Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a civil szervezetekről, Soros Györgyről és a Heti Tv-ről

Ma Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a civil szervezetekről, Soros Györgyről és a Heti Tv-ről is elmondta véleményét.

 

Frakcióvezető úr, az izraeli parlament nemrégiben fogadott el el egy törvényt, mely szerint a civil szervezeteknek a hirdetéseikben fel kell tüntetni, ha külföldi támogatást kapnak, mondván nem jó, ha külföldi szervezetek akarnak az ország belügyeibe beleszólni. Önnek mi erről a véleménye?

 

Az önmagában nem baj, ha valaki a közügyekbe bele akar szólni, legyen az akár belföldi, akár külföldi. Az a helytelen, ha mindezt leplezetten akarja tenni, valamilyen álca mögé bújva. Az izraeli döntést nagyon jónak tartom, szerintem azt is fel kellene tüntetni, ha belföldi támogatója van a szervezetnek. Lehessen tudni, hogy ki is az, lehessen érteni azt, ha valaki mond valamit, az valamilyen érdek által befolyásolt, szakmai vagy éppen valamilyen politikai csoport által befolyásolt. Ez megkönnyíti a tisztánlátást. Ez a közbeszédnek a demokráciának kifejezetten jót tenne. Egyébként másutt is van ilyen szabály, az Egyesült Államokban is fel kell tüntetni, ha valaki külföldről kap támogatás, sőt egy bizonyos arányon túl nem is ehet elfogadni. Más országok, például Európában kifejezetten súlyt fektetnek arra, hogy a nyilvánosságba nem engednek egy bizonyos arány felett idegen tulajdont, a versenyjogi szabályok dacára sem.

 

Amikor Önök Soros Györgyöt emlegetik, akkor sokan vannak, akik más hallanak ez alatt. 

 

Mi, amikor Soros Györgyről beszélünk, nem másról beszélünk. Kizártnak tartom, hogy amikor Soros György az elveit képviselve lép fel, másként tenné ezt, mint Soros György. Ő nem képvisel sem államot, sem népcsoportot, sem vallási felekezetet, ő Soros György, akinek sok pénze van, amit befolyásgyűjtésre akar használni, azoknak a nézeteknek, amit ő vall. Ezt teljesen szabályosan csinálja, persze az is igaz, hogy ezt nem mindenütt fogadják jól, több országból is kitiltották már Soros Györgyöt, például Angliából is, mert annak idején a font ellen hajtott végre olyan pénzügyi műveleteket, ami az angol érdekek ellen való volt. Szerintem nem kell ezen, a személyén túlterjeszkedni, Soros György az Soros György. Szerintem le kell vele ülni vitatkozni, mert abban amit mond nincs igaza, például a migráció kérdésében, de ez ráadásul mind Európa, mind pedig Magyarország érdekeivel ellentétes, sőt veszélyes is ránk nézve.

 

Mi a véleménye arról, hogy Magyarországon jött létre először egy zsidó közösségi televízió a Heti Tv?

 

Kifejezetten örülök neki, mert ez a hang még hiányzott a közéletből, ma Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, békében, igaz néha vitatkozva, már ezért is természetesen rendjén valónak gondolom, hogy ez a televízió megszületett.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Breuer Péter