GAZDASÁG JELENTŐSEN ERŐSÖDÖTT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN.”

Lázár János kiemelte, azért nyílt lehetőség ennek a bérmegállapodásnak az aláírására, mert a magyar gazdaság jelentősen erősödött az elmúlt években, annak ellenére, hogy az európai gazdaság gyengült. Magyarországon stabil gazdasági viszonyok és gazdasági helyzet van; a fundamentálisan rendbe rakott költségvetési környezet alapozhatta meg a bérmegállapodást – tette hozzá.

A miniszter közölte, a minimálbér emelése egymillió embert fog érinteni a vállalati szektorban, és még 200 ezer állami alkalmazottat. A képviselő aláhúzta, ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, versenyképes gazdaságra és munkaadókra van szükség. Lázár János arról is beszélt, hogy a megállapodás a béremelések mellett adócsökkentésről is döntött. 25 év után végre megkezdődhet a járulékok csökkentése – húzta alá.

Fotó: fidesz.hu

Elmondta, a 28 százalékos járulékfizetési kötelezettséget szeretnék majd 14-13 százalékra levinni. A miniszter szerint a járulékcsökkentés nagymértékben erősíti a vállalkozások versenyképességét.

A tárcavezető szerint a jelenlegi gazdasági kilátások alapján elmondható, hogy ez egy teljesíthető megállapodás. A minimálbér emelése és a járulékcsökkentés együttesen 40 százalékos béremelkedést eredményezhet – jelentette ki. Hozzátette: ennek feltétele, hogy a teljes foglalkoztatás és a munkaalapú társadalom működjön.

Lázár János felhívta a figyelmet arra, soha nem dolgoztak annyian, mint napjainkban, és nem volt ilyen kevés munkanélküli sem. Elmondta azt is, Magyarország takarékosan gazdálkodott az elmúlt években, és jól használta fel az uniós forrásokat. 2010 és 2014 között mindenkinek ki kellett vennie a részét abból, hogy az ország pénzügyeit fundamentálisan rendbe lehessen tenni – fogalmazott. A tárcavezető kitért az adótörvény elfogadására is, és ismertette annak főbb számait.