Atomháborúban az oroszokkal?

Atomháborúban az oroszokkal?

Akár egy éven belül, állítja egy brit tábornok

Nagy-Britannia egy esztendő leforgása alatt nukleáris háborúba keveredhet Vlagyimir Putyin Oroszországával, figyelmeztet a NATO volt magas beosztású parancsnoka, aki szerint a balti államok lesznek Moszkva következő áldozatai.

Gen.-Sir-Alexander-Richard-David-Shirreff_gallerylarge.jpg

Sir Alexander Richard Shirreff véleménye az, hogy a krími konfliktus véget vetett az Oroszország és a Nyugat közti béke utolsó esélyének is. A brit haderő volt tábornoka úgy gondolja, az atomfegyverek bevetése „keményen be van drótozva” Putyin katonai stratégiájába.

CameronPutin-Getty.jpg

Putyin Cameronnal tárgyal. „A tettei, nem pedig a szavai után kell megítélnünk”

Shirreff, aki könyvet is jelentetett meg elméletéről a riasztó 2017: War With Russia címmel, azt jósolja, hogy a háború előzményét képező konfliktus hónapok leforgása alatt bekövetkezik. A Radio 4-nak adott interjújában „hátborzongató ténynek” nevezte, hogy Oroszország realitásként számol az atomfegyverek bevetésével. „Ez nukleáris háború lesz”, mondta.

6_3_15.jpg

„Putyin elnököt a tettei, nem pedig a szavai után kell megítélnünk”, közölte a tábornok. „Lerohanta Grúziát, lerohanta a Krímet, lerohanta Ukrajnát. Erőt alkalmazott, és ezt elvitte szárazon. Egy feszült időszakban teljes mértékben lehetséges egy támadás a balti államok ellen.

Picture_14_2.jpg

Az orosz katonapolitikában kódolva van a nukleáris összecsapás

Shirreff nézeteit osztja James Stavrids amerikai admirális, aki előszót írt a brit tábornok könyvéhez. Stavridis szerint: „Putyin elnök alatt Oroszország olyan veszedelmes pályára állt, amely mindenképp a NATO-val való összecsapáshoz vezethet. Az pedig háborút jelent, ami könnyen nukleárissá válhat.”

article-2661593-1EE3E90200000578-712_964x656.jpg

A május 18-ai incidens. A kép alsó részén látható brit Typhoon észleli a fent repülő Szuhoj-27-est

Május 18-án, kedden a Royal Air Force harci gépei orosz gépekkel találkoztak, amelyek a héten már másodszor Észtország határai közelében jártak.

article-2661593-1EE3E90D00000578-700_964x566.jpg

Balra lenn a brit gép, elöl két Szuhoj

A Typhoon típusú brit gépek öt azonosítatlan repülőt észleltek nem messze a balti állam határától, de még nemzetközi légtérben. A védelmi minisztérium szóvivője szerint orosz gépek voltak, amelyek azonosító kód használata nélkül teljesítettek bevetést.