Lázár János a 13. Kormányinfón.

Tegnapi ülésén a kormány döntött arról, hogy elrendeli a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatár ideiglenes lezárását. A 175 kilométeres, négy méter magas kerítés építésének előkészítését kérte a kormány a belügyminisztertől – jelentette be Lázár János a 13. Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a nemzetgazdasági minisztert egyúttal felszólította a szükséges forrás biztosítására, valamint felhívta a belügyminisztert, hogy a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció eredményének függvényében az illegális határátlépéssel kapcsolatban készítsen jogszabálytervezetet.

„MINDEN ORSZÁG KÖTELES MEGVÉDENI AZ EURÓPAI ÉS SAJÁT HATÁRÁT.”

A belügyminiszteri tájékoztatásában eddig 57.000 illegális határátkelőt említ, év végéig 120-130.000 emberrel számolhatunk – jelezte.

A belügyminiszter az Európai Bel-, és Igazságügyi Tanács keddi üléséről is tájékoztatta a kormányt, ahol a belügyi tárcacvezetők arról tárgyaltak, milyen eszközökkel lehet az európai határt megvédeni – közölte. Minden ország köteles megvédeni az európai és saját határát – emelte ki.

Fotó: fidesz.hu

A belügyminiszter szerint világos, hogy az illegális határátlépésben Magyarország rosszabb helyzetben van, mint Olaszország, és eddig nem kapott uniós segítséget a helyzet kezelésére – fűzte hozzá. Pintér Sándor arról is tájékoztatta a kormányt, hogy hazánk nem tud várni, ezért azonnali cselekvés szükséges a kérdésben – szögezte le. A kormány dolga, hogy garantálja az országban a rendet és a biztonságot, melybe a határ biztonságának megteremtése is beletartozik – összegzett Lázár János.

Az Európai Bizottság javaslatának értékelésekor világossá vált, hogy a bizottság nem nyújtott, és a jövőben sem nyújt segítséget hazánknak érdemi segítséget, habár a dokumentumokban leszögezik, hogy Magyarország a legveszélyeztetettebb – húzta alá, megjegyezve: ezután döntött a kormány az ideiglenes határzár felállítása mellett.

Egyes helyeken a rendőrség von élő kordont, van, ahol fizikai határzárakat állítanak – sorolta. Ez a hivatalos belépőpontokat nem érinti – húzta alá a tárcavezető. Ahol ilyen fizikai zárakat alkalmaztak, hetedére esett vissza az illegális határátlépések aránya – közölte.

Lázár János kitért arra, hogy a kormány konzultált a vajdasági magyarok képviselőjével, aki támogatta az intézkedést. Egyúttal jelezte, a kormány a szerb kormánnyal kész konstruktív tárgyalásra, ezt a kérdést is említik a következő találkozón, melyre július 1-jén kerül sor.

„A KORMÁNY JÓ DOLOGNAK TARTJA A PLAKÁTKAMPÁNYT, MERT EZ IS HOZZÁSEGÍT AHHOZ, HOGY BESZÉLJENEK AZ ÜGYRŐL.”

Magyarországot sem Brüsszelből, sem máshonnan nem érheti kritika, a magyar kormány és minden magyar különbséget tud tenni a politikai és az illegális gazdasági bevándorlók között – szögezte le.

Hozzátette: a határzár felállítása után a Szerbia felől érkező illegális határátlépőket visszafordítjuk.

Ausztriából és Németországból – az elmúlt hetekben meghozott döntések eredményeképp -, mintegy 15.000 illegális bevándorlót akarnak hazánkba visszatoloncolni, a következő időszakban 2-300.000 ember hozzánk való visszaküldése várható – emelte ki. Mindent megteszünk ennek megakadályozására – szögezte le.

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta: a kormány tiszteletben tartja az ENSZ álláspontját, jó dolognak tartja a plakátkampányt, mert ez is hozzásegít ahhoz, hogy beszéljenek az ügyről. Ha az ENSZ-nek lehet plakátkampánya, akkor a magyar kormánynak is – jegyezte meg.

Az UNHCR plakátjaival kapcsolatban kiemelte: akiket az ENSZ szerepeltet a plakátokon, azoknak Magyarország menekültjogi státust biztosított, mert vélelmezhetően olyan helyről jöttek, ahol az életük nem volt biztonságban.