A miniszterelnökséget vezető miniszter aggasztónak nevezte….

A következő hetek legnagyobb kihívása a kormány számára a bevándorlás ügye lesz – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a héten megérkezik a háromszázezredik bevándorló is a magyar határhoz, 291 640 illegális bevándorló érkezett az országba szerda éjfélig. Szeptember 15-éig a szerb-magyar határon 200 ezer ember jött be, azt követően csak 3245 fő – jegyezte meg, egyúttal rámutatott: a határzár jól működik, „meg tudtuk saját magunkat védeni”.

A politikus leszögezte, Magyarország ellen egy szervezett akció zajlik, mivel a magyar-szerb határon lévő biztonsági határzár megépülését követően „az embercsempészek, vagy valakik mögöttük – egyre homályosabb, hogy kik is valójában – máshová szállítják a bevándorlókat”. Ezzel kapcsolatban elmondta, a horvát-magyar határszakaszon szeptember 14-étől 87 233 fő érkezett az országba. Megszervezett embercsempész-akcióról van szó, sőt, ki tudja miről – húzta alá. A politikus jelezte, a politikai menekültek számára továbbra is készek biztosítani a menedékjogot.

Példaként megemlítette, hogy kedden 6636 ember jött illegálisan át a magyar-horvát határon, csak 130-140 ember érkezett a szerb határszakaszon, a magyar-román határon pedig 519-en jöttek át.

Szavai szerint attól a ponttól kezdve, hogy Németország bejelentette, hogy szívesen látja, sőt meghívja a szír menekülteket, vagy akár a gazdasági bevándorlókat is, elszabadultak az indulatok, és a migránsok „az együttműködést lényegében megtagadták”.

Fotó: fidesz.hu
„HORVÁTORSZÁG NEM KÉPES TELJESÍTENI AZ EU ELVÁRÁSAIT.”

Kifejtette, Horvátország köteles regisztrálni a bevándorlókat, amennyiben ennek nem tud vagy nem akar eleget tenni, komoly kételyek merülnek fel „Horvátország alkalmasságára az EU-s tagságot illetően, és komoly kételyek merülnek fel arra, hogy hogy Horvátország lehet-e valaha a schengeni övezet tagja”. Horvátország nem képes teljesíteni az EU elvárásait – ismertette a magyar kormány benyomását.

Orbán Viktor pénteki bécsi tárgyalását felidézve felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormányfő eleget tett az osztrák kancellár és az osztrák néppárt kérésének, és nem találkozott a Szabadságpárt vezetőjével. A kormány továbbra is együttműködik Ausztriával és Németországgal annak a kérdésnek a tisztázása érdekében, hogy mi történjen a magyar-horvát határszakaszon – jelentette ki. Kiemelte, a magyar kormány rövidesen eljut abba az állapotba, hogy képes a határt, a hivatalos határátlépési pontokat megvédeni, és képes a jogi, a biztonsági és az élő erős határzárat működtetni.

„RENDKÍVÜLI JELENTŐSÉGŰ A MIGRÁCIÓ KÉRDÉSÉBEN EGYMÁS IRÁNT TANÚSÍTOTT SZOLIDARITÁS.”

Közölte, közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek, hozzáfűzve: rendkívüli jelentőségű a migráció kérdésében egymás iránt tanúsított szolidaritás. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban diplomáciai lépéseket tesz – mondta. Hangsúlyozta, öt és tízezer közötti azoknak a száma, akik naponta a horvát-magyar határhoz érkeznek, az utánpótlás pedig „végtelen”. Rövid távon nem számolhatunk azzal, hogy a nyomás csökkenni fog – jegyezte meg. Az EU tagországainak morális imperializmust gyakorolva nem megakadályozni és nem megfeddni kellett volna Magyarországot abban, hogy létesít egy biztonsági határzárat, mert ez egy működőképes eszköz – emelte ki. Közölte: a magyar kormány úrrá lett a helyzeten, ez példaképpen szolgálhat mások számára is.

Szólt arról is, hogy van visszatartó ereje a kerítésnek és a tiltott határátlépésnek, mint bűncselekményi kategóriának. 351 emberrel szemben indult el büntetőeljárás, 293 ügy került a bíróság elé, 288 esetben bűnösséget állapítottak meg, 5 ügy pedig visszakerült az ügyészségre, 274 esetben jogerős a döntés, és 14 fellebbezés született eddig – sorolta.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a horvát-magyar határon egy 78 és 38 kilométeres szakaszon van már „részben, illetve egészben kész a védőkerítés”.

„EGY KORRIDOR LÉTREHOZÁSA AZZAL A VESZÉLLYEL FENYEGET, HOGY MÉG TÖBBEN AKARNAK MAJD ÁTJÖNNI AZ ÉRINTETT HATÁRSZAKASZON.”

Tiszteletben fogjuk tartani Németországnak vagy Ausztriának azt a döntését, hogyha azt kérik, szervezzünk egy korridort, és mindenkit engedjünk át a horvát-magyar határon – jelentette ki. Hozzátette: ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy ilyen döntésnek ugyanolyan „meghívó hatása” van, mint amit Németország korábban jelzett a szír menekültek felé. Lázár János szerint egy korridor létrehozása azzal a veszéllyel fenyeget, hogy még többen akarnak majd átjönni az érintett határszakaszon.

Közölte azt is, hogy a bevándorlók nem vetik alá magukat az osztrák hatóságok kéréseinek, nem vesznek részt az egészségügyi szűrővizsgálatokon sem, annak ellenére, hogy folyamatosan találnak a magyarországi vizsgálatokon részt vettek között hepatitis B-vel, C-vel, szifilisszel, vagy HIV-vírussal fertőzött személyeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor a következő hetekben is ismerteti majd nemzetközi színtéren a kormányzati álláspontot a bevándorlás ügyében, emellett a kabinet folyamatosan tartja a kapcsolatot a V4-ekkel, illetve a szomszédos országokkal. Október közepén egy újabb Európai Tanács-ülés is lesz – mondta.

„A SZLOVÁK KORMÁNYT TÁMOGATJUK A KVÓTÁKKAL KAPCSOLATOS KÜZDELMÉBEN.”

Semmiféleképpen nem tartjuk szükségét annak, hogy gazdasági bevándorlókból és politikai menekültekből építsünk közösséget – szögezte le.

Mint fogalmazott, ez Soros György álláspontjával sem esik egybe, akinek meghallgatják álláspontját, de nem értenek vele egyet.

Elmondta, a szlovák kormányt támogatjuk „a kvótákkal kapcsolatos küzdelmében”, mint mondta, tárgyaló kész pozícióban vagyunk, de a kvótákkal nem értünk egyet.

Kijelentette, a kormány határozott álláspontja, hogy a bevándorlók kezelése Európán kívül történjen meg, akár a határokon belül, akár a környezetünkben felállított hotspotokat is kifejezetten ellenezzük.

Az EMMI 370 millió forintos keretet nyitott meg a kísérő nélküli gyermekek ellátására, és folyamatos az együttműködés 200 millió forintos keret segítségével három segélyszervezettel: a Magyar Vöröskereszttel, az Ökumenikus Segélyszervezettel és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal – ismertette.

A miniszterelnökséget vezető miniszter aggasztónak nevezte a németországi menekülttáborokkal kapcsolatos konfliktusokat, nyilvánvaló, hogy a német politikát is érdemben fogja befolyásolni az a társadalmi hangulatváltozás, ami az országban zajlik – mutatott rá.

Kijelentette, a kormány várja a német döntéshozók véleményét, folyamatos belügyi, menekültügyi, migránsügyi és rendészeti együttműködésre törekszünk. Beszámolt múlt keddi brüsszeli látogatásáról, ahol a nagykövetcsere okán a teljes magyar állománnyal találkozott. Fontos feladatuk lesz a magyar álláspont és a V4-es szövetség képviselete az Európai Bizottság adminisztrációjában– részletezte.