Folytatódó pozitív pályán van a magyar zsidóság.

Folytatódó pozitív pályán van a magyar zsidóság.

Szabó György az 5775-ös évről, valamint az előttünk álló 5776-osról berszélt.

 

szabo.deb_6026184954703221104_n

Minden zsidó az 5776-os esztendő beköszöntére készülődik. Ilyenkor az új esztendő előtt a zsinagógákban már szlichotokat, azaz bűnbánó imákat mondanak. Most érdemes összefoglalni a mögöttünk lévő és az előttünk álló évet.

A lassan mögöttünk álló év. ahogy eddig mindig, számos pozitívumot és negatívumot hordozott magában. Ez az 5775. év is számos olyan vitára adott alkalmat, aggodalomra adott okot, ami nem idegen a zsidóság életében. Összességében mégis azt gondolom, hogy ez az év számtalan megnyugtató pontot is hozott a magyarországi zsidóság életében, ami sok dolgot tett helyre, sok mindennek a helyén való kezeléséhez járult hozzá társadalmi szinten, ami reményeim szerint tovább fog majd folytatódni a következő évben, években.  Nyilván azok az aggodalmak, ilyenkor az 5775-ös év végén, amelyek a magyarság és a zsidóság szempontjából, Európa, a világ szempontjából is fontos problémák. Most az országba, Európába érkező menekültek problémájára gondolok, ami komoly dilemmát jelent a magyar társadalom és a magyar zsidóság számára is, erre eddig még nem volt példa.  Azt remélem, hogy az előttünk álló 5776-os év számos pozitív fejleményt hoz a magyar zsidóság számára. Nagyon fontos feladat a továbbiak során, hogy a magyar zsidóság társadalmi helyzetét, befogadottságát tovább erősítsük, hogy az nőni tudjon. Az a magyar kulturális reneszánsz, ami ma is folyik Magyarországon, reményeim szerint folytatódik, hiszen azt látjuk, hogy minden olyan nagy zsidó kulturális esemény, ami az országban zajlik, akár a Zsidó Kulturális Fesztivál, a kisebb rendezvények, mint a Judafest, a Sóletfesztivál igen nagy népszerűségnek örvendenek, nem csak a magyar zsidó társadalom részéről, hiszen a többség is nagy örömmel fogadja ezeket a rendezvényeket. Mindent összevetve, azt gondolom, egy pozitív pályán vagyunk, ami tovább folytatódik.

Ezúton is szeretnék mindenkinek nagyon boldog és édes új évet kívánni, könnyű böjtöt mindenkinek Jom Kipurra, remélem, hogy jövőre is találkozunk.

Köszönöm a beszélgetést, Shana tova!

Breuer Péter

Az interjú a 2015. szeptember 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.