Az Izraeli Kulturális Intézet decemberi hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet decemberi hírlevele

Az Izraeli Kulturális Intézet decemberi programajánlója
Filmfesztivál

XIX. Izraeli Filmhét
2015 / 12 / 03 – 2015 / 12 / 09
A Puskin moziban régebbi és új filmeket is láthat a közönség, illetve a programot előadások teszik teljessé. Az idei év témája – a sokszínűség – a filmek gondos kiválasztását igényelte, amelyek bepillantást engednek az izraeli lakosság életébe. A kultúra, a nemi identitás, a vallás és az etnikum, csak néhány azon számtalan sajátosság közül, amelyek az izraeli nemzet felfogásában és hiedelmeiben nagy szerepet játszanak. A Filmhét Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében valósul meg.

Izraeli Filmhét – Beszélgetések Yael Perlovval
12 / 04 / 20:30 (Víz projekt)
12 / 05 / 18:30 (Kávé projekt) 
Yael Perlov, a Tel-Aviv Egyetem oktatója izraeli és palesztin filmeseket indított útjukra, hogy

hozzanak létre a kávé és a víz által inspirált rövidfilmeket. A kávé része kulturális identitásunknak, társadalmunk valóságának és sokféle embert hoz össze. A víz egyszerre testesíti meg a lehetőségek forrását és minden dolgok eredendő ősmagvát. Ezek a teljes kreatív szabadságot élvező, izraeli-palesztin stábokkal készült filmek személyes perspektívájú, merész valóságképeket tárnak elénk. A filmvetítések után Yael Perlovval beszélgetünk.

Kiállítás
A pápai zsinagóga – múlt és jelen: Zoltai Bea kiállítása
2015 / 11 / 26 / – 2016 / 01 / 14

„Ideje van a hallgatásnak és ideje a szólásnak” (Pr. 3.7.) A kiállítást  köszönti  Gyémánt László Kossuth-díjas,  érdemes művész. A kiállítást  megnyitja  Martos Gábor művészeti író, a Múzeum Café főszerkesztője. Közreműködik Madaras János csellóművész. Megtekinthető: 2015. 11. 26-tól 2016. 01. 15-ig. A kiállítás az Európai Zsidó Kulturális Egyesület támogatásával jött létre.
Egyéb programok
Bibliodráma
2015 / 12 / 03 / 18:00
A bibliodráma évezredes hagyományokban gyökerező, sokrétű, kreatív csoportos tevékenység, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálnia!
Mindennek megvan a maga ideje!
Várni. És aztán fogadni, elfogadni, befogadni. Mindent a megfelelő időben. Kellene. Ha sikerül. Ha van megfelelő idő. Ha van idő. Hogyan lehet megtudni, hogy mi a megfelelő idő? Biztos várni kell mindenre? Vagy mit üzen ma nekünk a Prédikátor könyve?
Kozmetikai vásár és jótékonyság
2015 / 12 / 03 / 19:00
A Keren Hayesod női csoportjának következő rendezvénye a kozmetikumok és a bőrápolás világáról szól. Neves szakemberek véleményével is találkozhatunk, és kedvezményes áron vásárolhatunk termékeket. Bővebb információ és regisztráció: Lónyai Judit, [email protected]
A belépő ára 4000 Ft, amivel most is Izraelt támogatjuk.
Hanukai vásár az IKI-ben!
2015 / 12 / 06 / 16:00 – 19:00
Soha nem tudod hova menj Hanukázni? Annyi lehetőség van, hogy már nem tudsz választani közülük? Szeretnél egy programot ahol az összes barátod ott lehet egyszerre?
December 6-án az IKI-ben a Hanoar és a Hasomer-tól egészen a Taglit Birthright Israel és a Maccabi Vacig mindenkivel találkozhatsz, hogy egy nagy közös ünnepségen részt vegyünk.

Tagliot
Hanukaraoke
2015 / 12 / 10 / 19:00
Tagliotosok és Mózesesek!
Közeledik a Hanuka, ezért szeretnék megbuliztatni titeket. Ezúttal a Tagliot és a Mózes Ház közös szervezésében várunk minden ünnepelni vágyót.
Együtt köszöntjük a hanuka ötödik estéjét  is gyertyagyújtással.
#Masa
Tagliot Open Mic: Csepregi Zsolt előadása
2015 / 12 / 17 / 18:30
Izrael nem fog boldogan visszaemlékezni 2015-re, hiszen számos külső és belső kihívás érte. Nyáron a nagyhatalmak megállapodtak a zsidó állam eltörlésére felesküdött Iránnal. Ősszel kirobbant a „Kés-Intifádának” nevezett erőszakhullám, melyben tucatnyi izraeli vesztette életét. Mennyiben veszélyeztetik ezen kihívások hosszútávon a zsidó állam és lakosságának biztonságát, mit várhat Izrael a 2016-os évtől?