Vérontás nyarára készül az EB alatt az Iszlám Állam

Vérontás nyarára készül az EB alatt az Iszlám Állam

Többnemzetiségű terrorelhárító műveletben vett részt Anglia

„Vérontás nyarát” készülnek rendezni az idei labdarúgó Európa Bajnokság alkalmából a nagy tavalyi népvándorlással az Európai Unió területére juttatott terrorsejtek, derül ki Mohamed Abrini és Salah Abeslam laptopjaiból és mobiljaiból. A Sunday Express exkluzívja

ISIS-557395.jpg

Abrini – a harminckét emberéletet követelő brüsszeli robbantásokkal összefüggésbe hozható „kalapos ember” – Abdeslammal együtt alaposan gyanúsítható a tavaly novemberi, 130 halálos áldozattal járt párizsi robbantások megszervezésével és kivitelezésével.

Hírszerző főnökök tartanak attól, hogy militáns iszlamisták „vérontás nyarát” készülnek rendezni. Ezt a két terrorgyanúsított számítógépeiből és mobiltelefonjaiból nyert adatok támasztják alá.

Brit különleges erők is részt vesznek az Operation Storm Tide 3 elnevezésű, a belgiumi Ostendében megrendezett terrorelhárító gyakorlaton, amelyet már kimondottan a pénteken induló EB-re tekintettel rendeztek meg. A 40. Kommandó katonái belga és holland különleges erőkkel közösen rohamoztak meg a gyakorlat során egy plázát és tették ártalmatlanná azokat, akik – a fikció szerint – hatalmukba kerítették az épületet és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják azt.

France-Germany.jpg

A tavaly novemberi francia-német meccs

A NATO által tervezett és Michael Fallon védelmi miniszter által elfogadott műveletben több mint nyolcszáz kommandós vett részt. A nyár folyamán több hasonló gyakorlatra kerül sor Európában.

Egy katonai forrás szerint: „Ez a gyakorlat arra összpontosított, hogy felkészüljünk és az előttünk álló Európa-bajnokság ellen irányuló támadás idején reagálni tudjunk. Az Euro 2016 meccsek kiemelt fontosságú célpontok az Iszlám Állam számára.”

Korántsem biztos azonban, hogy a terrorszervezet kizárólag Franciaország ellen készül. A hírszerző közösség értesülései szerint nem kizárt, hogy támadás lesz Köln, sőt Moszkva polgári célpontjai ellen is.

A brit hatóságok számára a legnagyobb feladatot annak a merényletnek a felderítése és elhárítása jelenti, amelyet egyes értesülések szerint Londonban terveznek az angol csapat valamelyik meccsével egy időben. Anglia Walesszel egy csoportban kezd. 11-én játszik először az oroszokkal Marseille-ben, 16-án Walesszel, 20-án Szlovákiával találkozik a csapat. Anglián és Walesen kívül Észak-Írország csapata is kinn lesz a tornán.

3ff777e47008df05.jpg

A szimultán támadások célja minél nagyobb pánik és rettegés előidézése

Az Egyesült Államok néhány napja figyelmeztette polgárait arra, hogy újabb terrormerénylet várható Európában. Egy amerikai biztonsági forrás szerint a tavaly novemberi párizsi támadás előtt Angliát is megjárt Abrini, valamint Abdeslam kihallgatása sokkal összetettebb tervezett műveletet tárt fel, mint arra korábban gondoltak.

Ezúttal is több koordinált támadást szerveztek, állította az amerikai forrás. „Lassanként felfedjük azokat a részleteket, amelyek másként nem értelmezhetők, mint az európai vérontás nyarának terveiként. Több alkalommal volt említés meghatározott dátumokról. Ezek egybe esnek egyes nagyobb európai csapatok, mint Franciaország, Oroszország, Anglia és Németország meccseivel.”

A hírforrás szerint a párizsi vérengzést kiagyaló Abdelhamid Abaaoud tavaly megreszkírozta, hogy Angliába utazzon, és két öngyilkos merénylőt toborozzon London elleni támadások céljaira. Abaaoud a tavalyi párizsi események alatt életét vesztette a St. Denis-i rendőrségi rajtaütés alkalmával.

A legtöbb információ Salah Abdeslamtól származik, akit sikerült vallatóra fogniuk a rendőröknek. Megtudták: az al-Kaida stílusban végrehajtott szimultán támadások elsődleges célja a lehető legnagyobb pánik és rettegés keltése.

Eközben az ukrán hatóságok bejelentése szerint egy 25 éves francia állampolgárt tartóztattak le az ukrán-lengyel határon még májusban. A férfinél fegyverek és robbanóanyagok voltak, amelyeket Franciaországban kívánt használni.