Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a Parlamentben.

A kötelező betelepítési kvóta veszélyes, mert szétterítené a terrorizmust Európában – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a Parlamentben.

A pénteki párizsi merényletekkel kapcsolatban a miniszterelnök a magyarok részvétét tolmácsolta Franciaországnak és a francia népnek. A kormányfő leszögezte, az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk. Franciaország az unió tagja, innen nézve Párizsban az Európai Uniót támadták meg; a közösség tagjai vagyunk, tehát ez a mi ügyünk is – fejtette ki. Hozzátette: ami péntek éjszaka történt, az megtörténhet más helyeken is Európa-szerte, mi sem vagyunk biztonságban.

„RAGASZKODJUNK AHHOZ, HOGY MAGUNK DÖNTSÜK EL, KIT AKARUNK BEENGEDNI, KIVEL AKARUNK EGYÜTT ÉLNI.”

Orbán Viktor aláhúzta, itt az idő, hogy az unió vezető politikusai ráébredjenek és megértsék, hogy mi a tét. Hangsúlyozta, ezidáig mi, magyarok azon voltunk, hogy lezárjuk a határt a Közel-Keletről és Afrika felől érkező áradat előtt; meg is kaptuk, hogy ez nem emberséges. De mi az emberségesebb? Lezárni a határokat az illegális határsértők előtt, vagy ártatlan európai polgárok életét kockára tenni? – tette fel a kérdést.

A miniszterelnök leszögezte, az élethez való jog minden más jogot megelőz, mint ahogy az önvédelem joga is erősebb minden másnál. Hozzátette: semmiféle ideológia vagy gazdasági érdek miatt nem tehetjük ki életveszélynek az európai polgárokat.

A kormányfő hangsúlyozta, az unió sodródik, gyenge, bizonytalan és bénult. Tanácskozás, konferencia van rogyásig, de megoldások nincsenek; ideológiák hálójában vergődünk, ahelyett, hogy a józan ész és saját kulturális hagyományaink alapján cselekednénk – jegyezte meg. Számos európai ország vezetője azon agyal, hogy miképp oldják meg a bevándorlók tömegeinek a szállítását és befogadását, ahelyett, hogy közösen gyakorlati lépéseket tennénk végre az áradat megállítására – fogalmazott.

A miniszterelnök aláhúzta, Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, miközben napról napra újabb bizonyítékokat kapunk arról, hogy rossz. Úgy érezzük, hogy Európa léte a tét, Brüsszel azonban rossz üzeneteket, újabb meghívásokat küld a migránsoknak, ahelyett, hogy megüzennénk nekik végre határozottan és becsületesen, hogy itt nem az várja őket, amire számítanak – tette hozzá. Többször figyelmeztettük az Európai Unió vezetőit, hogy ne hívják be ezeket az embereket Európába – emlékeztetett.

Fotó: fidesz.hu
„BEBIZONYOSODOTT, HOGY A TERRORISTÁK ARRA HASZNÁLJÁK FEL A NÉPVÁNDORLÁST, HOGY ELVEGYÜLJENEK AZ OTTHONUKAT A JOBB ÉLET REMÉNYÉBEN ELHAGYÓ EMBEREK TÖMEGÉBEN.”

A kormányfő szerint aki józan ésszel végig gondolta a korlátlan népvándorlás lehetséges következményeit, tisztában lehetett azzal, hogy milyen veszélyeket rejt magában. Felhívta a figyelmet arra, Európa összes vezetője tudott a veszélyről, biztonsági szakemberek, titkosszolgálati, hírszerzési, rendőri vezetők folyamatosan figyelmeztették Európát a terrorveszély növekedésére.

Orbán Viktor leszögezte, nem szabad tömegeket ellenőrizetlenül beengedni, ráadásul olyan területekről, ahol az európai államok éppen katonai akciókat hajtanak végre. Bebizonyosodott, hogy a terroristák arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, senki sem tudja megmondani, hogy hány terrorista érkezett a migránsok között eddig, és hányan érkeznek még nap mint nap.

A kormányfő leszögezte, minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy Európa nem bír el ennyi embert, a kontinens gazdasága nem tud megbirkózni ekkora teherrel. Orbán Viktor hangsúlyozta, a gazdasági realitásokon túl a népvándorlás súlyos veszélyeket is jelent. Elmondta, péntek este megtapasztalhattuk, hogy a népvándorlás hatványozottan növekvő terrorveszélyt jelent, ezen kívül növeli a bűnözés veszélyét, és a más földrészekről, kultúrákból ideérkező emberek tömeges betelepülése veszélyt jelent a kultúránkra, életformánkra, szokásainkra, hagyományainkra.

Orbán Viktor kiemelte, a történtek fényében szólni kell a kötelező betelepítési kvóta kérdéséről is. A kormányfő hangsúlyozta, a kvóta arról szól, hogy valahol Magyarországon kívülről akarják megmondani, hogy nekünk, magyaroknak kivel kellene együtt élnünk. Ezt továbbra se fogadjuk el, ragaszkodjunk ahhoz, hogy magunk döntsük el, kit akarunk beengedni, kivel akarunk együtt élni – javasolta a miniszterelnök a Háznak. Leszögezte, a kötelező betelepítési kvóta nem Európa. Értelmetlen, nem távol tartja, inkább meghívót jelent a migránsoknak – tette hozzá. A miniszterelnök szerint ha ez így megy tovább, akkor az a schengeni rendszer és a szabad mozgás végét jelentheti. Elmondta, a kötelező kvóta jogtalan is, mert az európai vezetőknek nincs hatásköre ebben a kérdésben döntést hozni.

„A TERRORTÁMADÁS FÉNYÉBEN MOST MÁR BRÜSSZEL VÉGKÉPP NEM VITATHATJA EL, HOGY A TAGÁLLAMOKNAK JOGUK VAN MEGVÉDENI MAGUKAT.”

A kormányfő leszögezte, a terrortámadás fényében most már Brüsszel végképp nem vitathatja el, hogy a tagállamoknak joguk van megvédeni magukat. A kötelező betelepítési kvóta azért veszélyes, mert szétterítené a terrorizmust Európában – fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, új Európa-politikára van szükség. A kormányfő azt javasolja, hogy az ideológiák világából vissza kell térni a józan észhez, és újra kell gondolni az Európa-politikát.

Meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni az embereknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket, mert az uniónak demokratikus alapokon kell állnia – sorolta.

Az európai polgárok nem akarták, hogy idegenek százezrei ellenőrizetlenül, a határainkon illegálisan átlépve lerohanják országainkat; ilyen politikára senkinek nem adtak megbízást, és engedélyt sem – húzta alá. Orbán Viktor kiemelte, az emberek biztonságban akarnak élni, és élvezni akarják az unió előnyeit; a parlamenti képviselőknek, és kormányzatoknak szerte Európában pedig az a dolguk, hogy meghallják az emberek hangját.