Fontos, hogy újra látogatható a Salgótarján utcai zsidó temető

 

Fontos, hogy újra látogatható a Salgótarján utcai zsidó temető

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke a Salgótarján utcai temető újranyitásáról is beszélt. 

boros kati fogarasi meg én

Most emlékezik az ország az 1956-os forradalomra, az ünnepi események között szerepel egy modern épület átadása is.

Az emlékezetpolitika nem csak egy adott emlékévhez kapcsolódik, tartósan kell megszólítani az embereket, a fiatalokat, hogy megismertessük a történelmet, a történelmi eseményeket, erre van szükség az olyan helyekre is, mint a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben létrehozott látogatói központ, amit most adunk át. Egy modern, XXI. századi minimalista épületről van szó, mai technikával, hogy a fiatalokat elérjük. A modern számítástechnikai eszközökön egy olyan tartalmat fejlesztettünk, amely segítségével megismerkedhetnek az ott elhunytak életével, a parcellák történetét, Jovanovics György szobrászművész hitvallását, hogy milnek alapján hozta létre a 301-es parcellát, a Nyitott sírt.

A temető képe olyan, mint egy modern természetbarát környezet.

Ennek örülök, én magam, három unokámmal együtt azon vagyok, hogy a környezetünket óvjuk, azt megőrizzük. Minden helyen, így a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben is gondosan ügyelünk a fák állapotára, a parkosításra. Visszatérve a Rákoskeresztúri temető látogatói központjához, itt egy különleges építészeti technikát alkalmaztunk, azaz a két legnagyobb fal zöld, élő környezettel van beborítva. Ez volt a célunk is, egy olyan épületet létrehozni, amelyik ne öncélú, hanem szinte elbújik a környezetében, az épületnek a tartalma a fontos, hogy minél több diák menjen ki oda, akár kihelyezett történelem órára, így ismerkedjen meg 1956 történelmével. Az épületet úgy terveztük, hogy egyszerre két iskoláscsoport, kb. száz fő férjen el ott kényelmesen.

Nemrégiben jelentették be, hogy újra látogatható a Salgótarján utcai zsidó temető. Mi történt ott?

Fontos, hogy újra látogatható, de fontos volt az, hogy egy időre bezártuk. Ezt e temetőt a Fiumei úti Nemzeti Sírkerttel együtt megkaptuk vagyonkezelésbe. Felelős vezetőként nem tehettem mást, be kellett zárassam. Hozzá kell tenni, ez jogilag egy zárt temető, azaz temetések már nem történnek ott. Hosszú évek óta valóban be volt zárva, nagy lakat volt a kapun, alig fogadott látogatókat. Azért kellett egy időre bezáratni, a Mazsihisz elnökével egyeztetve, mert már balesetveszélyes volt, szinte csoda, hogy eddig nem történt baj. Az volt a célom, hogy a lehetőségekhez képest minél hamarabb meg lehessen nyitni ezt a temetőt, mára megtörtént ez, meg lett nyitva. A megnyitás utáni napokban már nagyon komoly érdeklődés volt. A temető fő- és keresztútvonalait megtisztítottuk, több mint ötven obeliszket visszacsapoltattunk, felépítettük a hátsó kerítést. Nagy munka volt, ennél többet öt hónap alatt nem lehet elérni. Most alakítjuk ki a történelmi utak, séták vonalat, a honapunkon, a nori.hu oldalon nyomon követhető, mikor lesznek idegenvezetések. Fontos elmondani, a temető látogatása ingyenes lesz. Mi egy egységként kezeljük a Fiumei úti temetőt és ezt, ezért is adta át a kormányzat a NÖRI vagyonkezelésébe. Különleges már a növényzete is ennek a két temetőnek, de egyiknél sem készült például fakataszter, pedig ennek az ismerete nélkül nem lehet felelősségteljes munkát végezni, ez horribilis összeget igényel, de elengedhetetlen szükség van rá.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. november 4-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.