May Berlinben: az Egyesült Királyság nem fordul el európai barátaitól

May Berlinben: az Egyesült Királyság nem fordul el európai barátaitól

  MTI hírfelhasználó              a jo bpi logoAz Egyesült Királyság távozik ugyan az Európai Unióból, de nem fordul el európai barátaitól – mondta Theresa May brit miniszterelnök szerdán berlini bemutatkozó látogatásán.

    Theresa May a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott megbeszélése szünetében a vendéglátójával tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kormánya „ésszerű és rendezett” távozásra törekszik, ezért majd csak akkor kezdeményezi az EU-tagság megszüntetésére irányuló eljárás elindítását az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján, amikor végzett az EU-hoz fűződő kapcsolatok újrarendezésével elérendő célok meghatározásával.
    Ez 2016 vége előtt nem történik meg – húzta alá. Hozzátette, hogy országa teljesíti az uniós tagságból fakadó kötelezettségeket és él a jogokkal, amíg az EU-hoz tartozik.
     Az uniós tagságról tartott brit népszavazás egyik legfőbb témájaként számon tartott uniós bevándorlásról azt mondta, hogy százezer alá kell szorítani az évente érkező uniós bevándorlók számát. 
    A „leginkább fenntartható” szintet az évi néhány tízezres nagyságrendű bevándorlás jelenti – mondta Theresa May.
    Kiemelte, hogy a Brexit révén megváltozik majd országa és az európai államok viszonya, de az új kormány folytatni akarja az együttműködést európai partnereivel, mindenekelőtt a kereskedelem bővítése és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében, és azért, hogy választ találjanak a közös kihívásokra.
    Ugyanez érvényes a brit-német kapcsolatokra – tette hozzá, rámutatva, hogy Németország az Egyesült Királyság második számú partnere a kereskedelmi forgalmat és a tőkebefektetéseket tekintve, és mindkét ország elkötelezett a piacok és a kereskedelem szabadsága iránt.
    A „nemzetközi kihívásokat” illetően a két országnak közösen fel kell lépnie Ukrajna szuverenitásáért és területi épségéért, tennie kell a szíriai polgárháború leállításáért, foglalkoznia kell a menekültkérdéssel és a Földközi-tengeren érkező menekülthullám megfékezésével – mondta a brit kormányfő. A többi között hozzátette: a Würzburgnál történt támadás is azt mutatja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot is folytatni kell.
    Angela Merkel hangsúlyozta, hogy senki nem érdekelt egy „függő játszmában”, de teljesen érthető, hogy Londonnak időre van szüksége az EU-hoz fűződő viszony újragondolásához, és mindenki abban érdekelt, hogy jól előkészítsék az ország kilépését az EU-ból. 
    Hozzátette, hogy a kilépési tárgyalásokat csak azután lehet elkezdeni, hogy a brit fél kezdeményezi az 50. cikkely szerinti eljárást, így vendégével ugyan áttekintik a júniusi népszavazással kialakult helyzetet, de „sem formálisan, sem informálisan” nem beszélnek a kilépési folyamatról.
    A kancellár kiemelte: a német kormány arra törekszik, hogy a kilépési tárgyalásokat „barátságos hangulatban” folytassák majd, és megmaradjon a két ország jó „partneri és baráti” kapcsolata, amely az EU-tagság nélkül is számos közös meggyőződésen alapul.

פסגת המנהיגות בברלין: „הברקזיט לא יקרה השנה”
ראש ממשלת בריטניה נועדה עם קנצלרית גרמניה בביקור ראשון בתפקיד מחוץ למדינה. „צריך עוד זמן ליציאת בריטניה מהאיחוד”, הבהירה מיי. מרקל רמזה שגרמניה תסכים לדחות את הפעלת סעיף 50. בפגישה נתנה מיי למרקל מתנת יום הולדת: „שני ספרים שמשקפים את אהבתנו לטיולים”

 

מסיבת העיתונאים של מרקל ומיי

 (צילום: רויטרס)

(צילום: רויטרס)

בריטניה לא תתחיל את דיוניה עם האיחוד האירופי על עזיבתה „עד שהמטרות שלנו יהיו ברורות” – וזה לא יקרה השנה. כך אמרה הערב (ד’) ראש הממשלה החדשה של הממלכה, תרזה מיי, בפגישתה הראשונה בתפקידה החדש עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בברלין. 

מדובר בביקור הראשון של ראש הממשלה הטרייה מחוץ לבריטניה. במסיבת עיתונאים של המנהיגות של שתיים מהמדינות החזקות ביותר בעולם, מסרו השתיים מסר משותף של רצון לעבוד יחד, אך גם ניכר כי השתיים חשות כי הזמן דוחק בהן להתחיל את הליך הגירושים בין בריטניה לאיחוד האירופי.

 (צילום: AFP)

(צילום: AFP)

 (צילום: gettyimages)

(צילום: gettyimages)

 (צילום: EPA)

(צילום: EPA)

אולי בתקווה ולנסות את המתחים ביבשת בחודש האחרון, העניקה מיי למרקל מתנה לרגל יום הולדתה בתחילת הפגישה. ממשרדה של מיי נמסר מבעוד מועד כי לא יהיו חילופי מתנות בין השתיים, אך ראש הממשלה הבריטית החליטה בכל זאת לתת למנהיגה מברלין שני ספרים „שמשקפים את אהבתנו המשותפת לטיולים”. 

מיי אמרה לאחר השיחה של השתיים כי בריטניה לא תפעיל את סעיף 50 של חוקת האיחוד האירופי, שמתחילה בפועל את יציאתה של חברה מהאיחוד, בשנה הנוכחית. „כולנו צריכים זמן להתכונן למשא ומתן הזה”, אמרה ראש הממשלה הבריטית. 

מרקל אמרה שגרמניה תהיה מוכנה לחכות. „זה תלוי בממשלה הבריטית, והיא צריכה להגדיר את עקרונותיה ביציאתה מהאיחוד וצריכה להתחיל את הצעדים הנדרשים”, אמרה. „רק אז יהיה אפשר לקיים את המשא ומתן על העזיבה. אף אחד לא רוצה קיפאון לטווח ארוך”, הוסיפה מרקל, וחידדה כי סביר לתת לבריטניה זמן להתכונן לעניין בקפידה.

 (צילום: gettyimages)

(צילום: gettyimages)

מיי אמרה היום כי בעוד היא לא ממעיטה מהאתגר של דיונים ביציאת הממלכה מהאיחוד, היא מאמינה נחרצות כי „לדבר באופן פתוח על הבעיות שניצבות בפנינו זה חלק חשוב במשא ומתן מוצלח”. הנושא הנפיץ ביותר ככל הנראה יהיה שקלול התמורות שבין הגישה לשוק היחידני של אירופי – שעליה מסתמכת הכלכלה הבריטית – לבין השליטה על ההגירה. מנהיגי האיחוד לא צפויים לתת לבריטניה גישה מלאה לשוק אם לא תקבל את עקרונות האיחוד המעניקים תנועה חופשית בין המדינות החברות.

 

ממשרדה של מיי נמסר כי הנסיעה הראשונה שלה אל מחוץ לגבולות המדינה, שתכלול גם פגישה מחר עם הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד, תעזור לעצב „יחסים אישיים שיסללו את הדרך לדיונים פתוחים וכנים בחודשים הבאים”. 

לפני הנסיעה אמרה מיי שהיא רוצה לשלוח לבנות הברית האירופיות של בריטניה כי „היחסים האלה היו חיוניים בעבר וימשיכו להיות חיוניים בעתיד”. לאחר הפגישה עם מרקל, מיי אמרה כי הן היו „שתי נשים שממשיכות בעבודה ורוצות לספק את התוצאות הטובות ביותר”. „בדיוק”, חיזקה מרקל את דבריה.