Új dimenzió az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatokban

Az Egyesült Államokban hivatalos látogatáson tartózkodó Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban kijelentette, hogy „új dimenzióba került a magyar-amerikai gazdasági együttműködés az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács megalakulásával”.   A mai napon Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i Főkonzulátuson aláírta az együttműködési megállapodást az US-Hungarian Business Council elnökével Eric Stewart-al , illetve igazgatótanácsa elnökével, Daniel Steen-el. Tudósítónk jelenti a helyszínről.

IMG_0035eeA New York-i főkonzulátuson ma délelőtt ünnepélyes keretek között került bejelentésre az Amerikai – Magyar Üzleti Tanács megalakulása. Az ünnepségen megjelent üzletembereket, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert,  Dr. Szemerkényi Réka, Magyarországnak, az Egyesült Államokba akkreditált Nagykövete, illetve Dr. Kumin Ferenc New York-i főkonzul köszöntötte. Mindketten hangsúlyozták, hogy a mai napon történő bejelentés fontos lépés a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokban.

IMG_0037eeSzíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes aláírás alkalmával elmondott beszédében kiemelte, hogy szerinte a most megalakult Amerikai – Magyar Üzleti Tanács legfőbb célja, hogy segítse az amerikai befektetések megjelenését a magyar piacon. Szíjjártó Péter  hozzátette, hogy a tanács feladata, hogy elősegítse azt is, hogy az amerikai vállalatok és a magyar kormány között egy olyan struktúra alakulhasson ki, amelynek segítségével a már meglévő kapcsolatok tovább fejleszthetők legyenek.

Szíjjártó Péter beszédében úgy fogalmazott, hogy  az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács megalakulását azért tartja jelentősnek, mert „küzdelem zajlik az amerikai befektetésekért”. Szíjjártó Péter  szerint ennek a küzdelemnek lehet az eszköze a most megalakult üzleti tanács. A tanácstól egyértelműen azt várják, hogy a tanács tevékenysége fellendíti majd az amerikai beruházásokat. Szíjjártó Péter  arról is említést tett beszédében, hogy ennek a célnak az érdekében az Eximbank ötszázötvenmillió dolláros hitelkeretet biztosít majd.

IMG_0045eeAz Amerikai-Magyar Üzleti Tanács alapítói között jól ismert cégek vannak, köztük olyan jelentős, és világhírű cégek, mint a Coca-Cola, a Johnson & Johnson, az Eli Lilly, és a Pfizer, valamint ott van a Citibank és a MetLife is. A 11 tagú igazgatótanácsnak tagjai a felsorolt cégeken kívül az Owens-Illinois, a BorgWarner, a Parsons, a Warburg Pincus és a Philip Morris International egy-egy képviselője.

Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács elnöke a tanács megalakulásáról szól bejelentést követően, tudósítónkkal folytatott beszélgetése alkalmával elmondta, hogy személy szerint sokat vár a most megalakult tanácstól. Szeretné, ha a két ország kereskedelmi, gazdasági fejlődését eredményezné a tanács munkája.

 

W.B.P.I. / Barát Tamás