„A múltunkra és a történelmünkre vagyunk a legbüszkébbek.”

„A múltunkra és a történelmünkre vagyunk a legbüszkébbek.” 

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a kerület büszkeségéről, adottságairól beszélt, de szóba került a Pészach és a Széder este is.

 

 

Mit jelent Önnek, a kerületnek, hogy itt, az Erzsébetvárosban, a világörökségi színhelyen kezdi meg működését egy országos, zsidó tematikájú televízió, a Heti Tv?

Nagy öröm és nagy megtiszteltetés, mert a kerületünk egy nagyon fontos kerület, rengeteg fontos dolog történik itt, rengeteg fontos ember fordul meg itt, ezért is örülök annak, hogy innen indul el egy országos televíziós csatorna, sok sikert kívánok előre is.

A kerületben rengeteg szálloda található, itt van a bulinegyed, sokak szerint mintha Londont hozta volna el ide, hiszen kora estétől mintha a Sohoban lennénk. Ön mire büszke Erzsébetvárosból?

Sok mindenre lehetek büszke, egyrészt a kerület múltjából, az építészetéből, az egykor itt élt emberekből. Rengeteg Nobel díjas tanult itt egykor, nagyon sok olyan intézményünk van, amelyik világhírű embereket fogadott, nevelt. Az, hogy a kerület belvárosias, Soho jellege megvan az az önkormányzatnak nem érdeme, de nem is a hibája, egyszerűen így alakult. Ezt megpróbáltuk szabályozni, ennek köszönhetően mára sikerült bizonyos keretek közé szorítani ezt. Kétségtelen, hogy a külföld számára Erzsébetvárosnak ez az arca ismert, az összes nemzetközi televíziós társaság már forgatott itt, adott hírt a negyedről. Mi erről vagyunk ismertek, de nem erre vagyunk a legbüszkébbek. A múltunkra és a történelmünkre vagyunk a legbüszkébbek.

Erzsébetvárosban minden épül, szépül. Jelenlegi beszélgetésünk színhelyén, a Wesselényi utcai művelődési ház mikor nyit ki újra?

Néhány héten belül adjuk át az épületet, az elmúlt hetekben-hónapokban lázas munka folyt itt. Ez egykor egy fantasztikus és gyönyörű épület volt, ami kicsit megfáradt az évek során. Fűtéskorszerűsítésre volt szükség, átalakítottuk a belső tereket. A nagyközönségnek néhány héten belül átadjuk egy arra megfelelő program keretében. Innentől kezdve mindenki élvezheti a nagy munka gyümölcseit.

A városi történelmi séták jelentős része itt kezdődik a zsidónegyedben, így Ön ennek a negyednek is a polgármestere. Így Ön minden zsidó ünnepet megünnepel a helyi zsidó közösségekkel, a külföldiekkel együtt. Most milyen ünnep vár Önre?

Most pénteken Pészach ünnepén ünnepelünk együtt zsidó barátainkkal, a Goldmark teremben lesz a Széder este, ahol én magam is részt veszek. Az elmúlt években valóban nem volt olyan zsidó ünnep, ahol nem jelentem volna meg, magaménak is érzem ezeket az ünnepeket, számomra nagy öröm, hogy ezeken részt is vehetek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter