Kósa Lajos: A magyar rendszer pedánsan működik

MA A DÉLI HATÁRON EGY EMBER SEM TUD ILLEGÁLISAN ÁTLÉPNI

A magyar rendszer pedánsan működik, ezt igazolja, hogy svéd és finn társhatóságok látogatásukkor példaértékűnek nevezték a magyar eljárást – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Az elmúlt napok tragikus eseményei bebizonyították azt az egyre többek számára nyilvánvaló tényt, hogy szoros összefüggés van az Európát terhelő migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása között – közölte a Fidesz frakcióvezetője szerdai napirend előtti felszólalásában.

Mint mondta: a franciaországi eset arra is rámutat, hogy a terrorizmus „egészen páratlan megoldásokra is képes”, és olyan személyeken keresztül támad, akiknek nyilvánvaló migrációs hátterük van, de rendkívül nehéz őket felderíteni, azonosítani.

„Sokan vannak, akik a nyilvánvaló összefüggést tagadják, nemcsak Európában, hanem Magyarországon is, elsősorban a baloldalhoz köthető politikusok” – mutatott rá. Ennek kapcsán felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc szerint „jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól”.

„AZ INTÉZKEDÉSCSOMAGGAL AZOK A KISKAPUK IS LEZÁRULTAK, AMELYEK AZÉRT MARADTAK NYITVA, MERT AZ EU-S SZABÁLYOZÁS NEM HAGYTA, HOGY HAZÁNK EZEKET BEZÁRJA.”

A halottak száma tragikus módon bizonyítja, hogy rendkívül szoros összefüggés van – szögezte le Kósa Lajos, hozzátéve: Magyarországnak is van a terrorfenyegetés elhárítása kapcsán felelőssége és teendője, mint minden európai országnak.

Ezért szavazta meg a parlament azt a törvénycsomagot, ami a migrációs helyzet újszerű kezelésére ad lehetőséget – utalt a frakcióvezető a július 5-én hatályba lépett intézkedésekre. Emlékeztetett, hétfőn a honvédelmi és rendészeti bizottság a helyszínen győződött meg arról, hogy valóban fordulatot hozott-e ez a törvénycsomag a migrációs hullám kezelésében.

Hangsúlyozta: az intézkedéscsomaggal azok a kiskapuk is lezárultak, amelyek azért maradtak nyitva, mert az eu-s szabályozás nem hagyta, hogy hazánk ezeket bezárja. Ma a déli határon egy ember sem tud illegálisan átlépni – húzta alá.

Fotó: fidesz.hu

A Fidesz frakcióvezetője egyúttal arról is tájékoztatott, hogy kiemelt figyelemmel kezelik a magyar hatóságok az úgynevezett érzékeny csoportokat, mint például a felügyelet nélkül utazó gyerekek, kisgyerekes családok, idősek, elesettek. Őket előresorolják az eljárás során – fűzte hozzá.

Ugyanakkor rámutatott, hogy a határra érkezők 95 százaléka rosszhiszemű, azaz tudatosan sérti meg a törvényeket, nem működik együtt a hatóságokkal, magát nem igazolja, illetve 70 százalékuk korábban már más államban beadta menekültügyi kérelmét.

Kósa Lajos kitért rá, a magyar rendszer pedánsan működik, ezt igazolja, hogy svéd és finn társhatóságok látogatásukkor példaértékűnek nevezték a magyar eljárást.

Végül a kormánypárti politikus köszönetet mondott a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek, katonáknak és a bevándorlási hivatal munkatársainak.

„MAGYARORSZÁG MEGGYŐZŐDÉSE, HOGY A MIGRÁCIÓS HULLÁM ELLEN A HATÁROK VÉDELMÉVEL LEHET VÉDEKEZNI.”

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára értékelése szerint az EU területén 2015 ősze óta a mindennapok részévé vált a terrorfenyegetettség.Tavaly az is nyilvánvalóvá vált – folytatta – , hogy Brüsszel az európai radikális iszlám melegágya; Nyugat-Európában a nagyszámú iszlám közösségeket nem tudták integrálni, párhuzamos társadalmak jöttek létre. Hozzátette: a migráció erősíti a párhuzamos társadalmakat.

Elmondta, Magyarország meggyőződése, hogy a migrációs hullám ellen a határok védelmével lehet védekezni.

Kitért arra, hogy 23 628 menedékkérelmet benyújtóból most a nyitott befogadóállomásokon 606-an, menekültügyi őrizetben 714-en, idegenrendészeti őrizetben 341-en vannak.