Sikeres és kóser

Sikeres és kóser

Új vállalkozás indult el a kóser termékek piacán, újból bor előállításába fognak Tokaj-Hegyalján. Szabó György köszöntötte a megjelenteket.

 

 

Szerencsére rendelkezünk némi földterülettel, ami a kóser borhoz nem jelent hátrányt. Többek támogatása nélkül igen nehezen jutottunk volna el oda, hogy ma Magyarországon, az új termékek közül elsőként jó minőségű tej jutott el Párizsba, Londonba, Antwerpenbe és sok más helyre.

A magyar megjelennek az amerikai és az európai piacokon, még lehetne sorolni az eredményeket. Egyébként pont tegnap született meg az az eredmény, amit oly nagyon váltunk félve. Az ecuadori zöldségfarmok tulajdonosa és fő vallási ellenőre meglátogatott minket, s meg is született a döntés, ennek értelmében az ottani brokkoli és karfiol melegházak Magyarországra települnek.

3-4 évvel ezelőtt még kevesen gondolták, a kormányzatban még őrültnek is tartottak, hogy sikerünk lesz, ám mára ez a folyamat lassan beérik. Azt tudjuk, hogy a kóser bor, mint termék a legnehezebb ezen a palettán, de bízom abban, hogy néhány hónapon belül áttörést érünk el. Több rabbival is lejövünk, hiszen főleg a szüreti időszakban lehet jelentősen áttekinteni a bor előállítási folyamatait. Nyilván lesznek ellenvélemények, hiszen nem minden borász örül annak, amikor a rabbi jön és mondjuk azt mondja, fel kell forralni a bort. Ám azt is tudni kell, a glatt kóser bor, az bizony főzött bor. Nemrég kérdezték tőlem is amerikaiak, miért nincsen kóser tokaji bor Amerikában, hiszen a nagy zsidó közösségek Keresztúrról, Sátoraljaújhelyről, Mádról, Olaszliszkáról mindegyike Brooklynban találhatóak, s ők bizony keresik azokat az ízeket, amihez a család annak idején ragaszkodott, hozzászokott. Igen nagy eredmény az is, hogy nagykövet urat egy közel ötperces beszélgetés után sikerült meggyőzni, hogy eljöjjön ide Tokaj-Hegyaljára.