A képviselők pluszforrásokat szavaztak meg a menekültek ellátására és a terrorizmus elleni harcra

A képviselők pluszforrásokat szavaztak meg a menekültek ellátására és a terrorizmus elleni harcra

 euflag
A képviselők pluszforrásokat szavaztak meg a menekültek ellátására és a terrorizmus elleni harcra

Az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy plusz 100 millió eurót különítsenek el a menekültek Unión belüli ellátására és 2 millió eurót arra, hogy az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) belül működő Európai Terrorelhárító Központ (ECTC) új munkatársakat vegyen fel. Az év első költségvetési módosító javaslatáról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek.

“Üdvözlöm a javaslatot, mert ennek révén az EU költségvetéséből sürgős segítséget lehet nyújtani a menekültválság Unión belüli humanitárius következményeinek csillapítására. A Parlament gyorsan reagált, amikor elfogadta a költségvetés módosítását. Ez viszont megint csak egy stratégia nélküli, ad hoc intézkedés és elítélem, hogy a javaslat nem rendes jogalkotási eljárásban került a Parlament” – mondta a szavazás után José Manuel Fernandes (EPP, Portugália), jelentéstevő.

A költségvetés módosítását 584 igen szavazattal, 64 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A menekültválságra fordítandó extra 100 millió euró az első része annak a 700 milliós sürgősségi humanitárius csomagnak, amelyet az Európai Bizottság még március elején javasolt. A pénzt többek között élelmiszerre, sürgős egészségügyi ellátásra, sátrakra, higiéniás eszközökre vagy oktatásra lehet fordítani.

Az idén januárban alapított és az Uniós terrorizmus elleni küzdelem központjának szánt ECTC a közelmúltbeli terrortámadások nyomán még 2 millió eurót fordíthat majd új emberek felvételére.

Unión belüli humanitárius segélyek – állandó eszközre van szükség

A képviselők üdvözölték, hogy a menekültek Unión belüli ellátására fordítandó összeg miatt nem csökkennek az Unión kívüli segélyprogramok forrásai, mert a menekültekre szánt pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF) származik. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezeket a ráfordításokat később friss forrásokkal kellene helyettesíteni és az EU-n belüli humanitárius segélyek mobilizálására fenntarthatóbb jogi és pénzügyi keretrendszerre van szükség.