Németh Zsolt: A varsói NATO-csúcstalálkozó legfontosabb tétje…..

Egy erős NATO megteremtésének lehet a találkozója a varsói csúcs, ehhez nélkülözhetetlen egy erős, összetartó Közép-Európa, ami hozzájárulhat egy erős Magyarország megteremtéséhez is – mondta Németh Zsolt.

Németh Zsolt hangsúlyozta, a találkozó a hosszú távú alkalmazkodás kulcsfontosságú fóruma lesz.
A politikus szimbolikusnak nevezte a helyszínválasztást, szavai szerint a szövetség ezzel is a szolidaritást kívánja demonstrálni Lengyelország és a három balti köztársaság felé. Négy zászlóaljjal erősíti meg a NATO Lengyelországot és a balti államokat, és folyamatos, de nem állandó állomásoztatást fog biztosítani – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a visegrádi országok 2017-ben egy további zászlóaljjal fogják a balti országok biztonságát erősíteni.

„EGY ÚJ EURÓPAI BIZTONSÁGI TUDATOSSÁG SZÜLETETT MEG AZ ELMÚLT ÉVEKBEN.”

Szólt arról is, hogy a honvédelmi költségvetés „2 százalékos részarányát közelítjük”, idén Magyarország a GDP-jéből 1 százalékot fordít a honvédelemre. Elmondta, a következő tíz évben évente 0,1 százalékkal emeljük a honvédelmi költségvetést, így 2026-ra elérhetjük a 2 százalékos ráfordítást.

Hangsúlyozta, egy új európai biztonsági tudatosság született meg az elmúlt években. Európa nem lehet az amerikai biztonsági ernyőnek a kizárólagos haszonélvezője, forrásokat kell fordítanunk a saját biztonságunkra – húzta alá.

Fotó: fidesz.hu

Úgy fogalmazott, a varsói NATO-csúcs a „nyitott ajtók politikájának a megerősítése” is lesz. Közölte, Magyarország az elsők között ratifikálja Montenegro csatlakozását, ezáltal elkötelezettséget mutat a Nyugat-Balkán stabilitásának megteremtése mellett. A Nyugat-Balkán így elindul az euroatlanti integráció útján, és reményeink szerint hamarosan következhet az uniós csatlakozás is – jegyezte meg.

Egy erős NATO megteremtésének lehet a találkozója a varsói csúcs, ehhez nélkülözhetetlen egy erős, összetartó Közép-Európa, ami hozzájárulhat egy erős Magyarország megteremtéséhez is – zárta szavait Németh Zsolt.