May belügy- és Gove igazságügyi miniszter a legesélyesebbek

Boris nem indul a miniszterelnökségért

May belügy- és Gove igazságügyi miniszter a legesélyesebbek

Boris Johnson volt londoni polgármester bejelentette: nem pályázik a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségére, így a miniszterelnöki posztra sem. A párt vezetői megbízatásáért és az ezzel járó kormányfői tisztségért két másik tory politikus, Theresa May belügyminiszter és Michael Gove igazságügyi miniszter valamelyike versenyez eséllyel.

pp-eu-best-pics-13-getty.jpg

Ő már le is lépett

Az utódlási folyamatban részt vesz még néhány kormánytag, köztük Stephen Crabb munkaügyi miniszter és Liam Fox volt védelmi miniszter, de nekik a jelenlegi parlamenti és pártbeli erőviszonyok alapján semmi esélyük a győzelemre.

pp-stephen-crabb-getty.jpg

Stephen Crabb

May közölte: ha ő lesz a miniszterelnök, London 2016 vége előtt nem fogja aktiválni a kilépési folyamatot elindító mechanizmust.

Liam-fox.jpg

Liam Fox

A csütörtöki bejelentések közül Johnson döntése messze a legnagyobb meglepetés, mivel a brit sajtó és a politikai elemzők évek óta egyöntetűen őt tartották David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének. A konzervatív párti politikus volt a kilépést pártoló tábor egyik frontembere a brit EU-tagságról tartott múlt heti népszavazás kampányában.

Cameron, aki a bennmaradásért kampányolt, múlt pénteken bejelentette, hogy őszig távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután az EU-népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Mindenki biztosra vette, hogy Johnson indul, ám Michael Gove, Johnson volt szövetségese bejelentette indulását.

n-MICHAEL-GOVE-628x314.jpg

Michael Gove fintorai hálás témát jelentenek a fotósoknak

Gove, aki Johnson mellett a másik frontembere volt a kilépést támogató kampánycsoportnak, indulását bejelentő csütörtöki nyilatkozatában közölte: eredeti szándéka az volt, hogy Boris Johnson miniszterelnökké választását segíti. „Vonakodva ugyan, de végül mégis arra a következtésre jutottam, hogy Boris nem képes arra a vezetői szerepre, és nem tudja azt a csapatot sem kiépíteni, amely az előttünk álló feladatok elvégzéséhez szükséges”, jelentette ki Gove.

Nem volt viszont meglepetés, hogy May, aki 2010 óta vezeti a belügyi tárcát, nem sokkal Gove után maga is bejelentette, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért.

May hangsúlyozta: „a Brexit Brexitet jelent, a kampányt megvívtuk, a részvételi arány (a népszavazáson) magas volt, és a választók meghozták döntésüket”. Ezek után nem szabad kísérletet tenni arra, hogy Nagy-Britannia mégis az Európai Unió tagja maradjon, sem arra, hogy „a hátsó ajtón keresztül” visszatérjen az unióba, és nincs lehetőség újabb népszavazásra sem a kérdésről. Az ország az EU elhagyására szavazott, a kormánynak és a parlamentnek így az a kötelessége, hogy ezt végrehajtsa.

theresa-may.jpg

Theresa May belügyminiszter asszony. Margaret Thatcher nem lesz belőle, míg a világ s hét nap, de ha próbálkozik, az derék

A belügyminiszter kijelentette azt is, hogy nem kell új választásokat kiírni a jelenlegi parlament megbízatása, vagyis 2020 előtt, és nincs szükség vészhelyzeti költségvetésre sem.

Az EU-tagságról tartott népszavazás előtt George Osborne pénzügyminiszter kilátásba helyezte, hogy ha a többség a kilépésre szavaz, ő pótköltségvetést nyújt be a várható gazdasági sokk hatásainak kivédésére.

Theresa May szerint addig nem szabad aktiválni a kilépést, amíg nem áll össze egyértelműen a kormány tárgyalási stratégiája – vagyis az év vége előtt.

Először az alsóház konzervatív frakciója szűkíti le többfordulós szavazássorozattal két személyre a megválasztható indulók listáját, ezután a párt szavazásra jogosult 125 ezer tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben be is költözhet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja. Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második miniszterelnök asszonya Margaret Thatcher után. (MK/MTI)