Az EP különbizottsága: Hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere?

Az EP különbizottsága: Hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere?

  

 

infographic illustration on Taxation Adózás az uniós tagállamokban

Az EP idén februárban döntött a tagállamok adómegállapításait vizsgáló különbizottság felállításáról. Nyolc hónap munka után a különbizottság most jelentésben foglalta össze ajánlásait arról, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban. A különbizottság október 26-án, hétfőn szavaz a jelentésről, plenáris ülésen pedig novemberben döntenek róla az EP-képviselők. Infografikánkon áttekintést adunk a tagállamok adórendszeréről.
Adókedvezmények nagyvállalatoknak
Habár technikai értelemben lehet legális, ha egy tagállam adókedvezményt biztosít bizonyos nagyvállalatoknak, ez hátrányosan érinti a többi adózót, például a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek a teljes bevételük után meg kell fizetni az adót.
Október 21-én az Európai Bizottság megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, mivel adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetve a Trade and Starbucks vállalatok részére.
Az EP szerepe
A Parlament adóügyekkel foglalkozó EP-képviselői üdvözölték a Bizottság októberi döntését, és fontos lépésként értékelték az igazságtalan adózás felszámolásához vezető úton.
A tagállamok adómegállapításait és hasonló jellegű vagy hatású intézkedéseit vizsgáló különbizottság felállításáról is e célból döntött az EP. A különbizottság jelentésében javaslatokat tesz arra, hogyan lehetne növelni az adórendszerek átláthatóságát az EU-ban. Október 26-án, hétfőn szavaznak az ajánlásokról a különbizottságban.
Sajtótájékoztatót tart a témában Elisa Ferreira (szocialista, portugál) és Michael Theurer liberális, német) jelentéstevő, valamint Alain Lamassoure (néppárti, francia), a különbizottság elnöke október 27-én, kedden 15 órától.
A sajtótájékoztatón Markus Ferber (néppárti, német) is felszólal, aki az adózás területén a tagállamok közötti, automatikus információcserét sürgeti jelentésében. A dokumentum szerint a tagállamok közötti információcsere nem felel meg a várakozásoknak. A jelentésről október 27-én, kedden szavaz a plenáris.
A nagyvállalatok véleménye
A multinacionális vállalatok képviselőinek lehetőségük van rá, hogy megosszák véleményüket a vállalati adózásról a különbizottság rendkívüli ülésén november 16-án. A Google és a Facebook képviselői már jelezték részvételi szándékukat.
Adózás az EU-ban
Infografikánkon áttekintjük, hogyan alakul a közvetett és közvetlen adózás, valamint a tőkére, a munkára és a fogyasztásra kivetett adók megoszlása az egyes tagországokban. Emellett összehasonlítjuk az egy főre jutó GDP-t is, vásárlóerő-egységben kifejezve.

REF : 20151023STO98947