A Klezmerész együttes ismét Izraelben járt

Egy igazi klezmerész

 Garai-Breuer_404195638460652037_n

A Klezmerész együttes ismét Izraelben járt, a cfáti fellépésről beszélt Garai Péter, de a november 22-i születésnapi koncert is szóba került.

Mi járatban járt az együttes Cfát városában?

A Nemzetközi Klezmer Fesztiválon voltunk, ahova immár másodszor hívtak meg minket. Ezen a fesztiválon magyar együttes még nem képviseltette magát, tavaly mi voltunk az elsők. Idén is meghívást kaptunk, köszönhetően a tavalyi szereplésünknek.

Azt lehetett olvasni, hogy hatalmas sikere volt a Klezmerész Együttesnek. Mégis, minek köszönhető ez, egyáltalán, milyen jeget eladni az eszkimóknak, azaz miként lehet Cfát városában, ami egy erősen vallásos település, egy magyar zenekarnak sikert elérni, hiszen a klezmer zene itt természetes?

Nálunk a zenekarban két énekes van, s nagyon érdekes volt ez, hiszen Cfát városában azért a női énekhang elég ritka. Nagyon élvezték a zenénket, rengetegen táncolták az előadásunk alatt, szinte folyamatos tapssal kísérve. Bár Cfáton nagyon vallásosak élnek, de nem csak ők. A fesztiválra az ország minden részéből, a világ több országából is jöttek a klezmer muzsikát, így minket is meghallgatni. Így egy alkalom kivételével, egy péntek esti zsinagógai fellépés esetében mindig, mindenhol meghallgattak minket, énekesnőinkkel együtt.

A Klezmerész idén lesz 10 éves, hogyan tovább?

Való igaz, idén leszünk tízévesek, ezt meg is ünnepeljük egy nagy koncerttel, november 22-én, este fél 7-kor a Hegedüs Gyula utcai zsinagógában.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. szeptember 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.