Breuer: Szükség van állandó éberségre

Szükség van az állandó éberségre

 

A Közel-Kelet a párizsi események után. Más lett a világ véleménye? Lesz előrelépés? Breuer Péter külpolitikai újságíró szerint még nem tudni, hogy ki lesz az, aki felvállalja azokat a döntéseket, amelyek után az Iszlám Államot le lehetne győzni. Breuer szerint bármi is történik, folyamatos éberségre van szükség

 

 

A magyar külügyminiszter Izraelben tárgyalt, ahol – a tudósítások szerint – megértéssel fogadták az Orbán kormány álláspontját a migráció kérdésében. Ez mit is jelent?

Az izraeli média beszámolói alapján azt lehet állítani, hogy Magyarország nagyon népszerű a Közel-Keleten. Ez jelenti a kormányzati álláspontot a migráció ügyében, de azt is, hogy Magyarország nem támogatta az EU azon döntését, melynek értelmében az 1967 után Izrael fennhatósága alá került területeken előállított termékeket megcimkézik, azaz nem használják az Made is Israel feliratot. Bármilyen furcsa is, de a magyar válogatott mérkőzését is sokan követték nyomon Izraelben, ahogy azt is, hogy a külügyminiszter egy Puskás Ferenc aláírásával díszített labdát adott ajándékba Netanjahu miniszterelnöknek.

Mi lesz most a térségben a párizsi merényletek után?

Ha valaki azt hiszi, hogy kitör majd az európai összefogás, Asszad nem lesz Szíria elnöke, hogy Európa egy komoly támadást intéz majd az Iszlám Állam katonái ellen, akkor az téved. Az amerikai elnök sem szeretne a választások közeledtével amerikai lobogóval letakart koporsókat látni, ahogy a francia elnök sem, azaz egyelőre nem küldenek szárazföldi csapatokat harcolni.

Obama elnök is ezt jelentette ki, azzal, hogy az ott harcoló helyi erőket kell felfegyverezni.

Valóban, azonban tudomásul kéne venni, hogy már többször bebizonyosodott, hogy ez nem járt sikerrel, mert még azt sem tudjuk, kit kell felfegyverezni.

Törökország kivételével azt gondolják, a kurdokat kell így megtámogatni.

Lehet, de Törökországtól függ, hogy hány repülőt enged a területéről felszállni, itt van a jelentős utánpótlás-útvonal, tehát ez nem ilyen egyszerű, hogy figyelmen kívül hagyják a török véleményt.

Visszatérve a Szíriára, ott is az látszik, hogy a menjen vagy maradjon Asszad kérdésben most Putyin orosz elnök álláspontja áll nyerésre, aki a maradás mellett van.

Nemrégiben volt egy tanácskozás Bécsben, ahol a külügyekért felelős uniós biztos szerint előbb utóbb majd lemond Asszad elnök, választások lesznek, ahol majd lesznek győztesek. Igen, csak azt nem lehet tudni, hogy majd ki győz, ennél a szíriai helyzet sokkal komplikáltabb. Nem beszélve arról, hogy mindehhez a történethez valóban meg kéne nyerni Oroszországot. Az orosz külügyminiszter is többször megszólalt ezen a tanácskozáson, ebből is úgy tűnik, Oroszországnak sokkal nagyobb szüksége van az ottani kikötőkre, a saját jelenlétének megerősítésére, mint ahogy azt sokan gondolják.

Az Iszlám Állam most már Izrael közelében egyre aktívabb, legutóbb Libanonban robbantottak, amihez hasonlót ebben az országban még nem követtek el. Az, hogy egyre közelebb kerülnek a határhoz, az milyen választ hozhat Izraeltől?

Azt lehet látni, hogy az izraeli hadsereg fel van készülve, legutóbb a Sinaj félszigeten volt egy behatolási kísérlet, a hadsereg katonái tizenöt embert lőttek le. Tudni kell azt is, Izrael aggodalommal figyeli az eseményeket, a környéket, repülőgépeik időnként Bejrút, Damaszkusz felett is elrepülnek.

Mit tesznek a gépek?

Meg nem erősített hírek szerint legutóbb Damaszkusz mellett bombáztak. Tudni kell, általában a Heszbollah vonalait, illetve az Iránból érkező fegyverszállítmányokat veszik célba. Egy dolog biztos, és ez a térség minden problémájára is igaz, amennyiben le akarjuk győzni az Iszlám Államot, ezt nem lehet levegőből megoldani. Gyalogságot kell bevetni, persze kérdés, lesz-e erre megfelelő döntés, azaz ki lesz az, aki felvállalja ezt.

Izrael már évek óta a frontvonalban van, amikor európai közéleti emberek a harmadik világháborúról, Európa és az iszlám csatájáról beszélnek, akkor ezt miként kommentálja a zsidó állam?

Az izraeli média azonnal közvetít mindenhonnan, mindenhol, így volt ez most is a legutóbbi merénylet kapcsán. Már azért is tudósítottak azonnal, mert Európa legnagyobb zsidó közössége Franciaországban, azon belül is Párizsban él. Ebben az esetben is azt mondja Izrael, békét csak és kizárólag a terrort teljes felszámolásával legyőzni, ehhez szükség van egy folyamatos 24 órás éberségre.

Ezt hogyan érti?

Nézzük meg, hogy mi történik. Most még szenvedjük ennek a borzalmas támadás minden részét, majd egy hónap múlva elfelejtjük, hogy mi is történt. Izrael más, ott az emberek állandó készültségben vannak, ne lehet a buszon felejteni semmit, nem vesznek fel a földről olyat, amiről nem tudják, hogy mi az, rengeteg biztonsági ember van. Érdemes megnézni az izraeli légiközlekedési céget, ez privát cég, de vannak benne állami részvények is, pontosan a biztonság miatt. Hihetetlen erőforrásokat fordítanak arra, hogy biztonságosak legyenek a repülések. Az izraeli gépek rakétaelhárítóval rendelkeznek, nem nagyon történik meg, hogy lelövik őket, persze a terrorszervezeteknek sincs még olyan rakétája, amelyik a magasban érné el a gépeket. Azért az furcsa, hogy keveset lehet hallani az orosz repülőgépről, az Ön által is említett libanoni merényletről, vagy éppen arról, hogy nemrégiben egy esküvőre készülő családnak két tagját lőtték agyon. Ez utóbbiról szinte egy sor sem jelent meg. Tévesen lehet azt gondolni, hogy azért nem vesz róla tudomást a világ, mert messze van. Szerintem ez ellen is tenni kell, és valóban ébernek kell lenni.

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV Start 2015. november 17-i adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.