Nem zárható ki, hogy elmebeteg a képviselőnő merénylője

Thomas Mair halált kiáltott az árulókra

Nem zárható ki, hogy elmebeteg a képviselőnő merénylője

Bíróság elé állították azt az angol férfit, akit egy baloldali képviselőnő meggyilkolásával vádolnak. Az 52 éves Thomas Mair a westminsteri magisztrátusi bíróság előtt halált kiáltott az „árulókra”. A Britain First tagadja, hogy az elkövetőnek köze lett volna hozzájuk. 

jo-cox-crime-scene-1.jpg

Helyszínelés a Jo Cox-gyilkosság után

Mairt nem sokkal azután vették őrizetbe, hogy három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.

A tettest gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása vájával állították bíróság elé is állították.

Amikor az eljáró bíró a nevét kérdezte, azt kiáltotta, hogy „halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának”. A vádlott később sem volt hajlandó megnevezni magát, és nem válaszolt a lakhelyére és a születési dátumára vonatkozó kérdésekre sem.

shot-injured-labour-mp-jo-cox-addresses-parliament-2015.jpg

Két óvodáskorú gyermeke maradt árván

A magisztrátusi bíróság elrendelte Mair őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság, az Old Bailey elé utalta, ahol hétfőre kitűzték az első tárgyalási napot.

A BBC értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A Sun azt írta, hogy a férfi legalább 17 éve „a náci ideológia megszállottja”. A lap forrásai szerint 1999 óta állt kapcsolatban egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki. A Skóciában született Thomas Mair neve megtalálható egy apartheid-párti dél-afrikai kiadvány, az S.A. Patriot előfizetőinek listáján is.

Az eljáró bíró elrendelte, hogy Mairt pszichiátriai szakértők vizsgálják meg. A vádlott öccse, Scott Mair a elmondta, hogy testvére mentális problémákkal küszködött, de kapott orvosi kezelést. A Sun szombati értesülése szerint Thomas Mair szerdán bejelentkezett lakóhelye lelki terápiás központjánál, kapott is időpontot, ám a rendelésen nem jelent meg.

A meggyilkolt Jo Cox az uniós EU-tagságot pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Palesztin körökben siratják, mivel rendszeresen kiállt mellettük és Izrael ellen kampányolt.

Mint a Periszkóp facebookos megjegyzésében írja: „A hírhedt Electronic Intifada, amelynek már a neve is jelzi, milyen ügyet szolgál, és aktívan támogatta az izraeli civilek elleni erőszakot is, ezzel a címmel búcsúzik tőle: „Lemészárolták Jo Coxot, a palesztinok munkáspárti barátját”. (…) A cikke felsorolja a képviselőnő terroristák támogatásában szerzett elévülhetetlen érdemeit is, (…) valamint azt is méltatja, milyen ’hősiesen’ szállt síkra annak érdekében, hogy Nagy – Britanniában, a tiltás feloldását követően is folytatódjon az izraeli áruk bojkottja.”

160617-lfpme-2015-intake.jpg

Kiállás a palesztinok mellett. Jo Cox balról az ötödik

„Cox munkatársa volt az Oxfamnak is. A szervezet sajtóközleményben búcsúztatta. Az Oxfam International olyan nemzetközi szervezet, amely a szegénység és az igazságtalanság elleni harc kétségtelenül nemes célját tűzte ki maga elé, valójában azonban az Izraelt lejárató kampányokat, az Izrael területén folytatott illegális építkezéseket is bőkezűen szponzorálja”, írja facebookos oldalán a Periszkóp.

A Britain First radikális EU-, bevándorlás- és muszlimellenes csoport a gyilkosság után közölte: soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását. A rendőrség továbbra sem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit, hogy Mair a „Britain first” szavakat kiabálta volna, amikor rátámadt Jo Coxra.

LEAFLET-1.jpg

A Britain First elhatárolódik a tettől és a tettestől egyaránt

A Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség főparancsnoka, Dee Collins péntek esti sajtótájékoztatóján „elszigetelt, de célzott támadásnak” nevezte a 41 éves Jo Cox munkáspárti képviselő ellen elkövetett merényletet. Elmondta, hogy a terrorelhárító hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba.

2707450516.jpg

Dee Collins

A gyilkossághoz használt lőfegyver engedély nélkül volt Thomas Mair birtokában. A vizsgálat célja annak kiderítése is, hogy a gyanúsított miként jutott e fegyverhez. Szemtanúk szerint egy igen régi típusú kézifegyvert használt, amelyet minden lövés után újra kellett tölteni.

A rendőrparancsnok a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy Jo Cox korábban kétszer is kapott „rossz szándékú, szexuális jellegű” üzeneteket parlamenti irodájába címezve, és ezeket a Scotland Yard vizsgálta. Az egyik ilyen üzenet ügyében egy személy rendőrségi figyelmeztetésben részesült, de az illető nem azonos Thomas Mairrel. A másik üzenet küldőjének kilétét nem sikerült megállapítani. MK/MTI/Periszkóp/BPI