A MASHAV, azaz az Izraeli Külügyminisztérium: Katasztrófa Elhárítási Szemináriuma Budapesten

Cooperstein Úr, mi járatban van Magyarországon?

 

hungaria-izrael degel

Mr. K: A MASHAV, azaz az Izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Együttműködés részlege munkássága keretében vagyok itt, amely világszerte altruista tevékenységeket lát el már az 50-es évek óta. Itt a magyar külügyminisztériummal működünk együtt, egy Katasztrófa Elhárítási Szeminárium megrendezése végett. A program nem konkrétan Magyarországgal, hanem a környező országokkal kapcsolatos, mint például Moldávia és Ukrajna.

BP: Az Ön véleménye szerint, a szemináriumi munkából levont következtetése alapján, hol tartanak a magyarok ezen a téren?

Mr. K: Nem az én feladatom ezt megítélni, itt egy közös munkáról van szó, mindenki hozzájárul valamivel a tréninghez. Emellett egy nagyon érdekes rendszerről van szó, ami nagyon illik az itteni szükségletekhez. Nehéz ezt máshoz hasonlítani, de nagyon rendezettnek tűnik.

BP: A kurzus célja viszont, hogy Izrael nyújtson segítséget Magyarországnak, illetve a Magyarországot körülvevő országoknak?

Mr. K: A kurzus célja az információcsere a katasztrófa elhárítás témájában. Így is rendezték meg, én is előadok az izraeli oldalról, illetve a magyar résztvevők is tartanak előadásokat, mindenki hozzájárul a munkához. Így tud igazán gazdagodni mindkét fél tudása.

BP: Akkor, ha jól értem, akkor egyszerre oktat és tanul.

Mr. K: Ez mindig így van, hiszen nincs olyan szituáció, ahol az ember csak tanítana. Van egy héber közmondás, mely szerint a tanításból az oktató is mindig tanul. Az oktatás mindkét fél fejlődését szolgálja. A tréning valóban egy közös munkája az előadóknak, ide értve a magyar és az izraeli oldalt is, és én is rengeteget tanulok belőle.

BP: Milyen a kapcsolat Izrael és Magyarország, illet a környező országok között ezen a téren?

Mr. K: Nem tudok erre válaszolni, hiszen én külső tanácsadója vagyok az izraeli külügyminisztériumnak, nincs sok információm az állandó kapcsolatokról ebben a témában. Viszont elég széles témakörről beszélünk, és más fórumokból már ismerem azokat az embereket, akik katasztrófa elhárítással foglalkoznak ezekből az országokból, akár az ENSZ-ben, akár más nemzetközi szervezetekben.

BP: Szeretne még valamit hozzáfűzni?

Mr. K: Nagyon megtetszett Magyarország, most először vagyok itt. Az emberek, az ételek és maga az ország is nagyon rokonszenves. Sokat lehet innen tanulni, ideértve Izrael, és a katasztrófa elhárítás témákról is. Úgy érzem ez egy olyan ország, amivel sok téren tudnunk együttműködni. Tegnap volt egy látogatás egy egyetemen, ahol nagyon sok a modern technológiai eszköz, amit meg kell ismernünk és tanulnunk. Ez lehetne az egyik alapja a jövőbeni vállalkozásoknak és együttműködéseknek.