Aktuális hetiszakaszunkról: Nászó (נָשֹׂא) A szombati gyertyagyújtás rendje Darvas István Rabbi Nászó

HETISZAKASZ: Nászó (נָשֹׂא)

 

 

 

 

 

‎ידיעות אחרונות Yedioth Ahronoth‎ fényképe.

Gyertyagyújtás

A szombati gyertyagyújtás rendje
A férjes asszonyok két gyertyát gyújtanak otthonukban vagy ahol vacsorázni fognak – van, ahol minden gyermek után további egy-egy gyertyát is gyújtanak. A kislány hároméves kora körül, amikor már el tudja mondani az áldást, kap szüleitől egy gyertyatartót, és elkezdi a szombati fények gyújtását.
A lányok csak egy gyertyát gyújtanak, előbb, mint anyjuk, hiszen lehet, hogy a mamának még egy kicsit segítenie kell a gyújtásban, aki nem nyúlhat többé gyertyához, ha már gyújtott.
Szokás néhány pénzdarabot tenni a cödáká perselybe a gyertyák meggyújtása előtt.
Az asszony vagy a lány meggyújtja a gyertyákat, kezét kiterjeszti a lángok fölött. Három körkörös, hívogató mozdulattal érzékelteti, hogy elfogadja a szombat szentségét. Azután kezével eltakarja szemét, és elmondja A gyertyagyújtás áldásai című részben található szombati áldást.
Ezután felfedi szemét, hogy befogadhassa a szombat fényét.
Úgy tartják, a gyújtás ideje különösen alkalmas arra, hogy egészségért és boldogságért imádkozzunk. Az ilyen ima hamar meghallgatásra talál, mert a szombati gyertyagyújtás nagy micvájának teljesítése közben mondjuk.
Fontos! A szombati gyertyákat pénteken este, naplemente előtt kb. 18 perccel, a naptárban jelölt gyertyagyújtási időben kell meggyújtani. Naplemente után tilos gyújtani, mert az a szombat megszentségtelenítésének számít!
Az áldás fonetikus átírásban:
Báruch átá Ádonáj Elohéjnu melech háolám, áser kidsánu bemicvotáv vecivánu lehádlik nér sel sábát kodes.
Ünnepnapon a fentiekhez képest az a különbség, hogy
―      cödákát csak az ünnep első estéjén szabad adni, ha nem esik szombat estére,
―      a szombati áldás helyett az ünnepi áldást mondjuk,
―      az előző oldali jegyzetek szerint, van amikor naplemente után is lehet gyújtani, és van amikor csak a csillagok feljövetele után lehet.
Égő lángnak számít az ünnep kezdete óta folyamatosan égő tűz: például a gázkészülék őrlángja, a gáz- vagy gyertyaláng.
Ha valamilyen oknál fogva férfi gyújtja a gyertyát, ne mondja a Sehechejánu áldást, mert azt a Kidusban fogja mondani.

A gyertyagyújtás áldásai

1. Sábát

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּלְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת קֹדֶשׁ.

Boruch áto Ádojnoj Elojhénu Melech Hoojlom, áser kidsonu bö­mic­vojszov vöcivonu lehádlik nér sel sábosz kodes. 

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszentelt minket pa­rancsolataival, s meghagyta, hogy gyújtsuk a szent szombat fényét!

A magyarországi zsidóság képes története című kiadvány hatalmas sikert ért el

 

 

magyzsi“A magyarországi zsidóság képes története” című kiadvány megnyerte a Szép magyar könyv művészeti kategóriája első díját és a köztársasági elnöki díjat is.

Még az elmúlt évben mi is hírt adtunk weblapunkon a könyv megjelenéséről, ám akkor még csak reménykedtünk benne, hogy olyan nagy sikere lesz a kiadványnak, mint amiről most hírt kaptunk.

Az ünnepélyes díjátadóra, 2015 június 4. (csütörtök), 17:00 órakor kerül sor a Pesti Vigadó Makovecz termében.

A kiadvány szerzői: Jalsovszky Katalin – Tomsics Emőke – Toronyi Zsuzsanna.

Szívből gratulálunk az alkotóknak!

 

 

 

 

Forrás : bzsh.hu

 

 

Aktuális hetiszakaszunkról: Nászó (נָשֹׂא)

nasohetiKövetkező hetiszakaszunk: Nászó (נָשֹׂא). Jelentése: “vedd fel” – Gerson fiainak számát 30 évestől 50 évesig, ugyanis a leviták ezen korhatáron belül láttak el szent szolgálatot. A pusztai Szentély elkészült. Kirajzolódtak a feladatok. Lévi törzsének gyermekei lettek a papok, ezen belül Áron fiai a kohaniták.

Gerson, Merári, Keháti gyermekei a papoknak segédkező leviták. A Kehátiak szállították a mozgó pusztai Hajlék legkényesebb tartozékait, a frigyszekrényt, a menórát, mindazt, ami a szentek szentélye körül volt található. Nagyon pontosan és gondosan kellett e tárgyakat becsomagolni. Ők a fejedelmek felajánlásából nem kaptak kocsit, mivel a szent dolgokat kézben vagy vállon kellett vinniük. A Gersoniak a szőnyegeket, takarókat, a függönyöket vitték, a Meráriak egy fokkal kevésbé szentebb részeket, deszkákat, összlapokat cipelték.

Szó esik a hűtlenséggel vádolt asszonyról, írva van, “állítsák a pap elé, bontsa ki az asszony haját” innen származik az asszonyok fejbefedésének szokása. Míg a szemérmetlen vagy azzal vádolt asszony haját kibontották, a szemérmes. asszony az utcán, piacon, templomban befedi a haját. Az ezzel kapcsolatos szertartást még a. II. szentély idején Jochanan Ben Zákáj, a jeles tanaista elhagyta, mert az csak az asszonyt érintette. A hűtlenség, vagy a házasságtörés a férj esetében sem megengedett.

Szerepel a hetiszakaszban a nagyon ismert és ma is használt papi áldás szövege “Áldjon meg téged az Örökkévaló és őrködjék feletted, ragyogtassa az Örökkévaló az Ő arcát rád, és legyen hozzád kegyelmes, fordítsa az Örökkévaló az Ő arcát feléd és szerezzen neked békét.” A pap tehát csak tolmácsol és kér az emelvényen, amelyet düchennek neveztek, (innen a műszó düchenolás) az áldást egyedül a Gondviselés bocsátja ránk.

Felsorolják a fejedelmek avatási felajánlását, amely Chanukakor az újraavatás ünnepén is felolvasásra kerül.

A találkozás sátra most kapta meg igazi funkcióját, az Örökkévaló szavait már nem a Szináj hegyén, hanem a sátorban, a két kerub intézte Mózeshez.

(Deutsch Gábor írása nyomán)