Vita a szlovák elnökségről – összefogás kell a bizalom visszaszerzésére és a nacionalizmus visszaszorítására

Vita a szlovák elnökségről – összefogás kell a bizalom visszaszerzésére és a nacionalizmus visszaszorítására

 euflag

2016-07-06

Vita a szlovák elnökségről – összefogás kell a bizalom visszaszerzésére és a nacionalizmus visszaszorítására

Az EU-nak össze kell fognia és kézzelfogható eredményeket kell felmutatnia, hogy visszanyerje polgárai bizalmát és felvegye a harcot a növekvő populizmussal és nacionalizmussal szemben – ebben egyetértett Róbert Fico szlovák miniszterelnök és a legtöbb képviselő a szerda délelőtt rendezett vitában, ahol a téma Szlovákia EU-elnökségének prioritásai voltak.

„Eljutottunk arra a pontra, hogy le kell győznünk félelmeinket. Polgáraink félelmét, a félelmet a migrációtól, a terrorizmustól, gazdasági bajoktól, ahogy a politikai vezetőink attól való félelmét is, hogy nem tudunk kilábalni a válságokból. Ez ugyanis megingatja az emberek EU-ba vetett hitét és a nacionalistákat, szélsőségeseket erősíti” – mondta Róbert Fico.

A szlovák kormányfő szerint az EU egy „csodálatos és kivételes… de nem tökéletes projekt”, amelynek „nincs alternatívája”. „Ugyanakkor az EU-nak jobban kell figyelnie a kritikus hangokra és rugalmasabbnak, kevésbé bürokratikusnak és a sokszínűségre fogékonyabbnak kell lennie” – tette hozzá.

„Beszélnünk kell arról, hogyan tehetjük az EU-t jobbá és hatékonyabbá. Erre bizonyíték a brit népszavazás” – mondta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet csak tűzoltással foglalkozni, hosszútávra szóló víziót kell nyújtani az Unió polgárainak. A szlovák elnökség szándéka az, hogy önvizsgálat induljon annak kapcsán, hogy mit akar az EU és mit kell nyújtania az európai közvéleménynek.

A szlovák miniszterelnök beszéde:

Első rész,
Második rész 
Harmadik rész.

Hozzászólások:

Frans TIMMERMANS bizottsági elnökhelyettes hozzászólása

Manfred WEBER (EPP, Németország) hozzászólása

Gianni PITTELLA (S&D, Olaszország) hozzászólása

Ashley FOX (ECR, Egyesült Királyság) hozzászólása

Pavel TELIČKA (ALDFE, Csehország) hozzászólása

Kateřina KONEČNÁ (GUE/NGL, Csehország) hozzászólása

Rebecca HARMS (Zöldek, Németország) hozzászólása

Petr MACH (EFDD, Csehország) hozzászólása

Nicolas BAY (ENF, Franciaország) hozzászólása

Diane DODDS (Független, Egyesült Királyság)

 

Magyar képviselői reakciók: 

Tőkés László (EPP – Fidesz/KDNP): „Az utóbbi évben kialakult migrációs válság közepette, valamint a britek kiválásáról szóló népszavazás nyomán Kelet-Közép-Európa, illetve a szlovák uniós elnökség jelentősége felértékelődik. Európa ugyanis csak a térség országainak együttműködésével képes sikeres választ adni az egész kontinens politikai, gazdasági és szociális stabilitását veszélyeztető súlyos kihívásokra.”

Niedermüller Péter (S&D, DK): „Öt éve, hogy hatályba lépett a Nemzeti roma stratégiák európai keretrendszere. Ez jó alkalom arra, hogy új lendületet adjunk az európai roma politikának. Ezért sürgetem a szlovák elnökségét, hogy  erősítse meg  a keretrendszer végrehajtását, biztosítsa a nemzeti stratégiák civil és szakmai ellenőrzését, a roma közösségek  bevonását a programokba.”

Molnár Csaba (S&D, DK): „Európa nem az elitek, nem a brüsszeli bürokraták projektje. Európa mindenki projektje, aki nem akar háborút, pusztító nacionalizmust és elszegényedést. Ha felelőtlen politikusokra hallgatva az Unió, a világ legerősebb gazdasági-politikai szövetségének elhagyására szavazunk, történelmi hibát vétünk. Az Unión kívül nincs élet, a szlovák elnökség feladata ezt megmutatni.”

Morvai Krisztina (Független): „Sokáig mi vártuk nyugatról a szabadságot – most a nyugat-európaiak többsége fordul reménnyel a „visegrádi országok” felé, remélve, hogy megállítjuk a saját (torz értékrendű és hazug) vezetőik által rájuk kényszerített tömeges migrációt, kimondjuk, hogy a király meztelen… Felhívom a figyelmet a felvidéki magyarság jogfosztottságára is.”

EP Live

EbS+ (06.07.2016)

Martin Schulz és Róbert Fico sajtótájékoztatója

Cikkünk a témában – mit várnak a képviselők?

A szlovák elnökség honlapja

Fotók, videók a szlovák elnökségről