Anno -2004. április 5. JÁKOB LILI HAGYATÉKA: MEGJELENT AZ AUSCHWITZ ALBUM

JÁKOB LILI HAGYATÉKA: MEGJELENT AZ AUSCHWITZ ALBUM

Jákob Lili hagyatéka: megjelent az Auschwitz Album
Megjelent az Auschwitz Album magyar nyelvű kiadása; egy 1944-es magyarországi, kárpátaljai transzport sorsát képekben dokumentáló kötet a több mint húsz éve közzétett héber és angol nyelvű változat hasonmása. 
2004. április 5. 16:58
Breuer Péter, az Auschwitz Album magyar kiadásának szerkesztöje

A magyarországi holokauszt 60. évfordulójára, egyelőre háromezer példányban napvilágot látott kiadvány ez év végéig valamennyi iskolába és könyvtárba eljut, kereskedelmi forgalomba nem kerül.Breuer Péter újságíró elmondta, hogy a kötet a korábbi kiadásokhoz képest újabb nevekkel, képaláírásokkal egészült ki, hiszen azóta sokan felismerték magukat vagy családtagjaikat a fotókon.

A könyv elő- és utószóval bővült, valamelyest módosult a tanulmányok szövege: javították a történeti hibákat, négy mondatot teljesen kihagytak.

A kötetet 1945 áprilisában Dora-Mittelbau egyik SS-barakkjában találta meg a meleg ruha után kutató Jákob Lili, amikor a koncentrációs tábort az amerikai csapatok felszabadították. Az album 235 fotót tartalmazott, az egyiken az akkor 19 éves lány döbbenten ismerte fel családtagjait.

A képeket az auschwitzi SS azonosítási szolgálatának vezetője és asszisztense készítette; nemcsak a foglyok válogatását, hanem a gázkamrák felé tartó halálra ítélteket és a zsidóktól elrabolt javak feldolgozását is lefotózták.

Jákob Lili 1948-ban Amerikába emigrált, 1999-ben hunyt el. Az albumot 1980-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek adományozta. A fotókról 1946-ban a prágai Zsidó Múzeumban másolatokat készítettek, az egyik sorozat később Budapestre került, azt 1962-ben a Magyar Nemzeti Múzeum kapta meg.

Harsányi László, a holokauszt-megemlékezések miniszteri biztosa utalt arra, hogy az Auschwitz Album képei köré szerveződik a hivatalosan április 15-én megnyíló budapesti Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállítása, az eseményre Izrael Állam elnöke magával hozza a kötet eredeti példányát.

Varga László történész elmondta, hogy az albumban nem egy transzportról van szó, bár a képeken látható emberek többsége valóban Kárpátaljáról érkezett Auschwitzba. Konkrét példákon keresztül felhívta a figyelmet néhány pontatlanságra is. Például egy asszony névvel szereplő három gyermeke – tudomása szerint – semmiképpen sem lehetett a transzportban, őket ugyanis egy későbbi időpontban deportálták Szombathelyről. A pontatlanság oka feltehetőleg az, hogy egy túlélő az asszonyt felismerve valószínűsítette, a nő mellett három gyermeke látható a képen.

Darányi András, a budapesti emlékközpontot működtető Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény nyitó tárlatán a 235 képből 150-et állítanak ki, a többit számítógépen teszik megtekinthetővé.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról szólt: hatvan év elteltével úgy látja, “nem adtuk meg a végső tisztességet”.

A bemutatón kérdésként felvetődött, miért maradt benne a magyar kiadásban az egyik külföldi szerző tanulmányának következő mondata: “a Horthy-rezsim komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy kordában tartsa az ultranacionalista erők szervezkedését és ideológiai térnyerését”. Breuer Péter válaszként leszögezte, hogy hasonmás kiadásról van szó, közlése szerint ez olyan mondat, amit nem lehetett kihúzni.

Az album kiadását Hiller István, a kulturális tárca vezetője miniszteri keretéből, míg a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázati úton támogatta – hangzott el az eseményen. “A múlttal való szembenézés sohasem könnyű feladat. Vagy azért nem, mert keveset tudunk róla, vagy azért, mert túlságosan is sokat” – írta előszavában a miniszter. A trauma oldásának legjobb módja, ha kimondjuk a rettenetet és éppen ideje már, hogy ezt megtegyük.

MTI nyomán
Holokauszt-évforduló kiállítással, vetítésekkel, konferenciával

Auschwitz Album az iskoláknak

|Utolsó módosítás: 2004. 4. 16. 00:00|Közélet » Társadalom
Mától három napon át folyamatos programokkal várja a tegnap megnyílt Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény a látogatókat. A központ időszaki kiállításán az Auschwitz Album képei láthatók, a kötet az évfordulóra jelent meg magyarul, s az év végéig minden általános és középiskola, illetve minden könyvtár kap belőle példányt.
Ünnepélyes keretek között megnyílt a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény a Páva utcai zsinagógában, valamint a mellette lévő háromszintes épületben. A IX. kerületi zsinagóga most az eredeti, 1924-es állapotában látható. A kulturális tárca 1,75 milliárd forintot tervezett az emlékközpont létrehozására, de ez az összeg nem foglalja magában a kiállítások, a leendő állandó tárlat költségeit. Az emlékközpontban, amely dokumentációs és kutatási, oktatási központnak épült, nem látható még állandó kiállítás. Mivel ez alaposabb előkészítést igényel, ezért az állandó tárlat valószínűleg csak 2005-ben nyílik meg.Az intézményt a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány működteti, amely egy 2002-es kormányhatározat alapján jött létre kiemelten közhasznú szervezetként. A Holokauszt Emlékközpont ma déltől vasárnap 18 óráig folyamatosan várja az érdeklődőket. A három nap alatt a látogatók több dokumentumfilmet is megtekinthetnek, a volt zsinagógában naponta vetítik Claude Lanzmann monumentális, 9 és fél órás alkotását, a Shoah-t is.

A mától látogatható időszaki kiállításon az Auschwitz Album képei láthatók, ez az album az angol és a héber kiadás után a napokban látott napvilágot magyarul. A kiadvány egy kárpátaljai magyar transzport történetét dokumentálja, a fotókat 1945-ben az akkor 19 éves Jákob Lili találta meg egy SS-barakkban, a képeket az auschwitzi SS azonosítási szolgálat vezetője és helyettese készítette. Jákob Lili 1980-ban az anyagot a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek ajándékozta.

A holokauszt-évfordulóra megjelent magyar Auschwitz Albumhoz  Hiller István kulturális miniszter írt előszót. Mint a kiadvány szerkesztője, Breuer Péter lapunk kérdésére elmondta: az album kereskedelmi forgalomban nem kapható, de az év végéig minden általános és középiskola, illetve minden könyvtár kap belőle példányt. Rendkívül hamar, három hónap alatt készült el, így első lépésben 3000 példányt nyomtattak belőle, de már előkészületben van az utánnyomás. Az Auschwitz Album kiadását az tette lehetővé, hogy a magyar kulturális tárca miniszteri keretéből kaptak rá pénzt. Kisebb összeggel a Nemzeti Kulturális Alapprogram is támogatta a kiadását. A nyitó tárlaton az album 235 fotójából körülbelül 140 tekinthető meg, de a többi is megnézhető számítógépen.

Mától három napon át A holokauszt Magyarországon címmel nemzetközi tudományos konferencia helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia, ahol elismert magyar és külföldi tudósok tartanak előadásokat. A szervező Molnár Judit, a szegedi tudományegyetem politológiai tanszékének docense lapunkat úgy informálta, hogy a konferencia teljes költségét beépítették a közalapítvány költségvetésébe, azaz a konferenciát is a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma finanszírozza.

A nemzetközi események mellett fontos, hogy szerte az országban méltó módon emlékezhessenek a magyarországi holokauszt 60. évfordulójára, ezért a Nemzeti Kulturális Alapprogram 100 millió forintos kerettel pályázatot írt ki, amelyen 70 település nyert kisebb-nagyobb összeget.

Szerző: Eszéki Erzsébet