Orbán Viktor viszonválaszában a Parlament hétfői ülésén.

A gyász még mértéktartásra int, de várni nem szabad, hiszen nem tudhatjuk, tettek nélkül a terrorcselekmények mikor történnek meg újra – jelentette ki Orbán Viktor viszonválaszában a Parlament hétfői ülésén.

Schiffer András véleményére válaszolva felhívta a figyelmet, hogy rossz reflex a dolgok globális természetére való hivatkozással halogatni a tetteket. Mint mondta, az unióban ez történt az első párizsi merényletektől egészen a magyar kormány kerítésépítésről szóló döntéséig. Leszögezte, addig vártunk a közös megoldásra, amíg világos lett, hogy „közösen eddig semmi sem kerekedett ki ebből”.

Tegye mindenki, ami saját lehetőségeiből, tehetségéből, állapotbéli kötelezettségéből rá nézve adódik – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: így cselekedett Magyarország. Úgy folytatta, a probléma globális, de meg kell határozni, hol van ebben a mi helyünk és kötelezettségünk. A magyar kormány meggyőződése, hogy amit megtehetünk, azt meg is kell tenni – jelentette ki.

Az ellenzéki képviselő másik gondolatára utalva kijelentette, a probléma nem azzal volt, hogy a titkosszolgálatok nem működtek együtt, hiszen hónapok óta minden európai titkosszolgálat a terrorveszélyre hívja fel a figyelmet. Szavai szerint nem takarózhatunk azzal, hogy nem álltak rendelkezésre információk. A baj a bevándorlás természetéből adódott: mindenfajta kontroll nélkül, szabályozatlanul özönlenek be emberek háborús övezetekből a mi békés világunkba – mondta.

Fotó: fidesz.hu
„AMÍG EZ A KORMÁNY LEVEGŐT TUD VENNI, SEM KVÓTA, SEM VISSZATOLONCOLÁS NEM LESZ.”

Orbán Viktor határozottan visszautasította Magyarország felelősségét, hozzátéve: az ellenzék oldaláról azt mondani, hogy felelőssége van hazánknak: öngyűlölet.

A Jobbik reakciójára úgy válaszolt, a biztonság valóban nem pártpolitikai kérdés, az együttműködés módjának lehetőségeit pedig a megfelelő időben keresni fogják. Kijelentette, a kormány határozottan fellép mind a kényszerbetelepítés, mind a visszatoloncolás ellen is. „Amíg ez a kormány levegőt tud venni, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz” – szögezte le.

A kereszténydemokrata visszajelzésre válaszul kifejtette, érdemes elgondolkodni azon, ha így mennek tovább a dolgok, mi lesz az európai civilizációval. Vajon képes-e egy civilizáció arra, hogy fenntartsa magát, ha azokat az embereket, akik létrehozták, másfajta emberekre cseréljük le? – tette fel a kérdést.

A szocialista vezérszónok azon mondatával, miszerint a terrorizmusért a terroristák a felelősek, egyetértett, hangsúlyozva: a kijelentés önmagában nem áll meg, hiszen azt is meg kell kérdezni, ki felelős a saját védelmünkért. A miniszterelnök leszögezte, a terrorveszély minimálisra csökkentése, a felkészülés, az elhárítás a mi felelősségünk.

A bevándorlásra nemhogy nemet mondott az unió, de járművekkel szállították be az embereket – mondta. Higgadtan, mértéktartással, de fel kell tennünk azt a kérdést, hogy Európa vezetői megtettek-e mindent annak érdekében, hogy az európaiak biztonságát megvédjék – fogalmazott, megjegyezve, akkor is, ha nem ők felelősek a terrorcselekményekért.

„A TERRORVESZÉLY MINIMÁLISRA CSÖKKENTÉSE, A FELKÉSZÜLÉS, AZ ELHÁRÍTÁS A MI FELELŐSSÉGÜNK.”

Felvetette, vajon a párizsi esemény egy „kisiklás” volt, vagy rendszerszintű hiba. Nem arról van szó, hogy az az ideologikus gondolkodás – ami az európai értelmiséget mindig is jellemezte – túl nagy teret kapott a józan ésszel szemben, egyfajta öngyilkos hajlamot adva? – kérdezte.

Mint mondta, csak így lehet magyarázni, hogy háborús övezetekből mindenféle ellenőrzés nélkül hoz az unió tömegeket területére.

Leszögezte, ezért nem javításra, hanem új európai politikára van szükség, egyébként nem tudjuk megvédeni magunkat.

Európának tudnia kell, hogy nem először hibázik, ha az európai politika nem elég erős, bizonyos őrült ötletek elhatalmasodnak a kontinensen – hívta fel a figyelmet. Kifejtette, a nemzeti szocializmus és a fajelmélet, a sztálinizmus olyan hibák voltak, mint a nemzetállamok megszüntetése lenne.

Határozottan ki kell állnunk a nemzetek Európája mellett, és a nemzeti alapon szerveződő Európai Unió mellett – jelentette ki.