Kósa Lajos : A Fidesz-frakció elkötelezett hazánk eu-s tagsága mellett

Szemben a szocialisták álláspontjával az október 2-i népszavazás teljes mértékig helyénvaló, és nagyon fontos kérdésben kéri ki a magyar választók véleményét – reagált szerdai sajtótájékoztatóján Kósa Lajos az MSZP elnökének brüsszeli találkozójára Martin Schultz-cal és Gianni Pittellával.

„BRÜSSZEL POLITIKÁJA A MIGRÁCIÓBAN ELHIBÁZOTT, NEM FÉKEZNI, LASSÍTANI KELL A MIGRÁCIÓT, HANEM MEGÁLLÍTANI.”

Ez a kérdés egy nagyon fontos közjogi következménnyel jár – közölte Kósa Lajos, hozzátéve, ha a választók elutasítják, hogy az EU hozzájárulásuk nélkül telepítsen hazánkba bevándorlókat korlátozás nélkül, akkor ezt Brüsszel nem teheti meg, csak a magyar parlament felhatalmazása nélkül.

Az is nyilvánvaló, hogy a népszavazási kezdeményezés semmilyen módon nem irányul Magyarország európai uniós tagsága ellen – szögezte le a frakcióvezető. Egyúttal rögzítette: a Fidesz-frakció elkötelezett hazánk eu-s tagsága mellett, 2004-ben a belépés mellett kampányolt, és álláspontja azóta sem változott.

Fotó: fidesz.hu

Ugyanakkor megjegyezte: az unió nem minden lépésével értünk egyet, de ez nem azt jelenti, ezért jogunkban áll ezekben a kérdésekben ellenvéleményünket kifejteni.

„Így minden olyan állítás – amit a szocialisták elnöke is megfogalmazott -, hogy a népszavazásnak bármilyen következménye lenne tagságunkra nézve, az egyszerű hazugság, a választók megtévesztése” – mutatott rá. Aki azt állítja, hogy a népszavazás nem a kvótáról szól, az hazudik – jegyezte meg.

Brüsszel politikája a migrációban elhibázott – emelte ki Kósa Lajos, hozzátéve: nem fékezni, lassítani kell a migrációt, hanem megállítani. Ugyanakkor jelezte: a politikai menekülteket, akiket valóban üldöznek hazájukban és életük veszélyben van, azoknak menedékjogot kell biztosítani, de minden más esetben a migrációt meg kell állítani. Nem a bajt kell idehozni Európába, hanem a segítséget kell odavinni, ahol baj van – húzta alá a kormánypárti politikus.

A népszavazás közjogi értelemben is releváns megerősítése lehet annak a politikának, amit a Fidesz képvisel – reagált Molnár Gyula szavaira. Egyúttal közölte azt is, hogy aki szerint egy népszavazás eredményét figyelmen kívül lehet hagyni, az olyan mértékben járatlan a közjogi és demokráciával kapcsolatos kérdésekben, ami teljesen alkalmatlanná teszi bármiféle politikai feladat ellátására.

Végül Kósa Lajos a választókat a népszavazáson való részvételre buzdította, egyúttal az ellenzéket arra kérte, adjanak világos választ arra kérdésre: támogatják-e migránsok hazánkba való telepítését.