A Sun a távozás mellett, előnyben a kilépéspártiak

Alighanem Brexit lesz

A Sun a távozás mellett, előnyben a kilépéspártiak

Miután a kormány újabb felháborodást keltett a törökök uniós csatlakozásának sunyiban történő elfogadásával, özönlenek a szavazók a Brexit-táborba. A Sun arra szólította fel a briteket, hogy jövő csütörtökön voksoljanak a kilépésre. A legújabb felmérések mindegyike a távozáspártiak előnyét mutatja.

Eu-Referendum-UK-Google-Search-Data-EU-Referendum-Leave-Campaign-Should-We-Vote-Brexit-Referendum-EU-IN-Out-Google-Trends-EU-Ref-679867.jpg

A Vote Leave mozgalom szerint a kormány gyakorlatilag áldását adta a török uniós csatlakozásra. A brit diplomaták korábban ellenezték, hogy Brüsszel tárgyalásokat kezdjen a csatlakozásról Ankarával, de aztán meghátráltak.

A török csatlakozás sok éve napirenden van, de annak lehetőségét korábban senki nem vette komolyan, mivel a törökök a csatlakozás semmilyen feltételét nem voltak képesek teljesíteni, főként az emberi jogok terén. Nyomósabb akadályt jelent, hogy a húszas években erőszakkal világivá tett országot az utóbbi évtizedben ismét eluralja az iszlám.

Turkey-EU1.jpg

David Cameron miniszterelnök korábban meglehetős egyértelműséggel állította, hogy a török csatlakozásra „a 3000. év előtt” nem kerülhet sor. Matthew Elliott, a Vote Leave vezetőségi tagja most azt állítja, a kormány mégis belemegy abba, hogy hetvenmillió török vízummentességet kapjon az uniós országokba. Jóllehet a törökök fő célpontja Németország és Ausztria, a Migration Watch szerint számítani lehet arra, hogy Nagy-Britanniába is évente százezer török érkezne.

matthew_elliott_1244797a.jpg

Matthew Elliott

A csatlakozási tárgyalásokat állítólag egy nappal a kilépési népszavazás után akarják megkezdeni, s azok sikeréhez harmincöt különböző témakörben kellene előrehaladást felmutatni. Az egyik legfontosabb rész a törökök úgynevezett terrorellenes törvénye, amelynek valós célja a sajtószabadság lábbal tiprása, és aminek alapján számos prominens újságírót tartóztattak le az elmúlt hónapokban.

A Sun, amely képes döntően befolyásolni parlamenti választások eredményét is, azt írta: Nagy-Britannia 43 évnyi tagsága alatt az Európai Unió „egyre inkább kapzsi, pazarló, erőszakos, válságok idején pedig lélegzetelállító módon inkompetens” szervezetté vált. „Meg kell szabadulnunk a diktatórikus Brüsszeltől”.

Ck3LmJmWgAAlCTK.jpg

Higgyünk Britanniában: a Sun szójátéka

A Sun szerint ha Nagy-Britannia az EU tagja marad, akkor néhány éven belül „elnyeli ez a megállíthatatlanul terjeszkedő, német dominanciájú szövetségi állam”.

A lap képtelenségnek nevezi azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket az utóbbi időszakban közgazdászok és nemzetközi pénzügyi szervezetek adtak ki a brit EU-tagság megszűnésének potenciálisan súlyos gazdasági következményeiről. A Sun szerint ugyanezek a közgazdászok „apokaliptikus jóslatokat” adtak arra az esetre is, ha Nagy-Britannia nem csatlakozik az euróövezethez. A közös valuta azóta tönkretette a szegényebb EU-tagállamokat, és milliókat tett munkanélkülivé, áll a lapban.

sun11.jpg

Az 1992-es címlap, ami megfordította a választásokat

A naponta több mint kétmillió példányban megjelenő, hozzávetőleg ötmillió olvasóhoz eljutó The Sun, amely Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás globális sajtó- és médiabirodalmába tartozik – akár a Times, vagy a Sky tévécsoport –, a brit parlamenti választások előtt is rendre deklarálja, hogy a két legnagyobb politikai erő, a Munkáspárt és a konzervatívok közül melyiket támogatja.

Sokan úgy tartják – bár ezt alátámasztó felmérések nem készültek –, hogy 1992-ben is a Sun játszott döntő szerepet a John Major vezette, a felmérések alapján előre vesztesnek tartott Konzervatív Párt váratlan választási győzelmében. Az újság a voksolás napján első oldalán közölte Neil Kinnock akkori munkáspárti vezető és miniszterelnök-jelölt képét, és kérte a népet: ha Kinnock győz, az utolsó kivándorló oltsa le a lámpát.

A kedden ismertetett legújabb közvélemény-kutatások egyöntetűen a kilépést pártoló választói tábor előnyét jelzik. A Times megbízásából a YouGov közvélemény-kutató szerint a válaszadók 46 százaléka a Brexitre kíván voksolni. A bennmaradást 39 százalék pártolta. A Brexit-tábor e felmérés szerint egy hét alatt 3 százalékponttal gyarapodott, az EU-párti választók aránya 3 százalékponttal csökkent.

A bizonytalanok és a szavazni nem kívánók kiszűrésével 54:46 a százalékos megoszlás a Brexit-tábor javára a YouGov mérése szerint. (MK/BPI/Express/Sun/MTI)