Gulyás Gergely az ötpárti egyeztetést követő keddi sajtótájékoztatóján.

Az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet önálló tényállásként jönne létre – ismertette Gulyás Gergely az ötpárti egyeztetést követő keddi sajtótájékoztatóján.

A megváltozott biztonságpolitikai kihívások megvitatására ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Honvédelmi Minisztérium. A tárca és a kormány is úgy ítéli meg, hogy a terrorveszélyhelyzetre vonatkozóan egyértelmű alaptörvényi szabályozásra van szükség, tekintettel arra, hogy az elmúlt évben alapvetően megváltozott az európai biztonsági helyzet – mondta el az egyeztetést követően Gulyás Gergely.

„A TÁRCA ÉS A KORMÁNY IS ÚGY ÍTÉLI MEG, HOGY A TERRORVESZÉLYHELYZETRE VONATKOZÓAN EGYÉRTELMŰ ALAPTÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSRA VAN SZÜKSÉG.”

A Fidesz frakcióvezető-helyettese kiemelte, a terrorveszélyhelyzet önálló tényállásként jönne létre, mely hasonlítana az alaptörvényben most is megtalálható veszélyhelyzethez. Hasonló felhatalmazást is biztosítana a kormánynak, de lennének plusz garanciák is – fejtette ki.

A javaslat alapján a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kormány olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alaptörvény rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását – sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint – átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha az Országgyűlés nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor hatályon kívül kell helyezni azokat. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a javaslat a honvédség felhasználását teszi lehetővé, ugyanakkor nem harci cselekmény szerinti bevetésre, hanem a rendőrség támogatására vonatkozik.

Fotó: fidesz.hu

A képviselő leszögezte, azon nem lehet vitatkozni, hogy olyan terrorfenyegetettség van Európában – és szerényebb mértékben Magyarországon -, mely hogy ha előáll, akkor arra egyértelműen, világosan és alkotmányos szabályozás mellett reagálnia kell a mindenkori kormánynak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai országok – különösen a párizsi terrortámadások után – arra vonatkozóan módosítanak a szabályaikon, hogy a katonaságot ilyen helyzetekben be lehessen vetni azért, hogy segítséget nyújthassanak a belbiztonsági feladatok ellátásában.

A fideszes politikus sajnálja, hogy a honvédelmi miniszter meghívásának nem tett eleget a Magyar Szocialista Párt. Úgy látjuk, hogy az MSZP nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen meg tudjon fogalmazni saját álláspontot – jegyezte meg. Gulyás Gergely úgy látja, az LMP és a Jobbik konstruktív hozzáállásról biztosította a kormányt; a szabályozás egyértelműségének fontosságát és indokoltságát nem vitatták a megjelent ellenzéki pártok, a részletekben voltak viták.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese megjegyezte, mivel alaptörvény-módosításról lenne szó, ezért az összes parlamenti képviselő kétharmadának a támogatása szükséges. Akkor lesz alaptörvény-módosítás, ha a teljes kormánypárti frakción túl lesz még legalább két ellenzéki képviselő, aki megszavazza a javaslatot. Gulyás Gergely erre jó esélyt lát